Türk ordusunun yeni "kuvveti" siber savunma

Siber Savunma Komutanlığı tarafından ulusal ve uluslararası siber olaylar 24 saat yakından takip ediliyor.

Türk ordusunun yeni

Bilgi ve iletişim teknolojileriyle e-devlet uygulamalarının yaygınlaşması, tüm olumlu yönlerine karşın, kritik altyapı ve komuta kontrol sistemlerinin etkisiz hale getirilmesine dönük bazı tehdit ve riskleri de beraberinde getirdi. Siber tehditler, asimetrik olması nedeniyle nükleer tehditten sonra ikinci sırada yer alıyor. Bu nedenşe ulusal güvenlik açısından “kara”, “deniz”, “hava” ve “uzay” boyutlarına eklenen “siber alan”, ulusal güvenliğin bir parçası konumuna geldi.

TSK bünyesinde, bugünün muharebe ortamının beşinci boyutu olarak da nitelendirilen bu yeni alanda tehditleri önleyerek, gelişmiş savunma ikaz ve tepki sistemlerine sahip güçlü bir siber savunma yeteneği kazanmak amacıyla 2012 yılında kurulan TSK Siber Savunma Merkezi Başkanlığı, 30 Ağustos 2013’te TSK Siber Savunma Komutanlığına dönüştürüldü.

SİBER SALDIRILARA KARŞI GERÇEK ZAMANLI TAKİP

Türkiye’de ilk ve öncü kurumlardan olan TSK Siber Savunma Komutanlığı, siber saldırılara karşı hazırlık ve gerektiğinde müdahale anlamında Türkiye’nin önemli güçlerinden birisi konumunda. Komutanlık bünyesinde 7 gün 24 saat esasına göre hizmet veren Siber Savunma Harekat Merkezince, TSK sistemlerine yönelik saldırı veya siber olay söz konusu olduğunda birçok önleyici faaliyet yürütülüyor.

Bu merkezde, dünyadaki siber olayların gerçek zamanlı takibinin yanı sıra Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı web siteleri, “hizmet dışı bırakma”, “tespit”, “teşhis”, “önleme” ve “kontrol” açısından yakından takip ediliyor.

Kaynak: AJANSLAR