Görüş Bildir

2014 ylında toplam 500 milyon siber saldırı yapıldı

2014 yılında büyük mali kayıplara neden olan internet üzerinden toplam 500 milyon siber saldırı yapılırken yapılan bu saldırıların büyük çoğunluğunun “phishing” olarak adlandırılan yöntemle gerçekleştiği ortaya çıktı.

2014 ylında toplam 500 milyon siber saldırı yapıldı

ESET ve TEB işbirliğiyle düzenlenen Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları’nın Adana ayağında konuşan ESET Türkiye Satış Müdürü Barbaros Akkoyunlu, son iki yıldır phishing yani oltalama saldırılarında ciddi artış olduğunu söyledi. Güvenlik yazılımlarını ve teknolojiyi aşmakta zorlanan hackerlerin bilgisayar kullanıcılarını oltalarına düşürerek kandırmaya çalıştığını ifade eden Akkoyunlu, bu yöntemle 2014 yılı içerisinde 500 milyon saldırı gerçekleştirildiğini açıkladı. Siber suçluların zararlı yazılımı içeren sahte e-fatura ve mesajları, kullanıcılarda merak uyandıracak ve gelen mailin doğruluğunu sorgulamadan açmalarını sağlayacak şekilde tasarladıklarını anlatan Akkoyunlu, maildeki eklentinin tıklandığı anda virüsün bilgisayara bulaştığını söyledi. Geçen yıl Türkiye’de ise 11 bin 700 kullanıcının bu durumdan etkilendiğinin altını çizen Barbaros Akkoyunlu, hackerlerin en çok kullandığı saldırı yöntemlerinden birinin ise phishing olduğunu ifade etti. Bu yöntemde, piyasada bilinen GSM operatörleri, uçak şirketleri, kargo firmaları gibi firmaların tasarımsal özelliklerinin kopyaları yapılarak insanlara mailler gönderildiğini vurgulayan Akkoyunlu, zaaflarına, meraklarına yenik düşen insanların gelen maildeki eklentiyi indirdiği zaman sistemlerinin şifrelendiğini anlattı.

SİSTEM ŞİFRELERİ PARAYLA AÇILIYOR

Sistemin şifrelenmesiyle takip edilemeyen para yöntemleriyle insanlardan 5-10 bin dolar arası para talep edildiğini söyleyen Akkoyunlu, parayı verdikten sonra sistemin açıldığını belirtti. Bu durumdan en çok muzrarip olanların ise genellikle firma sahipleri ve muhasebeler olduğuna vurgu yapan Barbaros Akkoyunlu, şunları kaydetti: “Finansal mailler olduğunda insanlar daha çok merak ediyor. Örneğin bir fatura geliyor, normalde her ay gelen faturanız 100 TL ise bu sefer size sizi şaşırtacak, merak uyandıracak bir rakam geliyor. Örneğin bin 100 TL geliyor ve nasıl olur diye maalesef o faturanın içeriğini görmek istiyorsunuz. Böylece hacleniyorsunuz. Burada insanlara öyle gerçekçi geliyor ki phishing ortamları, benzer site ortamları, maalesef sonuna kadar gitme isteği oluşturuyor bu tür durumlar.”

MOBİL BANKACILIK YÜZDE 88 ARTTI

TEB İnternet ve Mobil Bankacılık Yöneticisi Gülşah Çavuşovalı ise konuşmasında mobil bankacılık kullanımına dikkat çekti. Türk insanının son yıllarda cep bankacılığını sevdiğinin altını çizen Çavuşovalı, Türkiye’de mobil bankacılık müşterisinin 2015 yılının 3. çeyreği sonunda yüzde 88 artışla 10 milyon 434 bin kişiye ulaştığını söyledi. Müşterilerin beklentilerine cevap vermek için şirketlerin de dijitalleşmesi ve mobil teknolojileri kullanması gerektiğine dikkat çeken Çavuşovalı, dijitalleşme ile oluşabilecek güvenlik risklerinden korunmanın mümkün olduğunu dile getirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi