KAPALI FITIK AMELİYATI

KAPALI FITIK AMELİYATI

KAPALI FITIK AMELİYATI

DİYARBAKIR  -Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, single port laparoskopik kolesistektomi olarak bilinen tek delikle safra kesesi ameliyatının ardından bugün de ilk defa kapalı fıtık ameliyatı yapıldı. Hastane Başhekimi Prof. Dr. Yusuf Yağmur'un da katıldığı ilk kapalı fıtık ameliyatında Cemile Güzeli isimli hasta başarılı bir operasyon ile sağlığına kavuştu.

KAPALI FITIK AMELİYATI

Yeni bir hastane olmalarına rağmen her geçen gün hizmet kapasitelerini arttırarak bölgede yapılmayan ameliyatları yaptıklarını belirten Başhekim Prof. Dr. Yusuf Yağmur, sadece Diyarbakır'ın değil, bölgenin sağlık üssü olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini söyledi. Yağmur, dünyada hızla yayılan laparoskopik yama tedavisinin hasta ve cerraha büyük rahatlık sağladığını söyledi.

YARA İZİ OLUŞMADAN

Yağmur, bu tür ameliyatlarda hastanın karnında yara izi oluşmadığını ve hızlı bir şekilde iyileştiğini belirterek, "Laparoskopik fıtık onarımı üç adet küçük kesi, laparoskopi teknolojisi ve yamanın kullanıldığı yeni bir yöntemdir. İçi boş bir boruya benzetebileceğimiz kanüle yerleştirilen ve özel bir kameraya bağlanmış olan teleskop, cerrahın fıtık ve çevre dokularını bir monitörden görebilmesini sağlıyor. Cerrahın fıtığın oluştuğu yerde çalışabilmesini sağlamak amacıyla bölgeye iki kanül daha yerleştiriliyor. Fıtık, karın içinden onarılıyor. Günümüzde laparoskopik fıtık onarımı sonrası etkin ağrı kontrolünün sağlanması ve hareket etmenin cesaretlendirilmesiyle günlük aktiviteye çok erken geri dönülebiliyor. Öyle ki hastalar artık 24 saat içerisinde banyo dahil tüm hijyenik gereksinmelerini kendi başlarına karşılayabiliyor. 2-3 gün içerisinde günlük işlerini yapabiliyor" dedi.

İlk kapalı fıtık ameliyatı olan Cemile Güzeli'nin sağlık durumunun iyi olduğu ve birkaç gün içinde taburcu edileceği belirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz