Görüş Bildir

Alerji mi, grip mi, korona mı: Nasıl anlayacaksınız?

100 binden fazla kişiye bulaşan korona virüsü nedeniyle dünya çapında büyük endişe yaşanırken, en ufak bir öksürükten bile şüphelenmeniz doğal bir psikolojik tepki. Ancak uzmanlar, mevsimsel alerji, grip ve korona virüsü belirtilerinin birbirinden farklı olduğunu vurguluyor; hijyen kurallarına azami dikkat gösterip bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanız halinde virüsten korunabileceğinizi söylüyor.

Alerji mi, grip mi, korona mı: Nasıl anlayacaksınız?

Peki, hangi belirti ne anlama geliyor?

Soğuk algınlığı veya alerjinin genel belirtileri, gözlerde kaşınma, burnun akması ve hapşırma. Grip ve korona virüsünün ortak belirtileri ise şöyle:

Ateş

Yorgunluk

Vücutta ağrı

Öksürük

KORONADA SOLUNUM SIKINTISI AYIRT EDİCİ

Korona virüsünün en ayırt edici özelliği ise nefes darlığı ve genel olarak solunum sıkıntısı. Uzmanlar, yüksek ateş ve solunum sıkıntısı yaşayan hastaların son günlerde temas kurduğu kişileri gözden geçirmesini tavsiye ediyor.

Dünyanın en tanınmış tıp kurumlarından biri olan ABD merkezli Mayo Clinic’ten bulaşıcı hastalıklar uzmanı Doktor Greg Poland ise “Grip ve yeni korona virüsü alt solunum yollarını etkiliyor. Muhtemelen burnunuz akmayacak ama boğaz ağrısı, öksürük, yüksek ateş veya nefes darlığı yaşayacaksınız.”

ATEŞİNİZİ KONTROL EDİN

Poland, astım gibi bir rahatsızlığınız yoksa yüksek ateşin ve nefes darlığının nadiren alerji belirtisi olduğunu söylüyor. Poland sözlerine şöyle devam ediyor: “Akut korona virüsü veya grip vakalarında, çok yorgun ve ağrılı hissedersiniz ve bu yüzden yatmak istersiniz. Herkes aradaki farklı anlayabilir. Alerji, yorgunluğa neden olabilir, ama şiddetli kas ve eklem ağrılarına sebep olmaz.”

Normal hastalıklarda, birkaç günlük dinlenme ve yeterli bakım ile kendinizi iyi hissetmeye başlarsınız (eğer yaşlı değilseniz veya başka bir sağlık durumunuz yoksa, bu durumda hafif hastalıkların geçmesi daha uzun zaman alabilir). Korona virüsü ve akut grip semptomları zamanla kötüleşebilir. Poland, “Korona virüsü şüphesini, nefes darlığı kuvvetlendirebilir. İnsanlar, grip nedeniyle pnömoni olabilir. Bu yüzden her iki ihtmalde de tıbbi yardım almak isteyebilirsiniz” diyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi