Kemik erimesinin belirtileri

Uzmanlar, kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz hastalığı konusunda şu uyarılarda bulunuyor.

Kemik erimesinin belirtileri

 Genetik sebepler başta olmak üzere bazı ilaçların uzun süreli kullanılması, üç ay ve daha uzun süre yatakta yatmak gibi sebeplerle ortaya çıkan kemik erimesi (osteoporoz), kemiğin yoğunluğunun giderek azalması ve kemiğin kırılganlığının artmasına bağlı olarak gelişiyor. İnsan yaşamında gelişen teknolojinin yarattığı yenilikler neticesinde uzayan yaşam süresinin beraberinde bazı şikayetleri de getirdiğine değinen Konya Özel Medline Konya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Osman Selçuklu, “Osteoporoz, sıklıkla orta yaşın üzerinde olan kişilerde görülen bir hastalıktır”dedi.

Günümüzde tıp dünyasında yaşanan gelişmeler her ne kadar insan ömrünü uzatmaya yönelik olsa da, belirli bir yaşın üzerindeki kişilerde görülen en sık hastalıkların başında kemik erimesi geliyor. Kemik erimesi belirtilerini sırt ağrısı, geceleri sırtta oluşan gerginlik, depresyon, halsizlik, boyun kısalması, çabuk yorulma ve gece terlemeleri olarak sıralayan Özel Medline Konya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Osman Selçuklu, bu belirtilerle karşı karşıya kalan kişilerin doktora başvurarak muayene olmalarının önemini belirtti.

Sebebi genetik özellikler ve ikincil dış etkenler

Hastalığın oluşmasında en önemli etkenin genetik olduğunu belirten Özel Medline Konya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Osman Selçuklu, “Kemik erimesi sıklıkla genetik bir hastalık olarak ortaya çıkar. Kemik erimesi olan bir annenin genlerinde bulunan kırılganlık çocuğa da geçerek ikinci nesilde kemik erimesine sebep olur” dedi. Genetik faktörlerin yanı sıra ikincil faktörlerinde hastalığa davetiye çıkardığını ifade eden Dr. Selçuklu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazı tiroid, sara, kortizon ilaçlarının uzun süreli kullanımı, hiç kalkmadan üç ay ve daha uzun süreler yatakta yatmak, beslenme bozuklukları ve fazla tüketilen çay, kahve, sigara ve alkol tüketimi ile hareketsiz bir yaşam osteoporoza zemin hazırlamaktadır.”

Dr. Selçuklu: “Menopoz ve andropza giren herkes kemik ölçümlerini yaptırmalı”

Kemik erimesinin çok kolay tanı konulabilen bir hastalık olduğunun altını çizen Dr. Selçuklu, kemik taraması, röntgen ile kan ve idrar tahlilleri sonucu hastalığın kolayca belirlenebildiğini belirtti. Özellikle menopoz dönemi yaklaşan kadınların ve andropoz dönemine giren erkeklerin mutlaka kemik taraması yaptırması gerektiğini hatırlatan Dr. Selçuklu, “Menopoz ve andropoz döneminde olan kişşilerle yukarıda saydığımız risk faktörlerine sahip olan kişiler mutlaka doktora başvurarak kemik taraması yaptırmalıdır. Tedavi olan hastalarda başarı şansı yükselmekte ve vücutta kırık oluşumu önlenmektedir” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz