Görüş Bildir

Obezite ameliyatı sonrası hamile kalacaksanız...

Obezite ameliyatı sonrası gebelik düşünen kadınların dikkat etmesi geren 5 önemli kural.

Obezite ameliyatı sonrası hamile kalacaksanız...

Prof. Dr. Halil Coşkun ile birlikte çalışmalar yürüten Bariatrik Diyetisyen Nida Yıldız, obezitecerrahisi sonrasında gebelik düşünen veya gebe kalanların dikkat etmesi gereken beş önemli konuyu yazdı:

1.MUTLAKA TAKİP ALTINDA OLUN!

Obezite cerrahisi gebe kalma ihtimalinizi arttırabilir. Obeziteye bağlı gebe kalma problemi olan kadınların ameliyat sonrasında gebe kalma ihtimali artar. Ameliyat sonrasında gebelik düşünüyorsanız mutlaka doktor ve bariatrik diyetisyen takibi altında olunuz.

2. AMELİYAT SONRASI 18 AY!

Obezite cerrahisi sonrasında sağlıklı gebelik için, doktor kontrolünde 12-18 ay beklemek en doğrusudur. Kaybedilen kilolar bu dönemden sonra daha sabit hale gelir. Obezite cerrahisi sonrasında vücudunuz potansiyel stresli bir durumdan geçer ve beslenmenizde ciddi bir şekilde değişiklik olduğu için bebeğinizin büyümesinde sorun teşkil edebilir. O nedenle kilo kaybınızın hızlı olduğu dönemde gebelikten kaçınılmalı ve operasyondan 12-18 ay sonra doktorunuza danışarak gebelik planı yapmalısınız.

3. BESİN ALIMINIZ SON DERECE ÖNEMLİ!

Ameliyat sonrasındaki dönemde birçok kadında gebelik süresince besin yetersizliği sorunu olabilir. Özellikle B12, demir, kalsiyum ve D vitamini eksikliği yaygın olarak görülebilir. Gebelikten kaynaklı mide bulantısı besin alımını daha da zorlaştıracaktır. Sabah mide bulantısı iştihanızı tamamen kesiyor ve besin alımınızı etkiliyorsa doktorunuzla iletişim halinde olunuz. Kendiniz ve bebeğiniz için yeterli besin almadığınızı düşünüyorsanız mutlaka bariatrik diyetisyenden destek alınız. Kadın doğum doktorunuz, obezite cerrahınız ve bariatrik diyetisyeninizin takibinde çok rahat bir gebelik geçirebilirsiniz.

4. VÜCUTTAKİ OLASI DEĞİŞİKLİKLER!

Ameliyat sonrasında gebelik kadınlar için en büyük duygusal değişimlerden biridir ve yeni beden imajı algısı ortaya çıkar. Obezite cerrahisi olmuş çoğu bayan kilo alımını psikolojik olarak zor kabul eder. Operasyon sonrası doktor kontrolünde gebe kalmış bayanlar, bu özel durumu ‘evet, şimdi kilo alma zamanı’ şeklinde düşünmemelidirler. Vücut değişiklikleri olacaktır fakat bu durumun getirebileceği psikolojik farklılıklar için konusunda uzman psikiyatr/psikolog ile iletişim halinde olmalıdırlar.

5. BEKLENEN GÜN VE DOĞUM ŞEKLİ!

Obezite cerrahisi sonrası gebe kalan kadınların sezaryen olma olasılığı daha yüksek. Bu durum herkes için geçerli değildir bu yüzden en doğru kararı kadın doğum doktorunuz verecektir. Gebelik süresince doktor ve bariatrik diyetisyen kontrolünde kilo kontrolünde kalmak ve düzenli egzersiz yapmak sezaryen olma olasılığınızı azaltabilmektedir.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi