Görüş Bildir

Kulak çubukları mikrop saçıyor!

Ucunda pamuk olan kulak temizleme çubukları sandığınız kadar sağlıklı olmayabilir

Kulak çubukları mikrop saçıyor!

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Bora, "Ucunda pamuk olan kulak temizleme çubukları, alındığı yerdeki mikrobu kulağın içine taşıyabilir. Kulağın kiri üzerine onu sürdüğünüz zaman kulağın içine enfeksiyon ekmiş gibi oluyorsunuz. Mantar ya da mikrop olan noktadan aldığınız o pamuğu kulağı temizleme adına kullandığınız zaman kulak mantarı ve birtakım iltihabi olaylar gelişebiliyor" dedi.

Prof. Dr. Bora, kulak temizliğinde kullanılan sivri uçlu materyallerin kulak zarına giden yolda dış kulak yolu derisinde yaralama ve kanatma yapabileceğini söyledi.

KULAK ÇUBUKLARI

Kulağı temizlemede kullanılan çubuklarla örgü yapmada kullanılan sivri uçlu demirlerin kulak derisine zarar verdiğini ifade eden Bora, "Kulakta temizlik yapılırken kazara birisi eline çarpıp kulak zarının yırtılmasına ve delinmesine sebep olunabiliyor. O bölgede travma, yara, kesik ve kanamaya yol açılabildiği gibi kullanılan malzeme temiz olmadığı için alındığı noktadan herhangi bir mikrobu kulak içerisine taşıyabiliyor" diye konuştu.

Sonuçta kulak içinde egzama, dış kulak yolu ve orta kulak iltihabı gibi sıkıntılar yaşanabileceğini vurgulayan Bora, şöyle devam etti:

"Ucunda pamuk olan kulak temizleme çubukları, alındığı yerdeki mikrobu kulağın içine taşıyabilir. Kulağın kiri üzerine onu sürdüğünüz zaman kulağın içine enfeksiyon ekmiş gibi oluyorsunuz. Mantar ya da mikrop olan noktadan aldığınız o pamuğu kulağı temizleme adına kullandığınız zaman kulak mantarı ve birtakım iltihabi olaylar gelişebiliyor. Kulakta kir varsa pamukla siz onu almaya çalıştığınız zaman kulak kirinin bir kısmını daha derine, kulak zarına doğru itiyorsunuz, bir kısmını ise adeta duvara boya yapar gibi kulak içindeki deriye kalıp çıkarıyorsunuz. Kulaklar çok temizlenmemiş oluyor. Kulak deliği tamamen kulak kiriyle kapalı değilse onun çok da temizlenmesini istemiyoruz."

KİRLERİN TEMİZLENMESİ

Bora, bu hususta sadece kulağın görünen kısmındaki kirlerin temizlenmesi gerektiğini belirterek, "Daha derinlere, görülmedik noktalara gidip o pamukla oynamak, oraya enfeksiyonu ekmek anlamına geliyor. Bu da kulakta mantara, dış kulak yolu ve orta kulak yolu iltihabına yol açıyor. Sonrasında da bolca kaşıntılar olacaktır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi