Dr. Kara: Böbrek taşı herkeste ağrı yapmıyor

ÜROLOJİ Uzmanı Dr. Turgay Kara, böbrek taşının herkeste şiddetli ağrılarla kendini göstermediğini belirterek, ağrının yanı sıra, idrar yaparken yanma ve ağrı, kanama ve sık idrara çıkma gibi belirtilerin de önemsenmesi gerektiğini söyledi.

Dr. Kara: Böbrek taşı herkeste ağrı yapmıyor

Üroloji Uzmanı Dr. Turgay Kara, vücudun filtre sistemi olarak çalışan böbreklerin, çeşitli mineral ve maddelerin böbrekte toplanıp çökelmesi sonucu oluşan kristallerin vücuttan atılamaması ile taş oluşum sürecinin başladığını bildirdi. Dr. Turgay Kara, şöyle konuştu:

"Normal koşullarda idrarda bulunan kimyasallar bu süreci engellerken, koruyucu mekanizmanın etkisini kaybettiği durumlarda taş oluşuyor. Genellikle böbrek taşı rahatsızlığı, en sık ağrı şikayetiyle kendini gösteriyor. Ağrı şiddeti bazı kişilerde belli belirsizken, bazılarında çok şiddetli olabiliyor. En belirgin şikayetlerden biri olan ağrı, genellikle kolik tarzda dediğimiz aralıklarla ortaya çıkıyor ve tekrarlıyor. Ağrının yeri, taşın yerine ve hareketine göre değişebiliyor. Böbrekte veya yakın idrar kanalındaki taşlarda bulunduğu tarafta yan ağrısı olarak hissedilirken, alt üreter ve mesaneye yakın taşlar karın alt kısmında veya cinsel organa doğru yayılan ağrıya neden oluyor."

BÖBREK TAŞI

Dr. Turgay Kara, ağrı dışında idrarda kanama, idrar yaparken yanma ve ağrı hissi ile sık idrara çıkma ihtiyacı gibi belirtilerin ise, üriner sistem taşlarına işaret ettiğini de vurgulayarak, şöyle dedi:

"Ağrı şiddetinin çok yüksek olması, ağrıya bulantı ve kusmanın eşlik etmesine neden oluyor. Taşın tıkadığı bölgede biriken idrar da zamanla enfeksiyon belirtisi gösterebiliyor. Böbrek taşı tanısında, kişinin şikayetleri ve hikayesi yol gösterici olsa da, en çok ultrasonografi inceleme yöntemi uygulanıyor. Basit ve pratik olan bu uygulama ile idrar yollarındaki taşların çoğu tespit edilebiliyor. Düz röntgen filmleri ve gerekli olduğu takdirde ilaçlı böbrek filmi (IVP) çektirilerek böbreğin iç yapısı ve idrar kanalları da değerlendirilebiliyor."

Radyolojik görüntüleme veya ultrasonografi ile teşhis konulamadığında bilgisayarlı tomografi tetkikinden yararlanıldığını söyleyen Kara, taşın teşhisi için en etkili yöntemin bu olduğunu ifade etti. Kara, "Ayrıca bilgisayarlı tomografi ile üriner sistem taş hastalığı ile karışabilecek ve aynı şikayetlere neden olabilecek apandisit, bağırsak enfeksiyonları, divertükilit, jinekolojik hastalıklar ve over torsiyonu gibi rahatsızlıklar da tespit edilebiliyor" diye ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz