Kene ne kadar erken çıkarılırsa risk o kadar azalır

Doç. Dr. Cumhur Artuk, kenenin en kısa sürede, vücuda tutunduğu en yakın kısmından pens, cımbız ve eldiven gibi uygun bir malzemeyle tutularak çıkarılması gerektiğini belirterek, "Kene ne kadar kısa sürede vücuttan uzaklaştırılırsa hastalık riski de o kadar azalır." dedi.

Kene ne kadar erken çıkarılırsa risk o kadar azalır

Artuk, ateş, yaygın vücut ağrısı, vakaların bir kısmında ise deri, mukoza ve iç organlarda kanamalarla seyreden kene kaynaklı bir virüsün sebep olduğu Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının ölümcül bir enfeksiyon olduğunu ifade etti.

Doç. Dr. Artuk, Türkiye'de her yıl, haziran ve temmuzda sıklığı artan ancak nisan-ekim arasında görülen hastalığa, ağırlıklı olarak İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeyi, Karadeniz Bölgesi'nin güneyi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzeyinde rastlandığını dile getirdi.

Son yıllarda hastalığın görülme alanının genişlediğini ve hemen hemen ülkenin her bölgesinden vaka bildirimi yapıldığını aktaran Artuk, şu bilgileri verdi:

"Hastalık genellikle insanlara, enfekte kenenin tutunması, çıplak elle ezilmesi, hastalıklı hayvanların kan, doku ve vücut salgıları veya hasta insanların kan ve diğer vücut sıvılarıyla temas sonucu bulaşır. Hastalık hayvanlarda belirtisiz olarak seyredebilir. Bu nedenle de hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilir. Öte yandan hastalığın bulaşması açısından, hastalığın görüldüğü bölgelerde yaşayan tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçiler, çobanlar, kasaplar, mezbaha çalışanları, veteriner hekimler, sağlık teknisyenleri, hastalarla temas eden sağlık personeli, laboratuvar çalışanları, askerler, kamp yapanlar ve hasta yakınları risk altındadır."

- "Riskli alan dönüşü vücut kontrolü dikkatli yapılmalı"

Artuk, riskli alanlara giderken açık renkli ve mümkün olduğunca kapalı giysilerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Riskli alan dönüşlerinde mutlaka kişi kendi vücudunu ve çocuklarının vücudunu kene yönünden kontrol etmelidir. Özellikle kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dikkatli incelenmelidir. Vücuda tutunmuş kene varsa en kısa sürede, vücuda tutunduğu en yakın kısmından uygun bir malzemeyle (pens, cımbız ve eldiven gibi) tutularak çıkarılmalıdır. Kene ne kadar kısa sürede vücuttan uzaklaştırılırsa hastalık riski de o kadar azalır. Kişi eğer keneyi kendisi çıkaramayacaksa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene tutunmasından sonra kişi kendisini 10 gün süreyle ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik, belirgin iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetler yönünden takip etmeli, bu şikayetlerden herhangi biri görüldüğünde gecikmeden sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneyi vücuttan uzaklaştırmak amacıyla kenelerin üzerine sigara basmak veya kolonya dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır."

Kaynak: Diyarbakır Söz