Cep Telefonun Zararları - Boyun Fıtığı Yapabilir!

Yrd. Doç. Dr. Hülya Deveci, boynunu eğerek uzun bir süre cep telefonuna bakmak bel ve boyundaki omurlar arasında bulunan disklerin üzerine ciddi anlamda yük binmesine neden olduğunu açıkladı.Ve bunun da doğuracağı sorunlar bel ve boyun fıtığına neden olduğunu söyledi.

Cep Telefonun Zararları - Boyun Fıtığı Yapabilir!

Deveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akıllı telefonların yaygınlaştığı günümüzde özellikle gençlerin uzun süre hareketsiz şekilde cep telefonlarıyla zaman geçirdiklerini söyledi.

Akıllı telefonlardaki sosyal medya uygulamaları ve oyunlarla zaman geçiren kişilerde kas kasılması şikayeti oluşabildiğini belirten Deveci, uzun süre aynı pozisyonda kalmanın bunu tetikleyebildiğini vurguladı.

Hastanın uzun süre aynı pozisyonda yatarak, yanlış pozisyonda sürekli başını eğerek ekrana bakmasının kasların aşırı kasılmasına, bunun da ağrıya neden olduğunu anlatan Deveci, "Hastanemize bu şikayetlerle gelen genç hastalarla görüşmelerimizde telefonla çok vakit geçirdiklerini belirledik. Genç hastalar cep telefonları ile daha fazla meşgul oldukları için bu şikayetlerle daha sık karşılaşıyorlar. Uzun süre aynı pozisyonda kalmak, uzun süre oturmak boyun ve bel fıtıklarında ciddi bir risk faktörüdür" dedi.

"Yatarak veya boynu eğerek uzun süre cep telefonuyla meşgul olmak, bel ve boyundaki omurlar arasında bulunan disklerin üzerine aşırı yük binmesine, bu da bel ve boyun fıtığına yol açıyor" ifadesini kullanan Deveci, şunları kaydetti:

"Cep telefonuyla aynı şekilde oturarak uzun süre vakit geçirilmemesi gerekir. Bu tür sorunları önlemek için hastanın düzenli egzersiz yapmasını öneriyoruz. Sürekli aynı pozisyonda kalmayın, sık sık pozisyon değiştirin. En fazla 15 dakikada bir oturulan yerde germe egzersizi yapılmasını tavsiye ediyoruz. Hastalara cep telefonlarıyla uzun süre vakit geçirmemelerini öneriyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz