Doğu'da kara kış: 3 Aralık hava durumu

Doğu Anadolu’da etkili olan kar yağışı nedeniyle Van, Bitlis, Muş ve Hakkari'de 678 köy yolu ulaşıma kapandı.

Doğu'da kara kış: 3 Aralık hava durumu

Sabahtan itibaren başlayan kar yağışı nedeniyle 343 mahalleyle ulaşımın sağlanamadığı Van'da, Karayolları Bölge Müdürlüğü ve Van Büyükşehir Belediyesine bağlı karla mücadele ekipleri çalışmalara başladı.

Belediyeden yapılan açıklamada, Başkale 6, Çatak 105, Erciş'te 95, Gevaş 7, Gürpınar 5, Muradiye'de 32, Tuşba'da 27 ve Bahçesaray ilçesinde 66 olmak üzere toplam 343 yerleşim yerinin ulaşıma kapandığını bildirdi.

Karla mücadele ekiplerinin kapalı yolların ulaşıma açılması için çalışmalara başladığı belirtildi.

Devlet Hava Meydanları Ferit Melen Havalimanı sitesinden yapılan açıklamada da kar yağışı nedeniyle saat 12.00'ye kadar yapılacak İstanbul, Ankara, Antalya ve Anada seferlerinin karşılıklı iptal edildiği bildirildi.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada ise bölge genelinde havanın çok bulutlu, yoğun kar yağışlı geçeceğinin tahmin edildiği, buzlanma ve don olayının beklendiği ifade edildi.

Hava sıcaklıklarında 2 ile 8 derece azalma beklendiği kaydedilen açıklamada, bölge genelinde yoğun kar yağışının ortaya çıkarabileceği olumsuz şartlara karşı tedbirli olunması uyarısında bulunuldu.

Ayrıca yarın rüzgarın bölge genelinde kuvvetli olacağına değinilirken, çatı uçması, ağaç devrilmesi gibi olaylara karşı da dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği vurgulandı.

Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü de karla mücadele çalışmasıyla dün ulaşıma açılan Bahçesaray karayolunun bu sabah tekrar ulaşıma kapandığını belirtti. Yağışın Bahçesaray karayolunun 22 ve 36. kilometreleri arasını ulaşıma kapattığını duyuran yetkililer, yolu ulaşıma açabilmek için de çalışmaların sürdüğüne dikkati çekti.

Bölge genelinde başka kapalı karayolu bulunmadığını belirten yetkililer, yoğun kar yağışı nedeniyle ekiplerin karayollarında tuzlama ve temizleme çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü, yüksek kesimlerde bulunan yollara zincirsiz araçların gitmesine izin verilmediğini aktardı.

BİTLİS

Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada, kar yağışı ve tipi nedeniyle 298 köy yolunun ulaşıma kapandığı belirtildi.

Kapalı olan köy yollarının açılması için karla mücadele ekiplerinin çalışma yürüttüğü bildirilen açıklamada, acil durumlar için ekiplerin hazır bekletildiği ifade edildi.

Bitlis Meteoroloji Müdürü Rasim Saraç, kent merkezinde kar kalınlığının 50, yüksek kesimlerde ise 70 santimetreyi bulduğuna dikkati çekti.

Kentte yarın öğle saatlerine kadar yağışın devam edeceğinin tahmin edildiğine işaret eden Saraç, "Yarın öğleden sonra 12 Aralık'a kadar yağış beklemiyoruz. Ayrıca sıcaklıklar 3 ile 7 derece arasında düşeceği için don ve buzlanmalara karşı vatandaşların dikkatli olması gerekiyor" dedi.

Karayolları ve belediye ekipleri de ana arter ve mahalle yollarında, kar temizleme çalışması yürütüyor. Karayollarında trafiğin güvenli şekilde sağlanması için görev yapan trafik ekipleri ise sürücüleri dikkatli olmaları yönünde uyardı.

Öte yandan beyaz örtüyle kaplanan kentte, vatandaşlar iş yerlerinin önündeki ve araçlarının üzerindeki karı temizlerken, sürücüler de zor anlar yaşadı.

-MUŞ

Muş'ta gece etkili olan kar yağışı kenti beyaza bürüdü.

Karayolları 113. Şube Şefi Sulhattin Ömeroğlu, karayolları ekiplerinin kar yağışıyla birlikte gece çalışmalara başladığını söyledi.

Muş merkeze bağlı Üçevler grup köy yollarının ulaşıma kapanması nedeniyle 9 köyde ulaşım sağlanamıyor. İl Özel İdaresi ekipleri kapanan köy yollarında çalışma sürdürüyor.

-HAKKARİ

Hakkari'de etkili olan kar yağışı nedeniyle il genelinde 10 köy ile 18 mezra yolu ulaşıma kapandı. Yolların açılması için İl Özel İdaresi karla mücadele ekibinin aralıksız çalıştığı bildirildi.

Kar kalınlığının 20 santimi bulduğu Yüksekova ilçesinde ise yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle yolda mahsur kalan 6 araçtaki 15 kişi, karla mücadele ekipleri tarafından kurtarıldı.

Yüksekova-Esendere karayolunun Dilezi Geçidi'nde de sürücüler zor anlar yaşarken, karayolları karla mücadele ekipleri söz konusu yollarda karla mücadele çalışması başlattı. Kar yağışına hazırlıksız yakalanan bazı sürücüler de araçlarını yol kenarına çekerek zincir taktığı görüldü.

Yola zincirsiz çıkılmaması konusunda sürücüleri uyaran yetkiler, kar yağışının önümüzdeki birkaç gün daha aralıklarla devam edeceğini kaydetti.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz