Görüş Bildir

Diş bozukluklarında çözüm “Porselen”

Dentavita Diş Hekimlerinden Dt. Berk Göl, diş bozukluğuna porselen kaplama önerisinde bulundu.

Diş bozukluklarında çözüm “Porselen”

İHA’ya konuşan Dt. Berk Göl, diş eksikliği yada dişlerde aşırı madde kaybı durumunda eksikliğin doğal diş yapısına benzer porselen malzemeler kullanılarak giderildiği kuron ve köprü uygulamaları olduğunu belirten Dt. Göl, “Metal altyapılı metal seramikler uzun yıllar kuron-köprü restorasyonlarında kullanılmıştır. Artan estetik beklentiler ile birlikte tam seramik ve zirkonyum altyapılı kuron ve köprüler de yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kron restorasyonları için porselen materyalini kullanmaktayız. porselenler, seramik tozlarının yüksek ısılarda pişirilmesi ile elde edilen restorasyonlardır. Pişirme işlemi seramiğe hem renk hem de yapı olarak dişin dış kısmını oluşturan mineye benzer özellik kazanmasını sağlamaktadır. porselen veneerler renk ve formlarını uzun seneler stabil şekilde koruyabilirler.” diye konuştu.

Kron restorasyonların hangi durumlarda yapıldığını belirten Dentavita diş Hekimlerinden Dt. Berk Göl, şöyle konuştu:

“Çürük, travma veya herhangi bir sebeple aşırı madde kaybına uğramış dişlerde. Renk problemi olan dişlerde. Şekil bozukluğu olan dişlerde. dişler arasında oluşan aralıkların kapatılmasında. Geniş dolguların varlığında. diş eti operasyonu sonrasında oluşan aralıkların kapatılmasında. Köprü restorasyonları hangi durumda yapılır? Herhangi bir sebeple diş kaybının meydana geldiği durumlarda komşu dişlerden destek alınarak yapılan restorasyonlara köprü protezleri denir. Kron ve köprü restorasyonları nasıl yapılır? Bu tür restorasyonlarımızda öncelikle destek olacak dişlerde belirli miktarda preparasyonlar yapmamız gerekmektedir. Bu işlemin miktarını ise kullanılacak olan restoratif materyal belirlemektedir. Metal desteksiz seramik uygulamalarında alt yapı olarak porselen kullanılması destek dişlerden daha az preparasyon yapılmasına olanak vermektedir. Preparasyon sonrasında hasta klinikten ayrılmadan normal yaşamını rahatlıkla devam ettirebilmesi için geçici restorasyonları yapılır. Hastanın istekleri de göz önünde bulundurularak en uygun diş rengi seçilir. Alınan ölçüler üzerinde seramik restorasyonumuz hazırlanır ve provalar yapılır. Hem hasta hem de hekim tarafından estetik ve fonksiyon açısından değerlendirilen restorasyonlar özel simanlar ile dişe yapıştırılır.

SABİT protezLER

Sabit protezler, zaman içerisinde meydana gelene diş kayıplarının, komşu gişler üzerine sabitlenen ve hastanın kendi dişi veya dişleri gibi algıadığı protez tipleridir. Tek bir diş üzerindeki madde kayıplarının giderildiği kuronlar veya diş eksikliklerinin tamamlandığı köprüler sabit protezler olarak adlandırılır. Kron ve köprü protezi olarak da tanımlanabilen sabit protezler, günümüzde en çok tercih edilen protez tipidir. Sabit protez işlemi komşu dişlerden destek alınarak uygulanır.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi