Görüş Bildir

Aldığınız peynirin leş gibi kokuşmaması ve uzun süre durmasını istiyorsanız, peyniri peynir suyunda saklayın

Eve alıp geldiğiniz peyniriniz hemen bozuluyor mu ya da ağırlaşıyor mu? Peynir almaktan korkar mı oldunuz? Peynir müptelası iken peynirsiz mi kalıyorsunuz? Ozaman size alışverişten gelip, peyniri nasılsaklayacağınız konusunda bilgiler derledik topladık

Aldığınız peynirin leş gibi kokuşmaması ve uzun süre durmasını istiyorsanız, peyniri peynir suyunda saklayın

Eve alıp geldiğiniz peyniriniz hemen bozuluyor mu ya da ağırlaşıyor mu? Peynir almaktan korkar mı oldunuz? Peynir müptelası iken peynirsiz mi kalıyorsunuz? Ozaman size alışverişten gelip, peyniri nasılsaklayacağınız konusunda bilgiler derledik topladık

Peynirin lezzetini ve besleyiciliğini kaybetmeden saklanmasının satın alma ile başladığını vurgulayan uzmanlar, her peynirin saklama koşullarının farklı olduğuna dikkat çekerek, +2/4 C de, ışıksız ortamda mutlaka buzdolabında saklanması gerektiğinin altını çiziyorlar. Kalsiyum, protein, A, B, D, E vitaminleri bakımından zengin besin kaynağımız olan peyniri doğru koşullarda saklamak, vitamin ve besin değeri açısından büyük önem taşıyor. Uzmanlar, peyniri saklama işleminin daha satın alma işlemi sırasında başladığını belirterek, tüketicileri uyarıyorlar. Muratbey Peynirleri Gıda Uzmanları, hangi peynirin hangi koşulda saklanması gerektiğini sıraladılar.

Peynir saklama sanatı satın almada başlar

Peynir alırken öncelikle son tüketim tarihine dikkat etmelisiniz. Son tüketim tarihi geçmiş hiçbir yiyeceği satın almayınız. Eğer alacağınız peynirin son tüketim tarihi yakın bir tarih ise onu tercih etmeyin. Çünkü hemen tüketemeyecekseniz, son tüketim tarihi yaklaşmış ürünleri uzun süre saklayamazsınız. Ambalajına dikkat edin. Delinmiş, yırtık veya deforme olmuş ambalajlı ürünleri almayın. Peynirin renginin değişmemiş olmamasına dikkat edin.

Buzdolabında saklayın, sofrada bekletilmiş peyniri ambalaj içindeki peynire tekrar karıştırmayın

Muratbey Peynirleri Gıda Uzmanlarına göre, peynirin, özellikle +2/4 C de, ışıksız ortamda yani buzdolabında saklanması gerekiyor. Peynir hemen tüketilmeyecek ise kendi ambalajında saklanmalıdır. Peynirleri yiyeceğimiz kadar dilimlemeliyiz. Ambalajı açıldıktan sonra mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sarılarak korunmalıdır. Aksi takdirde peynir nemini kaybediyor, aroması ve lezzeti azalıyor.

Kaşar peynirlerini streç film ile sarmak kaşar peyniri ile streç film arasında oluşacak nemi arttıracağı için kaşar peyniri küflenebilir. Peynir dilimlere ayrılmadan saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilebilir. Kaşar peyniri ve türevleri rutubetten uzak ortamlarda saklanmalıdır.

Krem peynirler mutlaka kendi ambalajının içinde ve kapağı kapalı olarak saklanmalıdır.. Paket açılıp porsiyon olarak servis edilmeli ve kapağı devamlı kapalı olarak buzdolabında saklanmalıdır.

Örgü peynir açıldıktan sonra hava almaz bir kap içine konulmalıdır.

Burgu Peynir tamamen kendi salamura suyunun içinde saklanmalıdır. Muratbey Burgu peynirleri ihtiyaç kadar alındıktan sonra kalan kısmı yine ambalajı içinde ve kendi suyu içinde muhafaza edilmelidir. Böylece hem ürün su kaybederek kurumayacak, hem de Burgu peynir kısa sürede bozulmayacaktır.

Sürmeli Peynir, ürünün hava ile teması kesilmiş şekilde kendi suyunda kendi ambalajında muhafaza edilmelidir. İçindeki su yetmezse, içme suyu ilave edilebilir.

Topi Peynir tamamen salamura suyunun içinde saklanmalıdır. Tüketileceği zaman ihtiyaç kadar alındıktan sonra kalan kısmı yine ambalajı içinde ve kendi suyu içinde muhafaza edilmelidir.

Peynir, kahvaltıların vazgeçilmezidir. Doğru saklanmadığı takdirde çabuk bozulan peyniri, muhafaza etme yöntemlerini bilmek gerekir. Peyniri dolapta uzun süre saklayabilmek için alırken dikkatli olmak gerekir. Birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Her peynir çeşidi aynı şekilde saklanamaz. Bunun için saklayacağınız peynir çeşidine uygun yöntemi uygulamanız gerekir.

Peynir Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Peynir saklama işlemi alışveriş esnasında başlar. Peynir alırken öncelikle son tüketim tarihine dikkat etmelisiniz. Son tüketim tarihi geçmiş hiçbir yiyeceği satın almayınız. Eğer alacağınızın peynirin son tüketim tarihi yaklaştıysa onu tercih etmeyin. Son tüketim tarihi yaklaşmış ürünleri uzun süre saklayamazsınız. Ambalajına dikkat edin. Delinmiş, yırtık veya deforme olmuş ambalajlı ürünleri almayın. Peynirin renginin değişmemiş olmamasına dikkat edin.

Peynir Nasıl Saklanmalı?

Ambalajların üzerinde üretim tarihleri de bulunmaktadır. Bu tarih yeni bir tarihse o peynir tazedir. Bu nedenle o peyniri kendi ambalajında kullanabilirsiniz. Hızlı bir şekilde tüketmeye özen gösterin. Peynirler genellikle plastik kaplarda bulunmaktadır. Plastik insan sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlar veren ve yiyeceklerde bakteri üreten bir malzemedir. Bunun için cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Peynir saklamak için en idea ortam, hafif rutubetli, serin, karanlık ve havadar bir ortamda saklamaktır. Böyle bir ortam olmadığı durumlarda ve günümüzde herkes peynirleri buzdolaplarında saklamaktadır.

Buzdolabında Peynir Nasıl Saklanır?

Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Buzdolabında sakladığınız her çeşit peynirin kapalı ve plastik olmayan bir kapta olmasına özen gösterin. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz. Peynirin her çeşidinde nemini korumasına ve hava almasına özen göstermelisiniz. Uzun süre saklayabilmek için peyniri asla buzluk veya derin dondurucuya koymayın. Sebzelik bölümlerinde saklamak oldukça idealdir.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir