Çocuklarda Et Ve Yumurta Alerjisine Dikkat

Çocuk Alerji Uzmanı Dr. Ebru Arık Yılmaz, Türkiye'de en sık süt, yumurta, fındık, fıstık, kuruyemiş, mercimek, buğday ve et tüketimine bağlı alerjilerin görüldüğünü söyledi.

Çocuklarda Et Ve Yumurta Alerjisine Dikkat

Çocuk Alerji Uzmanı Dr. Ebru Arık Yılmaz, besin alerjisinin son zamanlarda sıklığı artan önemli bir sağlık sorunu olduğunun altını çizerek daha önceden sorunsuz tüketilen besinlere karşı da sonradan alerji ortaya çıkabileceğini söyledi. Yılmaz, "Besinlerle ilgili her türlü olumsuz olayı alerji olarak tanımlamak doğru değildir. Besin zehirlenmeleri veya besini sindirememe durumları farklıdır. Besin alerjisi, normalde tepki verilmeyen besinlere karşı bağışıklık sisteminin verdiği aşırı tepkidir. Bu tepki tipik olarak söz konusu besinle her karşılaşmada ortaya çıkar. Daha önceden sorunsuz tüketilen besinlere karşı sonradan alerji ortaya çıkabilir. Hemen her besin alerjiye neden olabilse de bazı besinlere karşı alerji bazı toplumlarda daha sık görülebilir. Bu çeşitlilik toplumun beslenme alışkanlıklarına ve kültürel özelliklerine göre değişebilir. Örneğin ülkemizde en sık süt, yumurta, fındık, fıstık, kuruyemiş, mercimek, buğday ve et alerjisi görülmektedir. Bu besinlerin bazen çok az miktarda alınmaları hatta pişirme sırasında buharının solunması bile alerjik belirtilerin ortaya çıkması için yeterli olabilir" dedi.

ÇOCUKLARDA ET VE YUMURTA ALERJİSİNE DİKKAT

Dr. Ebru Arık Yılmaz, tedavide ilk yapılması gerekenin alerjiye neden olan besinin beslenmeden tamamen çıkarılması olduğunu ifade ederek, "Besin alerjisinde özellikle bebeklerde görülen ve çok daha nadir farklı bir şeklinde de besin alımını takiben birkaç saat içerisinde herhangi bir cilt bulgusu olmadan kusma, ishal, kanlı dışkılama gibi sadece mide-barsak sistemi ile ilgili belirti ve bulgular olabilir. Bu tip alerjilerde besin alerjisi için kullanılan tanısal testler çoğunlukla sonuç vermez. Ayrıca bu belirtilerin olduğu bir bebekte aynı belirtilere yol açabilen ve daha sık görülen diğer mide-barsak hastalıklarının ayırıcı tanısı öncelikli olarak yapılmalıdır. Genel olarak besin alerjisi zamanla kısmen veya tamamen düzelebilir. Tedavide ilk yapılması gereken alerjiye neden olan besinin beslenmeden tamamen mutlak suretle çıkarılmasıdır. Vücudu zamanla alerjik besine duyarsızlaştırmayı amaçlayan bazı tedavi yöntemleri henüz araştırma aşamasında olup hastaların bu tedaviler için uygun olup olmadıkları belirlenmeli ve mutlaka bir alerji uzmanı kontrolünde uygulanmalıdır" dedi.

Besin alerjisi olan bireylerin ve ebeveynlerinin, alerji ile ilgili tehlikeleri, kazara maruz kalımlarda neler yapmaları gerektiğini ve günlük hayatlarında alerji ile nasıl baş edebileceklerini bilmelerinin önemli olduğunu kaydeden Yılmaz şunları söyledi:

"Son zamanlarda en sık yapılan yanlışlardan biri de anne ve babaların, doğru olmayan kaynaklardan edinilen bilgileri uygulayarak, çocuklarını gereksiz yere bazı temel besinlerden mahrum etmeleridir. Bu da maalesef çocuklarda bazı besinsel eksikliklere, kilo almada azalmaya yol açmaktadır. Bu nedenle besin alerjisinden şüphe durumunda mutlaka alerji uzmanına başvurulmalıdır."

Kaynak: Diyarbakır Söz