Görüş Bildir

TIP kobayları fareler Alzheimer (unutkanlık) hastalığını bu tedavi sayesinde yendi! Sırada insanlarda Alzheimer tedavi yöntemi

Çağımızın hastalığı Alzheimer hastalığı konusunda uzmanlar an be an gelişmeleri takip ederken, Alzheimer'in tedavisi bulundu yönünde söylemler ortaya atıldı. Öte yanan Alzheimer hastalığının bulaşıcı olduğu yönünde çıkan haberlere de uzmanlar bakın nasıl cevap verdi

TIP kobayları fareler Alzheimer (unutkanlık) hastalığını bu tedavi sayesinde yendi! Sırada insanlarda Alzheimer tedavi yöntemi

Çağımızın hastalığı Alzheimer hastalığı konusunda uzmanlar an be an gelişmeleri takip ederken, Alzheimer'in tedavisi bulundu yönünde söylemler ortaya atıldı. Öte yanan Alzheimer hastalığının bulaşıcı olduğu yönünde çıkan haberlere de uzmanlar bakın nasıl cevap verdi

Son zamanlarda alzheimerin bulaşıcılığı konusunda yapılan tartışmalara Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan da katıldı. Erdoğan yaptığı açıklamada, "Genellikle İngiliz gazetelerinde Alzheimer’in bulaşabileceği konusunda yoğun yazılarla başlayan bu haber trafiği, özellikle beyin ameliyatları sonrasında ya da kan transfüzyonları ile ya da diş tedavileri sonrasında bulaşabileceği iddia edilmektedir. Bu kesinlikle yanlıştır.

Gazetelerin atıfta bulundukları Nature dergisinde yayımlanan yazının sahibi Dr. Simon Mead CNN’e verdiği röportajda gazete başlıklarını görünce şok olduğunu ifade etmiştir. Yayına bakıldığında ve yazıyı yazan kişinin ifadelerinde alzheimer hastalığının ameliyat ya da diş tedavisi ya da kan transfüzyonu ile bulaşıcılığı konusunda herhangi bir ifade olmadığı görülmektedir. Burada ifade edilmeye çalışılan 1985’de yasaklanmış olan insandan elde edilen hormon tedavilerinin sonrasında deli dana hastalığı olarak ifade edilen Creutzfeld-Jakob hastalığına yakalanmış olmaları ve bu hastaların hiçbirinde otopsi öncesi alzheimer hastalığı olmamasıdır’’ dedi.

Araştırmacılar, belirtilerinin Alzheimer'a beyindeki iltihaplanmanın kapı araladığı yolundaki görüşleri desteklediğini söylüyorlar.

İngiltere'de araştırmacılar, beyinde yeni bağışıklık hücreleri oluşumunu engellemenin, Alzheimer hastalığında görülen bellek meselelerini azaltabileceğini ortaya koydu.

Southampton Üniversitesi'nden araştırmacılar, belirtilerinin Alzheimer'a beyindeki iltihaplanmanın kapı araladığı yolundaki görüşleri desteklediğini söylüyorlar.

Uzmanlar, heyecan verici olarak niteledikleri araştırma neticelerinin yeni rehabilitasyon yolları bulunmasına yardımcı olabileceğini kaydediyorlar.

Şimdiye kadar demans rehabilitasyonunda kullanılan ilaçların çoğu, Alzheimer hastalarında tipik olarak görülen beyindeki amiloid plakları hedef alıyordu.

Ancak Brain isimli ilmi mecmuada yayımlanan bu son araştırma, bunun yerine, mikrogliya isimi verilen bağışıklık hücrelerinin birikmesiyle oluşan beyin iltihaplanmasını rehabilitasyon faktörün hastalığın ilerlemesini durdurabileceğini gösterdi.

Farelerde pozitif netice verdi

Farelerin beyninde mikrogliya hücreleri üremesinin durdurulması pozitif netice verdi.

Ölen Alzheimer hastalarının beyinlerinde yapılan incelemede de mikrogliya hücrelerinin artmış olduğu gözlemlendi.

Araştırmayı kaleme alan Dr. Diego Gomez-Nikola, "Bu bulgular, Alzheimer hastalığının oluşumunda bu hücrelerin rol oynadığını hemen hemen tamamiyle kanıtlar nitelikle. Bundan sonraki adım, insanlarda işe yarayıp yaramayacağını görmek için tecrübe edebileceğimiz güvenli bir ilaç bulmak" diye konuştu.

Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı:

"Buradaki kafa karışıklığının bu iki hastalıkta da amyloid denilen protein birikiminin beyinde olmasıdır. Ama bulaşıcı olan Creutzfeld-Jakob hastalığıdır alzheimer değil. Amyloid, Creutzfeld-Jakob hastalığında bulaşarak olabildiği gibi alzheimerde kendiliğinden olabilir ya da arka arkaya olan kafa travmaları sonrasında da (Amerikan futbolu, boks gibi sporlarda) beyinde birikebilir. Ama kişinin beyninde amiloid plaklarının olmuş olması kişinin alzheimer olacağı anlamına da gelmez.’’
Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir