Görüş Bildir

Her engellinin yapabileceği bir spor dalı vardır

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) Başkanı Arif Ümit Uztürk, "Engelli çocuğunuzu evde kapalı tuttuğunuzda, herhangi bir spor dalıyla tanıştırma imkanınız olmayacak. Engelli çocuğa sahip bütün anne ve babaların bilmesi ve inanması gereken bir şey var. Her engelli çocuğumuzun yapabileceği bir spor dalı vardır." dedi.

Her engellinin yapabileceği bir spor dalı vardır

Uztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, federasyon olarak başta atletizm, atıcılık, basketbol, yüzme ve okçuluk olmak üzere 19 branşta engellilerin spor yapmalarına imkan sağladıklarını söyledi.

Federasyon bünyesinde 10 yıl öncesinde 2 bin 500 civarında olan bedensel engelli sporcu sayısını 5 bine çıkarttıklarını belirten Uztürk, tüm bedensel engellilere ulaşmayı amaçladıklarını bildirdi.

Uztürk, Türkiye'yi 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda temsil edecek sporcuların çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirerek, Rio'dan başarılarla dönmek istediklerini ifade etti.

Yurt içi ve dışında birçok spor organizasyonuna katıldıklarına dikkati çeken Uztürk, "Federasyon programlarımız hayli yoğun geçiyor. Yurt dışındaki kota mücadelelerimiz sürüyor. 2016'da Gençlik ve Spor Bakanlığımızdan 11 milyon lira bütçe aldık. Bakanlığımız ve Spor Genel Müdürlüğümüzün destekleriyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

Federasyon bünyesindeki bedensel engellilerin spor yaparak engellerini aştığını vurgulayan Uztürk, "Engelliler spor yaparken aynı zamanda rehabilite de oluyor. Bir spor federasyonu bünyesinde çalıştıkları için performansları da üst düzeye çıkıyor." ifadelerini kullandı.

"EL ELE DIŞARI ÇIKMA CESARETİNİ ORTAYA KOYMANIZ LAZIM"

Uztürk, engellilerin sporla tanıştırılmasının hayata daha sıkı bağlanmalarına imkan sağladığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Engellileri, sporcu etiketiyle donatabilmek için tüm anne ve babaların engelli çocuklarını mutlaka bizim bünyemizde veya diğer engelli spor federasyonları bünyesinde yapabilecekleri spor dallarıyla buluşturmaları gerekiyor. Ben de engelli bir çocuk babasıyım. Bir kere, çocuğunuzla el ele dışarı çıkma cesaretini ortaya koymanız lazım. Engelli çocuğunuzu evde kapalı tuttuğunuzda, herhangi bir spor dalıyla tanıştırma imkanınız olmayacak. Engelli çocuğa sahip bütün anne ve babaların bilmesi ve inanması gereken bir şey var. Her engelli çocuğumuzun yapabileceği bir spor dalı vardır. En ağır engellilerimiz olarak bilinen spastik çocuklarımızın yapabileceği bocce branşı var. Bocce dalında yarışan çocuklarımızın o sevinçlerini, o müsabaka heyecanlarını yüzlerinde gördüğünüz zaman inanın onlardan alınacak enerji ve mesajla çok mutlu oluyorsunuz. Bütün engelli bireylerin, sporcu adaylarının bu işi başarmaları kesinlikle mümkündür. Hiç kimsenin çekinmesini istemiyoruz."

Tüm illerde engellilere yönelik spor kulüplerinin bulunduğunu hatırlatan Uztürk, "Olmazsa olmaz Gençlik Hizmetleri ve Spor İl teşkilatlarımız var. Burada görev alan antrenör arkadaşlarımız bulunuyor. Engellilerle çok çabuk temas kurulabilecek bir sistem kurulmuş durumda. Aileler de üzerilerine düşeni yaptıklarında kendilerinin de çocuklarının da çok mutlu olduğunu görecekler. Federasyon olarak bunu bilmelerini, buna inanmalarını arzu ediyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi