Kulaktaki basınç neden olur ve nasıl geçer?

Kulaktaki basınç kişileri rahatsız eden bir durumdur. Belli başlı nedenleri olsa da kulaktaki basınç bazen hastalıkların da habercisi olabilir. Kulaktaki basıncı kendi kendinize geçirebileceğiniz bazı yöntemleri haberimizde bulabilirsiniz.

Kulaktaki basınç neden olur ve nasıl geçer?

Genel olarak soğuk algınlığından kaynaklanan östaki borusu disfonksiyonu kulaklarda basınç hissine sebebiyet verir. Uzun süren kulank basıncı durumunda mutlaka hekime danışarak kontrol olmak gerekir.

KULAKTAKİ BASINÇ NASIL GEÇER?

*İlk olarak kulak zarının her iki tarafındaki basıncı eşitleyerek, özellikle basınç farkının oluşturacak etkileri ortadan kaldırarak kulaktaki basınç şikayetinden kurtulabilirsiniz.

*Ağzınızı veya burnunuzu kapatarak yani hava giriş çıkışı olmadan nefes alıp verebilirsiniz.

*Güçlü bir şekilde yutkunarak, sakız çiğneyerek, çubuk şeker emerek veya esneyerek basıncı dengeleyebilirsiniz. Östaki borusunda kalan sıvılardan kurtulmak için basınç olan kulağımızın tarafına doğru tek ayak üzerinde sıçramak zıplayabilirsiniz.

*Şikayetiniz olan kulağınızın üzerine yüzüstü bir saat kadar yatmakla kulağımızdaki basınç hissine sebep olan sıvılardan kurtulmanız için bir yöntemdir.

*Bir miktar kağıt havluyu sıcak bir suda ıslatın. Kağıt havluyu iyice sıkın. Basınç olan  kulağınız yukarıda kalacak şekilde yan tarafınıza uzanın. Kağıt havluyu kulağınızın üzerine yerleştirin. Burada oluşacak sıcak etki ile kulağınız açılacaktır.

*Kulakta basınç sebebi olan alerji ise antihistamin ilaçlar ile alerji önleyebilirsiniz.

*Bal tüketerek boğazınızı yumuşatabilir ve öksürükten kurtulabilirsiniz.

*Bol su ve sıvı tüketerek mukus incelir, bağışıklık sisteminiz kuvvetlenir ve kulak basınç hissi ortadan kalkar.

*Tıkanmaya azaltmak için odanızda nemlendirici ya da buhar makinesi şeklinde cihazlar çalıştırarak veya bir tencere sıcak su üzerine eğilip buhar tedavisi ile kulaktaki basınç sorununa çözüm bulabilirsiniz.

Kaynak: Diyarbakır Söz