Minik Kalpler, Diyarbakır'da Şifa Bulacak

Güneydoğu'daki kalp hastası çocuklar, artık Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi (DEAH) bünyesinde oluşturulacak Pediatrik Kardiyovasküler Cerrahi Merkezi'nde ameliyat edilecek.

Minik Kalpler, Diyarbakır'da Şifa Bulacak

Son yıllarda Sağlık Bakanlığı'nca yapılan yatırımlarla Ortadoğu'nun "sağlık üssü" olma yolunda ilerleyen Diyarbakır, bir dönem İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirleri tercih etmek zorunda kalan hastalara yerelde hizmet vererek, tedavi imkanı sunuyor.

Doğumsal kalp hastalıklarında tanısı konulan ancak kalp ameliyatları yapılamayan Diyarbakır'da, bir süreden bu yana devam eden girişimler minik kalpler için ilk meyvesini verdi. Sağlık Bakanlığı, DEAH bünyesinde çocuklara şifa dağıtacak Pediatrik Kardiyovasküler Cerrahi Merkezi'nin kurulması yönünde karar alırken, oluşturulacak bu merkezde, anjiyo ve kalp ameliyatları dahil her türlü operasyon yapılabilecek.

MİNİK KALPLER ŞİFA BULUYOR

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yusuf Yağmur, bölgede doğumsal kalp rahatsızlığı bulunan çocukların büyük merkezlere sevk edildiğini anlatarak, bu sıkıntının çözümü için Sağlık Bakanlığı ile bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Yağmur, bu kapsamda hastanelerinde görevli bir grup personelin Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi'nde eğitim aldığını belirterek, şunları söyledi:

"Gerekli donanım ve alt yapıyı sağlamak için bir çocuk kardiyologu hastanemizde işe başladı. Donanımı tamamlayıp çocuk kalp ameliyatlarını hastanemizde yapacağız. Bu çok kolay bir konu değil. Çünkü çocuklar zor hastalık boyutuna giriyor. Bakanlığımız da bu çalışmaların hastanemizde yapılması için pediatrik kalp cerrahisinin başlatılmasına karar verdi. 6 ay sonra ilk ameliyatı yapmayı hedefliyoruz. Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi'nin de bu konuda bize desteği olacak."

HER 100 BEBEKTEN BİRİ KALP HASTASI

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Bedri Aldudak da çocuk kardiyolojisinin 0-18 yaş çocukların kalp hastalıklarını inceleyen, tedavilerini düzenleyen bilim dalı olduğunu söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 200 çocuk kardiyoloji uzmanı bulunduğunu, bunların da ağırlıklı olarak büyük şehirlerdeki üniversitelerde çalıştığını ifade eden Aldudak, Diyarbakır'da ise sadece 4 uzmanın çalıştığını anlattı. Aldudak, çocukluk yaş grubunda görülen kalp hastalıklarının çok büyük bir kısmının, doğumsal kalp hastalıklarından oluştuğunu belirterek, uluslararası literatür verilerine göre, normal doğan her 100 bebekten 1'inde, kalp hastalığı olduğunu kaydetti.

Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde akraba evliliklerinin sıklığı ve hastalığın belli oranda genetikle ilişkisi olması nedeniyle, daha yüksek bir oran söz konusu olduğunun tahmin edildiğini dile getiren Aldudak, "Biz doğurganlığın yüksek olduğu bir bölgedeyiz. Diyarbakır'ın yanı sıra Batman, Mardin, Siirt ve Şanlıurfa başta olmak üzere 10 ilden hasta kabul ediyoruz" dedi.

30 ÇOCUK, AMBULANS UÇAKLA SEVK

Aldudak, hastaların bölgede Diyarbakır dışında gidebileceği bir yer olmadığını, asıl problemin de bu aşamadan sonra başladığını belirterek, koşulların uygun olmaması nedeniyle çocukları, durumun aciliyetine göre İstanbul veya Ankara gibi büyük merkezlere ambulans uçakla gönderdiklerini söyledi.

Geçen yıl 23'ü Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nden olmak üzere yaklaşık 30 çocuğun, ambulans uçakla ileri merkezlere sevk edildiğini bildiren Aldudak, merkezin açılma gerekliliğine vurgu yaparak şöyle devam etti:

"Bu uçakları uçurmanın çok ciddi bir maliyeti var. Ayrıca bebekle birlikte ailesi de gidiyor. Acil olmayan ama ameliyat kararı verdiğimiz, anjiyo yapılmasını uygun gördüğümüz diğer hasta grubunu da karayoluyla sevk ediyoruz. Onların da sayısı geçen yıl 800 civarındaydı. Çocuklarıyla giden ailelerin büyük bir kısmı ise yeşil kartlı. Hastalığın seyrine göre de çoğu zaman uzun süre kalmak zorunda kaldıkları için gittikleri yerlerde mağduriyet yaşıyorlar. Bu sıkıntıları bakanlığımızla paylaşmıştık. Bakanlığımız, Eğitim ve Araştırma Hastanemiz bünyesinde Pediatrik Kardiyovasküler Cerrahi Merkezi oluşturulmasına karar verdi. Bu heyecan verici bir karar."

Kaynak: Diyarbakır Söz