UNICEF: Korona yüzünden kızamık salgını çıkabilir

UNICEF, korona virüsü nedeniyle 24 ülkenin kızamık aşısı programlarını ertelediğini açıkladı. Bir kızamık salgını patlak verebileceği uyarısında bulunan kurum, toplamda 37 ülkede 117 milyon çocuğun kızamık aşısını vaktinde olamayabileceğini duyurdu.

UNICEF: Korona yüzünden kızamık salgını çıkabilir

UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu), korona virüsü nedeniyle bazı ülkelerin kızamık aşısı programlarını ertelemek zorunda kaldığını, bu nedenle yeni bir kızamık salgını patlak verebileceğini açıkladı. UNICEF’ten yapılan açıklamada, 37 ülkede 117 milyon çocuğun kızamık aşısını vaktinde olamayabileceği belirtildi.

Açıklamaya göre, şu ana dek alınan sosyal mesafe tedbirleri ve sağlık çalışanları üzerinde artan yük nedeniyle 24 ülkede kızamık aşısı kampanyaları şimdiden ertelenmiş durumda. Bu sayının 37 ülkeye çıkması beklenirken, açıklamada “Eğer aşılamayı durdurma yönündeki zorlu karar Covid-19’un yayılması nedeniyle alındıysa, liderleri aşılanmamış çocukları tespit etme yönündeki çabaları artırmaya çağırıyoruz. Böylece, yeniden mümkün olduğunda, nüfusların en kırılgan kesimlerine aşı tedarik edilebilir” denildi.

DSÖ: 2018’DE 140 BİN KİŞİ KIZAMIKTAN ÖLDÜ

Dünya Sağlık Örgütü’nden Aralık 2019’da yapılan açıklamada, bir önceki yıl 10 milyon kişinin kızamık kaptığı, çoğunluğu çocuk olmak üzere 140 bin kişinin bu nedenle öldüğü belirtilmişti. Son derece bulaşıcı bir viral hastalık olan kızamık, bebeklere ve çocuklara kitlesel aşı yapılmasıyla engellenebiliyor.

Korona virüsü nedeniyle kızamık aşısı programlarına ara veren ülkeler ise şöyle listelendi: Bangladeş, Brezilya, Bolivya, Kamboçya, Çad, Şili, Kolombiya, Cibuti, Dominik Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Honduras, Kazakistan, Kırgızistan, Lübnan, Maldivler, Meksika, Nepal, Nijerya, Paraguay, Somali, Güney Sudan, Ukrayna, Özbekistan.

Kaynak: Diyarbakır Söz