SSPE hastaları yakınlarından Sağlık Bakanlığı önünde açıklama

“Stratejik ve milli” olmadığı gerekçesiyle projeleri reddedilen SSPE hastalarının yakınları, sorunlarının çözümü için Sağlık Bakanlığı önünde açıklama yaptı.

SSPE hastaları yakınlarından Sağlık Bakanlığı önünde açıklama

Türkiye’nin birçok şehrinden gelen Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) hastaların yakınları Sağlık Bakanlığı önünde açıklama yaptı. “Bakan istifa” sloganının atıldığı açıklamada, daha önce Sağlık Bakanlığı ile görüşme yaptıklarını ancak sonuç alamadıklarını belirten hasta yakınları, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile görüşmeden bakanlık önünden ayrılmayacaklarını ifade etti.

Bakanlık önünde açıklama yapan Dilan Bilgeç, SSPE hastalarının sorunlarını ve Türkiye Sağlık Politikaları Enstitüsü (TUSEB) üzerinden açılacak projeye ihtiyacını Koca’ya iletmek istediklerini söyledi. Bilgeç, " 19 Ekim 2021'de TUSEB tarafından SSPE hastalığının tedavisine yönelik bilimsel araştırma projesi başlığı açıldı. Başvuru tarihi 2 Aralık 2021 olan proje için hasta yakınları olarak SSPE hastalığını hayatlarının ortasına koyan ve bu hastalar için sürekli mücadele eden çok değerli bilim insanları ile çeşitli şekillerde iletişim kurarak ve büyük gayretler sonucunda projenin başvurusu yapılabildi" diye konuştu.

Hasta yakınları olarak büyük bir heyecan ile projenin kabulünü beklediğin söyleyen Bilgeç, “Bilim insanlarının katkılarıyla evlatlarımız belki de tedavisi bulunacaktı. Sağlık Bakanı ve Yardımcısı Tolga Tolunay ile görüşmelerin neticesinde açılan proje başlığımızın onaylanmadığını ve onaylanmamanın gerekçeli kararı olarak, ülkemize ‘stratejik ve milli’ olarak bir katkısının olmaması nedeniyle kabul edilmemiştir” ifadelerini kullandı.

‘MİLLİ'DEN ANLADIĞINIZ NEDİR'

Bilgeç, "Ölümü bekleyen evlatlarımıza tedavinin ‘stratejik ve milli’ olarak katkısı olmadığı için ölümü beklemeye devam etmelerini nasıl söyleyebiliriz. Sizin stratejik ve milliden anladığınız nedir. Yıllardır SSPE hastalarının araştırma projeleri daha önce TÜBİTAK tarafından şimdi de TUSEB tarafından reddediliyor, ölümle mücadele eden evlatlarımız ölüme terk ediliyor” ifadelerini kullandı.

Bilgeç, projeleri desteklenene kadar Sağlık Bakanlığı önündeki bekleyişlerinin devam edeceğini duyurdu.

Kaynak: Diyarbakır Söz