Görüş Bildir

Obez sayısı gün geçtikçe artıyor! Peki, Türkiye’de kaç obez var?

Çağın vebası olarak nitelendirilen obezite hastalığı gün geçtikçe daha fazla yaygınlaşıyor. Türkiye’de ise obez sayısı 2.5 milyonu geçmiş durumda. Peki, hastalık nasıl önlenir? İşte detaylar…

Obez sayısı gün geçtikçe artıyor! Peki, Türkiye’de kaç obez var?

Vücutta anormal derecede yüksek ve sağlıksız oranda yağ bulunması olarak tanımlanan obezite Türkiye’de yaklaşık 2.5 milyon kişinin ortak sorunu.  Obezitenin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok ciddi bir sağlık problemi olduğunu belirten Prof. Dr. Alihan Gürkan, dünya üzerinde 300 milyon civarındaki obez sayısının, 2025’lerde 600 milyonlar civarına ulaşacağının tahmin edildiğini söyledi. Türkiye’nin de bu dalgadan payını alacağını anlatan Prof. Dr. Gürkan, “Yaklaşık 2.5 milyon ciddi obez hastamız var. Bu artış hızına en önemli örneklerden biri, sık yapılan tüp mide ameliyatının geçen seneye göre ciddi bir patlama yapıp 10 binlerin üzerine çıktığını görüyoruz” dedi. Obezitenin bir hastalık olduğunu kaydeden Prof. Dr. Alihan Gürkan, artık bir görünüş, estetik veya duruş problemi olmadığı ve birçok hastalığa da yol açtığını söyledi.

YÜZDE 80 BAŞARI

Tedavide cerrahi yöntemin en etkili ve kalıcı bir yöntem olduğunu belirten Prof. Dr. Gürkan, şunları söyledi: Obezitede yüzde 7- 8 diyet ve egzersizde, ama cerrahide bu yüzde 70- 80’lere ulaşabiliyor. Dolayısıyla obez hastalarımızın kalp damar sistemi hastalıklarına yakalanmaması, psikolojik bozukluklar ve uyku apnelerinin oluşmaması için vakit kaybetmeden tedavi olması şart. Obeziteyi kalıcı olarak tedavi etmekteki en önemli silahımız cerrahi. Sağlık Bakanlığı’nın 2010 yılında yaptığı Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’na göre erkeklerde yüzde 20,5 olan obezite sıklığı kadınlarda yüzde 41’lere ulaştığı görüldü.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi