Görüş Bildir

Bu belirtiye dikkat!

Birçok beyin tümörü türü bulunur. Bazıları kötü huylu tanımlanırken bazıları iyi huylu olarak belirlenir. Bazı kötü huylu tümörler, ilk olarak beyinde oluşmaya başlar ve bu tür tümörler, birincil beyin kanseri olarak adlandırılır. Fakat bazen kanser vücudun başka bölümünde gelişme gösterirken beyne yayılır ve bu tip tümörlere ise ikincil beyin tümörü adı verilir.

Bu belirtiye dikkat!

Beyin tümörlerinin birçok potansiyel semptomu vardır, ancak bir kişinin hepsine sahip olması olası değildir. Ayrıca semptomlar, tümörün beyinde nerede büyüdüğüne ve ne kadar büyük olduğuna bağlı olarak değişir. Beyin tümörlerinin en yaygın semptomlarından bazılarına ve ayrıca tümörün yeri hakkında bir ipucu sağlayabilecek bazı semptomları ise sizler için derledik.

OKUMA, KONUŞMA VE YAZMA SORUNLARI

Serebrumun belirli kısımları, beyinciğin belirli kısımları, temporal lob ve parietal lob gibi bölümlerde ortaya çıkan bir beyin tümörü beynin okuma, konuşma ve yazma bölümlerini etkileyeren bu eylemlerde karışıklık ve zorlanma yaşamanıza neden olabilir.

BAŞ AĞRISI

Kötüleşen baş ağrıları, beyin tümörü olan kişilerin yaklaşık yüzde 50'sini etkileyen yaygın bir semptom. Beyindeki bir tümör, hassas sinirlere ve kan damarlarına baskı uygulayabilir. Bu, yeni baş ağrılarına veya aşağıdakiler gibi eski baş ağrınızda bir değişikliğe neden olabilir:

Kalıcı ağrınız var, ancak migren gibi değil.

Sabah ilk kalktığınızda daha çok acıyor.

Kusma veya yeni nörolojik semptomlar eşlik eder.

Egzersiz yaptığınızda, öksürdüğünüzde veya pozisyon değiştirdiğinizde daha da kötüleşir.

Reçetesiz satılan ağrı kesiciler hiç yardımcı olmuyor.

Tüm bunlara rağmen baş ağrınız eskisinden daha fazla ya da eskisinden daha kötü olsa bile, bu beyin tümörünüz olduğu anlamına gelmez. Fakat insanlar, atlanan bir yemekten, uykusuzluktan sarsıntı veya felce kadar çeşitli nedenlerle baş ağrısı çekerler.

KİŞİLİK VE RUH HALİ DEĞİŞİMLERİ

Beyindeki tümörler, kişiliğinizi ve davranışınızı etkileyerek beyin işlevini bozabilir. Ayrıca açıklanamayan ruh hali değişimlerine neden olabilirler. Örneğin: kolay sinirlenmek, aniden mutlu veya üzgün hissederken hızlı geçişler, sosyal bir insanken içine kapanmaya başlamak gibi belirtiler, tümörün neden olduğu belirtiler arasında yer alabilir.

Kişilik değişiklikleri ve ruh hali değişimleri, zihinsel bozukluklar, madde kötüye kullanımı ve beyni içeren diğer bozukluklardan da kaynaklanabilir.

Bu belirtiye dikkat! Vücutta böyle sinyal veriyor

KAFA KARIŞIKLIĞI VE HAFIZA KAYBI

Hafıza sorunları, frontal veya temporal lobdaki bir tümörden kaynaklanabilir. Frontal veya parietal lobdaki bir tümör de muhakeme ve karar vermeyi etkileyebilir. Örneğin;

Konsantre olmak zordur ve kolayca dikkatiniz dağılır.

Genellikle basit konularda kafanız karışır.

Çoklu görev yapamazsınız ve planlama yaparken sorun yaşayabilirsiniz.

Kısa süreli hafıza sorunlarınız var.

Bu belirtiler, herhangi bir aşamada bir beyin tümörü ile olabilir. Ayrıca kemoterapi, radyasyon veya diğer kanser tedavilerinin bir yan etkisi olabilir. Bu sorunlar yorgunlukla daha da kötüleşebilir.

Hafif bilişsel sorunlar, beyin tümörü dışında çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Diğer şeylerin yanı sıra vitamin eksiklikleri, ilaçlar veya duygusal bozuklukların sonucu da olabilirler.

BİTKİNLİK

Bitkin hissetmek, arada bir biraz yorgun hissetmekten daha fazlasıdır. Bunlar gerçek yorgunluk yaşadığınızın bazı işaretleridir. Çoğu zaman veya her zaman tamamen tükenme hissi, genel olarak zayıf hissetme, gün ortasında uyku ihtiyacı, odaklanma yeteneğinin kaybı gibi belirtiler, bir beyin tümörünün sıklıkla görülen işaretleri arasında bulunuyor.

Ancak yorgunluk, kanser tedavilerinin bir yan etkisi de olabilir. Yorgunluğa neden olan diğer durumlar arasında bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar, nörolojik durumlar ve kansızlık sayılabilir.

DEPRESYON

Depresyon, beyin tümörü teşhisi konan kişilerde yaygın bir semptomdur. Normalden çok daha uzun süren üzüntü atakları, sevdiğiniz şeylere ilgi kaybı, enerji eksikliği, uyku sorunu, uykusuzluk, suçluluk veya değersizlik gibi duygular, depresyonda olduğunuzu gösterir ve bu durum, beyin tümörünün neden olduğu yaygın sorunlar arasında bulunur.

BAŞ DÖNMESİ VE BULANTI

Bir tümör hormon dengesizliğine neden olduğu için erken evrelerde bulantı ve kusmanız olabilir. Kanserli bir beyin tümörü tedavisi sırasında bulantı ve kusma, kemoterapi veya diğer tedavilerin yan etkileri olabilir.

Tabii ki, gıda zehirlenmesi, grip veya hamilelik gibi çeşitli başka nedenlerle mide bulantısı ve kusma yaşayabilirsiniz.

ZAYIFLIK VE UYUŞUKLUK

Vücudunuz tümörle savaştığı için bir zayıflık hissi olabilir. Bazı beyin tümörleri el ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanmaya neden olur. Bu durum, vücudun yalnızca bir tarafında olma eğilimindedir ve beynin belirli bölümlerinde bir tümörü gösterebilir.

Zayıflık veya uyuşukluk da kanser tedavisinin yan etkileri olabilir. Multipl skleroz, diyabetik nöropati ve Guillain-Barre sendromu gibi diğer durumlar da bu semptomlara neden olabilir.

GÖRME SORUNLARI

Hipofiz bezi, optik sinir hücreleri, oksipital lob ve temporal lobda ortaya çıkan bir tümör, görme sorunlarını da beraberinde getirebilir. Bu nedenle görüş açınızdaki ve düzeyindeki değişikliklerde vakit kaybetmeden bir uzmana danışmak hızlı bir tedavi sürecine başlamanıza yardımcı olacaktır.

YUTKUNMA GÜÇLÜĞÜ

Beyincikte ve kraniyal sinirler çevresinde ortaya çıkmış bir beyin tümörü ise yutkunmada zorlanmaya sebebiyet verebilir. Yemek yeme veya bir şeyler içme esnasında hissettiğiniz yutkunma sorunu yaşamak, ciddiye alınması gereken bir semptomdur.

NÖBET GEÇİRMEK

Beyin tümörleri beyindeki sinir hücrelerini zorlayabilir. Bu, elektrik sinyallerini engelleyebilir ve nöbetle sonuçlanabilir. Nöbet bazen bir beyin tümörünün ilk belirtisidir, ancak herhangi bir aşamada olabilir. Beyin tümörü olan kişilerin yaklaşık yüzde 50'si en az bir nöbet geçirir.

Nöbetler her zaman bir beyin tümöründen kaynaklanmayabilir. Nöbetlerin diğer nedenleri arasında nörolojik problemler, beyin hastalıkları ve ilaç kesilmesi sayılabilir.

İŞİTME GÜÇLÜĞÜ

Kraniyal sinirler çevresinde ve temporal lob gibi bölümlerde ortaya çıkan bir beyin tümörü, işitme sorunlarıyla karşılaşmanıza neden olur. Bu nedenle işitme güçlüğü sorunları ile karşılaştığınızda ilk olarak biz uzman yardımı almanız, hızlıca sonuca ulaşmanıza da yardımcı olacaktır.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi