Görüş Bildir

Kolon kanseri ile mücadele derneği kuruldu…

Kolon Kanseri hastalığına karşı mücadele edenlere destek olmak amacıyla Diyarbakır’da “Yeniden Yaşam Derneği” kuruldu.

Kolon kanseri ile mücadele derneği kuruldu…

Son yıllarda ülkemizde de çok fazla görülmeye başlayan ve hızla artan Kolon Kanseri (Bağırsak Kanseri) önlemek ve hastalara yardımcı olmak amacıyla Diyarbakır’da Yeniden Yaşam Derneği adı altında dernek kuruldu.

Söz Gazetesini ziyaret ederek Genel Yayın Yönetmeniz Ömer Büyüktimur'a derneğin faaliyetleri konusunda bilgi veren Yeniden Yaşam Derneği Diyarbakır başkanı Şükrü Abay, insanların kansere yakalanmaması için farkındalık yaratmak istediklerini söyledi.

“ Türkiye geneli 3 ilde İzmir, Ankara ve Diyarbakır’da bu hastalıkla mücadele etmek için örgütlendiklerini" ifade eden Abay şöyle dedi;

PSKİLOJİ ÇOK ÖNEMLİDİR

“Derneğimiz kanser hastalığının nedenlerini, yapısını ve özelliklerini anlatarak toplumu bilinçlendirmek, kanser hastalığının önlenmesi ve erken teşhis konusunda toplumu bilgilendiren çalışmalar yapmak, kansere yakalanmış hastaların hastalık sürecini etkin yönetebilmeleri için rehberlik ve destek faaliyetleri düzenlemektir. Hastalığın sadece isminin kötü olduğunu bilmeleri gerekir. Tedavi sürecini moral ve motivasyon ile atlatabilirsiniz. Kansere yakalanan hastaların muhakkak psikolojik tedavi görmesi gerekir bu hastalık sürecinde çok işe yarıyor."

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Kanserde erken teşhisin çok önemli bir rol oynadığını belirten Abay “Kalın bağırsak (kolon) ve bunun son kısmı olan rektumun kanserleri kadınlarda meme, erkeklerde akciğer kanserinden sonra kanserden ölüme yol açan ikinci büyük sebeptir. Ancak konunun sevindirici yönü bağırsak kanserlerinin önlenebilir ve erken teşhis durumunda tam tedavi edilebilir olmasıdır. Erken teşhisle tedavi oranı %100e varmaktadır. 40 yaşın üzerinde özellikle aile hikâyesi olan herkesin yılda bir kere dışkıda gizli kan incelemesi ve beş yılda bir kez kolonoskopi yaptırması, erken tanı için çok önemlidir. çok önemli, yıllık kontrollerinizi yaptırın. Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi'nde (KETEM) bu ücretsiz olarak yapılıyor. 2 bin TL'yi bulabilen kontroller KETEM'de ücretsiz yapılıyor. Sağlığınız için KETEM'e gidip kontrol yaptırın."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi