Kapalı ortamlarda grip ölümcül olabiliyor

Yozgat Devlet Hastanesi Enfeksiyon Uzmanı Hatice Köse, grip, soğuk algınlığı, hapşırık ve öksürük ile enfeksiyona sebep olan virüslerin yayılması ile veya ortak eşya kullanımı sonucunda kişiden kişiye bulaşabildiğini belirterek, kapalı mekanlarda bulunma, toplu taşıma araçları kullanma da enfeksiyonun yayılmasının kolaylaştırdığını söyledi.

Kapalı ortamlarda grip ölümcül olabiliyor

Yozgat Devlet Hastanesi Enkfeksiyon Uzmanı Hatice Köse, Soğuk algınlığının genellikle Eylül ayında görülmeye başladığını ve Nisan ayı sonuna kadar devam ettiğini belirterek, “Soğuk algınlığında burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğazda kaşıntı, halsizlik, hapşırık görülür. Mevsimsel değişikliklerde dikkat etmemiz gerekir” dedi.

Gripin kış aylarında arttığını ve soğuk algınlığından farklı olarak ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı, kas ağrısı ve öksürük görüldüğünü ifade eden Köse, “Grip risk grubundaki hastalarda, 2 yaşından küçükler, 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, gebe kadınlar, kalp, akciğer, karaciğer, böbrek hastalığı ve şeker hastalığı olanlarda ciddi seyredebilir, ölüme sebep olabilir. Bu nedenle grip ve soğuk algınlığı birbirinden ayrılmalı özellikle risk grubundaki kişilerin hekime başvurması gerekmektedir. Grip ve soğuk algınlığı, hapşırık ve öksürük ile enfeksiyona sebep olan virüslerin yayılması ile veya ortak eşya kullanımı sonucunda kişiden kişiye bulaşabilir. Kapalı mekanlarda bulunma, toplu taşıma araçları kullanma da enfeksiyonun yayılmasının kolaylaştırmaktadır” diye konuştu.

Bu hastalıkların tedavisinde antibiyotik kullanmak gereksiz ve faydasız olduğunu vurgulayan Köse, “Ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, burun tıkanıklığını açan ilaçlar kullanılabilir. Korunmak için en önemlisi ellerin sık yıkanması, hapşırık ve öksürük sırasında ağız ve burunun kapatılması, hasta olan çocukların kreş ve okula gönderilmemesidir. Gebe kadınların, 6 ay-5 yaş arası çocukların, 65 yaş ve üzeri kişilerin, kronik hastalığı olanların ve sağlık çalışanlarının yıllık grip aşısı olması önerilmektedir. Grip aşısı ile hastalığının ciddi seyredebileceği kişilerde hastalığın görülmesi ve yayılması önlenebilir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA