Mide kanaması nasıl anlaşılır? Mide kanamasının belirtileri, nasıl tedavi edilir?

Sağlık ihmale gelmez. Mide ağrıları hemen herkesin başına gelen ama çok da önemsenmeyen küçük bir rahatsızlık gibi algılanır. Ancak uzmanlar özellikle mide ağrılarında ve akabinde kan şeklinde kusma, büyük abdestin renginin siyahlaşması gibi durumların mide kanamasının habercisi olabileceğini açıkladı.

Mide kanaması nasıl anlaşılır? Mide kanamasının belirtileri, nasıl tedavi edilir?

Mide ağrısı, kan renginde kusma, büyük abdestin renginin siyah olması gibi durumların mide kanamasının habercisi olabileceği ve bu durumda hiç vakit kaybetmeden acilen hastaneye gidilmesi gerektiği konusunda uzmanlar uyarıyor.

Böylesi bir durumda yani mide kanaması şüphesi olduğunda kesinlikle ağrı kesici alınmaması, süt içilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar yapılacak en doğru davranışın hastanın acilen bir hastaneye gitmesi gerektiğinin altını çizdiler.

Manisa Devlet Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Erhan Ergin, sık görülen rahatsızlıklardan mide kanaması hakkında açıklamalar yaptı.

En tehlikeli olan türlerin ülser ve siroza bağlı varis kanamaları olduğunu söyleyen Engin, "Sadece mideden değil yemek borusu, mide ya da midenin çıkışındaki oniki parmak bağırsağının herhangi bir bölgesinden olan kanamaya mide kanaması diyoruz. Mide kanamasındaki neden ya orda bir yara vardır, bir ülser vardır veya bir damarda yırtılma, çizilme vardır. Mide kanaması şüphesi varlığında hekim öncelikle hayati fonksiyonlarını kontrol eder. Hastanın genel durumu kötü, tansiyonu düşük, nabız yüksek veya şuurda bozulmalar fark edilirse hastanın hemen damar yolu açılır. Serum ve kan nakli yapılır.

Mide kanaması belirtileri kesin varsa, hastanın genel durumu toparlayıp gastroduodenoskopi yapılana kadar hastaya ayrıca damardan asit baskılayıcı ilaçlar da verilmeye başlanır. Hastanın hayati fonksiyonları elverdiğinde ise kanamanın nedeninin araştırılması için hastaya en kısa zamanda gastroduodenoskopi işlemi yapılır. İlaçlarla ya da endoskopik müdahalelerle kanaması durmayan hastalarda cerrahi tedaviler de nadir de olsa gerekebilir" dedi.

TEKRARLAMAMASI İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER

Mide kanamasına yol açan sebeplerin ortadan kaldırılmadığı sürece rahatsızlığın tekrarlayabildiğine dikkati çeken Ergin, "Eğer kişi mide koruyucu ilaçlar almadan yoğun ağrı kesici kullanımına devam ediliyorsa da hastalık tekrar ediyor. Mide kanaması geçiren bir kişi daha düzenli ve mideye dokunmayan gıdalarla beslenmesi gerekiyor. Yani yoğun baharatlı gıdalar, kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durması önem taşıyor. Ağrı kesici kullanımını azaltmak lazım. Ama bu ilaçların kullanılması mutlaka gerekli görülüyorsa, mide asidini baskılayan mide koruyucu ilaçlarla birlikte kullanmasında fayda var.

Hastanın stresli bir yaşamı varsa, bu yaşam tarzını değiştirmesi de fayda sağlayabiliyor. Hastalarımız özellikle taze kan kusması, kahve telvesi şeklinde kusması, dışkının siyahlaşması ve yumuşaması gibi yakınmalarda mutlaka ve mutlaka acilen hastaneye başvurmaları gerekmektedir" dedi.

Kaynak:  cnntürk

Kaynak: Diyarbakır Söz