Görüş Bildir

Zatürre en çok, kronik hastaları vuruyor!

Zatürre den korunma haftası sebebiyle gündemden düşmek bilmeyen zatürre hastalığı, en çok kronik rahatsızlığı bulunan yani kalp ve şeker hastalarını bulmakta olduğunu uzmanlar açıkladı. Kalp ve şeker hastalığına bağlı gelişen Zatürre'de ölüme kadar ulaşacak etkilere sahip.

Zatürre en çok, kronik hastaları vuruyor!

Zatürre den korunma haftası sebebiyle gündemden düşmek bilmeyen zatürre hastalığı, en çok kronik rahatsızlığı bulunan yani kalp ve şeker hastalarını bulmakta olduğunu uzmanlar açıkladı. Kalp ve şeker hastalığına bağlı gelişen Zatürre'de ölüme kadar ulaşacak etkilere sahip.

12 Kasım Dünya Zatürre Günü. Türkiye'deyse enfeksiyona bağlı ölümler arasında ilk sırada yer alan zatürrenin en sık görülme nedenini, solunum yollarına girip yerleşen bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar oluşturuyor.

Zatürreden korunmanın kişinin kendi elinde olduğunu söyleyen Liv Hospital Ankara Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Adnan Gülsoy, "Mikoplazma, virüsler, verem mikrobu ve mantarlar da zatürreye sebep olabilir. Aşırı soğuklardan uzak durmak, sigara ve alkol kullanmamak, kişisel temizliğe önem vermek zatürreden korunmak için büyük önem taşıyor. Tüm bunların yanında en önemli korunma biçimi zatürre aşısı yaptırmak. Mikroplara karşı bağışıklık kazanılan aşıyı beş yılda bir tekrarlamak gerekiyor" dedi.

YÜKSEK ATEŞ VE ÖKSÜRÜK VARSA DİKKAT!

Zatürrenin belirtileri arasında yüksek ateş, öksürük, sık ve zorla nefes alma, kirli sarıdan kirli yeşile kadar değişen renkte balgam çıkarma, ilerlemiş vakalarda dudakların morarması, öksürmekle artan sırt ağrısı, kanlı balgam ve uçuklar yer alıyor. Aşırı soğuğa maruz kalma, boğaz ve bronşlarda virüs hastalıklarının süresinin uzaması (Grip, faranjit, bronşit vs.) sigara-alkol kullanımı, kronik hastalıklar (Kalp, şeker, romatizmal) astım, bronşit, KOAH gibi alveol yapısını ve öksürük refleksini bozan akciğer hastalıkları ile nörolojik hastalıklar, vücut direncini düşüren tümöral hastalıklar ve bunların tedavisinde kullanılan ilaçlar da risk faktörleri arasında.

HER ŞEYİN BAŞI KORUNMAK

Ölüme sebep olabilen tehlikeli bir hastalık olan zatürrede tedavi kadar korunmak da önemlidir. Zatürre aşısıyla hastalığa sebep olan mikropların birçoğuna karşı bağışıklık kazanılır. Aşı risk gruplarına beş yılda bir tekrarlanarak yapılabilir. Kalp hastaları, şeker hastaları, sigara ve alkol kullananlar, astım, bronşit ve KOAH hastaları, bakımsız kişiler, nörolojik hastalar, 65 yaş üzeri insanlarda zatürreye yakalanma riski sağlıklı bireylere göre daha yüksektir. Ayrıca bağışıklığı baskılayıcı tedavi görenler ve AIDS'li hastalar da aşılanmalıdır.

ZATÜRREDEN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER

•Aşırı soğuklardan korunun.

•Sigara ve alkolden uzak durun.

•Özellikle soğuk havalarda havasız ve kapalı ortamlarda mikroplar daha kolay yayılıp bulaştığı için buralara girmeyin ya da sık sık havalandırın. •Solunum yollarında olan hastalıklar için beklemeden hekime başvurun.

•Kişisel hijyen her zaman önemlidir. (Öksürürken ağzınıza mendil tutup onu hemen çöpe atın, ağız-burun temizliği yapın, öksürünce hemen ellerinizi sabunlayın)

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi