2 milyon lira hayali ödeme yapanlara dava

Erzurum'da 2010-2012 yılları arasında kamulaştırma sırasında sahte belgelerle 2 milyon 75 bin lira hayali ödeme yaparak Büyükşehir Belediyesini zarara uğrattıkları iddiasıyla 3'ü tutuklu 14 kişi hakkında Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Sanıklar hakkında 9 aydan 21 yıla kadar hapis cezası istendi.

 2 milyon lira hayali ödeme yapanlara dava
Erzurum'da kamulaştırma yapılan semtlerde, ev ve işyeri bulunmayan bazı kişilere sahte tapularla ödeme yapıldığı konusunda dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Ahmet Küçükler 4 Ekim 2012 günü Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine Başsavcılık tarafından belediyedeki 400'e yakın kamulaştırma dosyası bilirkişiye incelettirildi. Ardından Cumhuriyet Başsavcılığının İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu ve Sayıştay Başkanlığına yaptığı başvuru üzerine 3 Sayıştay denetcisi belediyeye gelerek inceleme yaptı. Cumhuriyet Savcısının talebi üzerine İçişleri Bakanlığı, Başkan Ahmet Küçükler ile birlikte yardımcıları, genel sekreter ve meclis üyeleri hakkında soruşturma açılması için izin verdi.
Yaklaşık 27 ay sonra kamulaştırmada hayali ödeme dosyası ile ilgili iddianame hazırlandı ve İhsan A., Selçuk Ş., Kadir T. geçen 12 Aralık günü tutuklanarak cezaevine gönderilirken, Ahmet Y. hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı. Cumhuriyet Savcısı Faruk Mert tarafından hazırlanan 21 sayfalık iddianamede, 17 taşınmazın sahte kişi, bilgi ve belgelerle kamulaştırılıp bunların bedellerinin İller Bankası kanalıyla ödenip belediyenin zarara uğratıldığına dikkat çekti. İddianamede 2010-2012 yılları arasında 3'ü ihale ile satılıp bedelleri ödenmeden tescilleri yapılan taşınmazlar, 17'si ise sahte belgelerle kamulaştırma yapılarak Büyükşehir Belediyesi'ni 2 milyon 75 bin lira zarara uğrattıldığı işaret edildi.
1'nci Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada tutuklu İhsan A., Selçuk Ş., Kadir T., hakkında yakalama kararı olan Ahmet Y. ile tutuksuz sanıklar Mesut K., Fatih K., Yusuf Ö., Ufuk D., Abdullah S., Emin G., Yüksel T., Olgur O., Abdulbasit K. ve Murat A. hakkında 'kamu kurumu aracı kılınmak suretiyle dolandırıcılık, zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik, görevi ihmal' suçlarından 9 aydan 21 yıla kadar hapis cezası istendi.
ESKİ BAŞKAN KÜÇÜKLER: 4 EVRAKTA İMZAM VAR
Cumhuriyet Savcısı aralarında eski Başkan Ahmet Küçükler, Başkan Yardımcısı Eyüp Tavlaşoğlu, Genel Sekreter Deniz Köken'in de bulunduğu 46 kişi hakkında ise 'sahtecilik, dolandırıcılık, görevi ihmal, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma' suçlarında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verdi.
Şüpheli ifadelerinin de yer aldığı takipsizlik kararında İçişleri Bakanlığı'nın Ahmet Küçükler hakkındaki 4 iddia nedeniyle soruşturma izni verdiği hatırlatıldı. Ahmet Küçükler Cumhuriyet Savcısına verdiği ifadesinde, "Belediye başkanı olarak mevcut usulsüzlüklerin bana ihbar edilmesi üzerine durumu derhal iç denetim mekanizmasına talimatlandırdım ve bu şekilde suç unsurlarını öğrendikten hemen sonra savcılığa suç duyurusunda bulundum. Bilgi ve belgelerin bir çoğunda imzam yok. Sadece 4 evrakta imzam var. İmar dairesi başkanlığınca birçok memur ve amir tarafından imzalanarak encümene veya başkanlık makamına sunulmuş olan evrakları imzalamamdan dolayı görevi ihmal etmek ya da kötüye kullanmak gibi suçlardan sorumlu olamam. Zira bir kısım sahtecilik banka dekontuyla yapılmış. Bunları bilmem mümkün değil. Belediyenin zararının giderilmesi için savcılık ihbarı yanında hukuk mahkemelerine de dava açılması yönünde yasal gerekleri yaptım" diye konuştu.
Öte yandan Twitter fenomeni Fuat Avni soruşturma sürerken attığı tweetinde "Başsavcı Ahmet Çiçekli Erzurum Belediyesi'nin yolsuzluk dosyasına takipsizlik vermek için de uğraşıyor" diye iddiada bulunmuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz