463 kişi domuz gribi tespiti yapıldı! Sağlık Bakanlığı teyakkuzda domuz gribi (H1N1 virüsü) istatistiklerini oluşturdu!

Sağlık Bakanlığı Grip Bilimsel Danışma Kurulu, ülkede görülen domuz gribi vakaları ile ilgili başlatııkları istatistik çalışmalarını tamamladı. Ülkede H1N1 virüsü virüsü yani domuz gribi hastalığına yakalananların sayısının 463 olduğu, ve bu domuz gribi virüsü bulunan 463 kişinin de tedavisinin karantina altında sürdüğü açıklandı. Sağlık Bakanlığı'nın domuz gribi önlem çalışmaları devam ediyor

463 kişi domuz gribi tespiti yapıldı! Sağlık Bakanlığı teyakkuzda domuz gribi (H1N1 virüsü) istatistiklerini oluşturdu!

Sağlık Bakanlığı Grip Bilimsel Danışma Kurulu, ülkede görülen domuz gribi vakaları ile ilgili başlatııkları istatistik çalışmalarını tamamladı. Ülkede H1N1 virüsü virüsü yani domuz gribi hastalığına yakalananların sayısının 463 olduğu, ve bu domuz gribi virüsü bulunan 463 kişinin de tedavisinin karantina altında sürdüğü açıklandı. Sağlık Bakanlığı'nın domuz gribi önlem çalışmaları devam ediyor

SAĞLIK Bakanlığı,  2 bin 905 solunum semptomu olan hastadan alınan örneklerden 1261’inde bir solunum yolu virüsü tespit edildiğini,  bunlardan 595’inde Rhino, RSV gibi diğer solunum yolu virüsleri, 463’ünde İnfluenza A H1N1, 134’ünde İnfluenza A H3N2 ve 38’inde influenza B virüsü bulunduğunu açıkladı.

463 HASTADA H1N1 VİRÜSÜNE RASTLANDI 

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklama şöyle;  "Ülkemizde grip hastalık aktivitesi, belli bir sistem dahilinde, tüm ülkeyi kapsayacak şekilde takip edilmektedir. Bu kapsamda 12 Ocak 2015 tarihinde (dün) toplanan T.C. Sağlık Bakanlığı Grip Bilimsel Danışma Kurulu ülkemizde görülen grip vakalarıyla ilgili aşağıdaki değerlendirmeyi yapmıştır: Grip hastalığı bu kış sezonunda Aralık ayının sonundan itibaren görülmeye başlanmıştır. Takip çalışmalarında bu sezonda 2 bin 905 solunum semptomu olan hastadan alınan örneklerden 1261’inde bir solunum yolu virüsü tespit edilmiştir. Bunlardan 595’inde Rhino, RSV gibi diğer solunum yolu virüsleri, 463’ünde İnfluenza A H1N1, 134’ünde İnfluenza A H3N2 ve 38’inde influenza B virüsü bulunmuştur. Dolayısıyla bugüne kadar incelenen virüs kaynaklı solunum yolu hastalıklarının yaklaşık yüzde 16’sının İnfluenza A H1N1, yüzde 24’ünün diğer solunum yolu virüsleri kaynaklı olduğu görülmektedir."

ANTİVİRAL İLAÇ VE AŞIYA ERİŞİMDE HERHANGİ BİR SIKINTI YOKTUR

"Yapılan genetik analizlerde İnfluenza A H1N1 virüsünün daha önceki sezonlarda dolaşımda var olan virüsler ile aynı olduğu, mevcut aşının ve ilacın virüse karşı etkili olduğu tespit edilmiştir.   Ülke genelinde antiviral ilaç ve aşıya erişimde herhangi bir sıkıntı yoktur.  Mevcut verilerin geçtiğimiz yıllardaki grip sezonu verileri ile karşılaştırılması yapıldığında farklı bir durum olmadığı, gribin olağan seyri içerisinde olduğu tespit edilmiştir. İnfluenza her yaşta görülebilir.  Özellikle risk gruplarındaki kişilerde hastalık daha ağır seyredebilmekte hatta ölümlere neden olabilmektedir."

İNFLUENZA RİSK GRUBU

"İnfluenza risk grubunda; Gebeler, 65 yaş ve üzeri ve 2 yaş altı bireyler, bakımevi / huzurevinde kalanlar, kronik böbrek yetmezliği olanlar, astım d?hil kronik akciğer hastalığı olanlar, koroner arter hastalığı d?hil kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, kan hastalığı olanlar, şeker hastalığı olanlar, nörolojik hastalığı olanlar, metabolik hastalığı olanlar, kronik karaciğer hastalığı olanlar, obezler, sağlık çalışanları, 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süre Aspirin kullanması gerekenler yer almaktadır."

"RİSK GRUBUNDA BULUNANLAR...

"Özellikle risk grubunda bulunanlar grip aşılarını grip mevsimi boyunca yaptırabilir.  Hasta kişiler hekim önerisi dışında ilaç kullanmamalıdır. Kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmak grip bulaşmasında etkili olduğundan, gerekli olmadıkça bu gibi ortamlardan uzak durulması önerilmektedir. Hasta kişilerin sağlık kurumlarına ve kalabalık ortamlara gitmek zorunda kaldıklarında maske takmaları, hastalığın diğer kişilere bulaşmasını engellemektedir. Hapşırma ve öksürme sırasında tek kullanımlık k?ğıt mendil kullanılmalıdır ve kullanıldıktan sonra etrafa temas ettirilmeden çöpe atılmalıdır. Eğer mendil yok ise kolun iç kısmı kullanılarak ağız ve burun örtülmelidir. El yıkama ve kişisel hijyen gripten korunmada önemli yöntemlerdendir. Hasta olanların kalabalık ortamlarda bulunmamaları, evden çıkmamaları ve evde istirahat etmeleri hastalık bulaşmasının önüne geçmek için önemlidir."

GRİP BİLİMSEL DANIŞMA KURULU

"Grip Bilimsel Danışma Kurulu Kimlerden Oluşur, Nasıl Çalışır? Üniversiteler, eğitim ve araştırma hastaneleri ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumunda görev yapan 22 akademisyenin katılımı ile oluşturulmuş bir kuruldur. Enfeksiyon hastalıkları, göğüs hastalıkları, mikrobiyoloji ve klinik mikrobiyoloji, çocuk hastalıkları ve halk sağlığı alanında uzman akademisyenlerden oluşur. Kurula ayrıca Türkiye Halk Sağlığı Kurumu bünyesinde bulunan ilgili Daire Başkanlıkları, Kamu Hastaneleri Kurumu ve Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü temsilcileri de katılır. Grip Bilimsel Danışma Kurulu rutin uygulama olarak yılda 2 defa; ihtiyaç halinde ise Kurumumuzun daveti ile uygun görülen zamanlarda toplanır."

En çok görülen belirtileri?

Bu durumun gösterdiği en büyük belirti tabi ki de kişideki zor ve hızlı nefes alma durumlarıdır. Bu belirti genç yaşlı herkeste bu hastalıkla birlikte mutlaka görülen durumlardandır. Domuz gribi hastalığına yakalanın kişide ilk olarak bu belirti ilk 7 gün içerisinde mutlaka kendisini göstermektedir. Bunun yanında birçok belirti de baş göstermektedir. Bunun yanında hastalık biraz daha ilerledikten sonra kişilerde iştah kayıpları ve aşırı kusma durumları meydana gelmektedir. Bu durum yine birçok kişide görülen ve en büyük belirtiler arasında kabul edilen bir hastalık belirtisidir. Daha birçok belirti arasında en çok görülen belirti ise uyarılara cevap vermeme ve dalgınlık durumlarıdır. Bu belirtiler yaklaşık olarak 7 gün içerisinde hastalığın bulaşmış olduğu kişilerde kesinlikle görülen durumlardandır.

Teşhisi ve tedavisi

Domuz gribinin teşhisi hastanın şikayetlerine bakılarak yapılan bazı test yöntemleri ile ortaya çıkarılmaktadır. Bunun yanında kişide yapılan kan testleri ile de bu durum daha net olarak ortaya konulmaktadır. Bu hastalık eğer kişide görülüyorsa kesinlikle acilen tedaviye başlanır. Reçetesiz olarak satılmayan bazı ilaçlar doktor kontrolü dahilinde hasta üzerinde uygulanmaya başlanmaktadır. Bu hastalığın ortadan kalkmasında kişinin bağışıklık sistemi, vücut yapısı gibi durumlar belirlemektedir. Bu nedenle hastalığın iyileşme süresi kişiden kişiye değişmektedir. Son olarak domuz virüsü riski bulunan evlerde neredeyse her gün mutlaka eşyaların temizlenmesi sürekli temas yerlerinin (kapı kolu, kumanda, pencere, koltuk kenarları) temizlenmesi ve silinmesi gerekmektedir. Bu bölgelerde dokunma durumlarının fazla olması nedeni ile hastalık kolay bir şekilde yayılarak bulaşma riskini arttırmaktadır. Bunun yanında kişi kesinlikle takabildiği kadar maske takarak gününü geçirmelidir. Hastalığın bulunduğu kişi ayrı odalarda uyumalıdır ve eşyalarını sadece kendisi kullanmaktadır.

Kaynak: Diyarbakır Söz