Görüş Bildir

Güvenin anahtarı peygamber efendimiz

Cuma hutbesinde huzur ve güvenin anahtarının Hazreti Muhammed(S.A.V) olduğuna dikkat çekildi

Güvenin anahtarı peygamber efendimiz

Diyanet İşleri Başkanlığı, dünkü Cuma Hutbesinin konusunu, 'Mevlid-i Nebi' olarak belirledi. Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünün hazırladığı bu haftaki Cuma hutbesinin konusu "Mevlid-i Nebi" oldu. Türkiye genelinde okutulan hutbede, dünyada huzur ve güvenin anahtarının Hazreti Muhammed'i model almak ve onun gibi yaşamaya gayret etmek olduğu ifade edildi.

"Andolsun ki Allah, müminlere kendi içlerinden; onlara ayetlerini okuyan, onları arındırıp tertemiz yapan, onlara Kitap ve hikmeti öğreten bir peygamber göndermekle büyük bir lütufta bulunmuştur." ayetine ve "Bana itaat eden, Allah'a itaat etmiştir. Bana isyan eden, Allah'a isyan etmiştir." Hadis-i şerifine atıfta bulunulan hutbede, yüce Allah'ın, Hazreti Âdem'den itibaren müjdeleyici ve uyarıcı olarak nice peygamber gönderdiği ifade edildi.

Hutbede, "Peygamberler aracılığıyla insanları tevhide ve kulluğa, hakkı benimseyip erdemli yaşamaya davet etmiştir. Peygamberler asırlar boyunca Allah'ın dinini tebliğ etmiş, iyiliğin yayılması ve kötülüğe engel olunması yolunda insanlığa örnek olmuşlardır. İlâhî vahiy alan bu şerefli elçiler zinciri, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa Sallallahü Aleyhi Vesellem ile nihayete ermiştir. Bu yüzden İslam medeniyetinde Allah Resulü Efendimizin bir ismi de Hâtemü'l-Enbiyâ olmuştur. Yani peygamberlerin sonuncusu, peygamberlik görevinin mühürleyicisi, mührü ismi hep anılagelmiştir." denildi.

Resûl-i Ekrem'in, insanlığın umudu, müminlerin sevgilisi, âlemlerin rahmet vesilesi olduğuna dikkat çekilen hutbede, "Kur'an-ı Kerim'i bize aktaran, anlatan ve yaşayarak öğreten odur. Dünyada huzur ve güvenin, ahirette sonsuz mutluluğun anahtarı, onu model almak ve onun gibi yaşamaya gayret etmektir. Zira o, bize şöyle seslenir: 'Kim Rab olarak Allah'ı, din olarak İslam'ı ve peygamber olarak Muhammed'i kabul ederse, imanın tadını alır." ifadelerine yer verildi.

Hutbenin devamında şunlar kaydedildi:

İmanın manasını bize anlatan, mümin olmanın gereği olarak namazdan oruca, hacdan zekâta her bir ibadetimizi nasıl yerine getireceğimizi bize gösteren Sevgili Peygamberimizdir. İyi bir insan, salih bir kul, olgun bir mümin olmayı bize öğreten odur. Nitekim o kendisini şöyle tanıtır: "Ben, güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim."

Hâtemü'l-Enbiyâ Hazreti Muhammed Mustafa Efendimizin hayatına baktığımızda görürüz ki, iman ve ibadet ancak güzel ahlakla kemale erer. Sünnet namazları kılmak nasıl ondan bize miras kalmışsa, samimi ve dürüst olmak, can taşıyan her varlığa şefkat ve merhamet göstermek, adaletten ayrılmamak, ailenin değerini bilmek ve mümin kardeşliğinin hakkını vermek de aynı şekilde onun sünnetidir.

Mevlid-i Nebi Haftası'nın bu yılkı teması 'Peygamberimiz ve Çocuk'

Önümüzdeki Çarşamba'yı Perşembe'ye bağlayan gece, Habib-i Kibriya Muhammed Mustafa aleyhissalatu vesselam Efendimizin dünyayı teşriflerinin yıl dönümü olan Mevlid Gecesi'ni idrak edeceğiz inşallah. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Mevlid-i Nebi Haftası'nı bir hafta boyunca kutlayacağız. Diyanet İşleri Başkanlığımız bu yıl Mevlid-i Nebi Haftası'nın temasını 'Peygamberimiz ve Çocuk' olarak belirlemiştir. Bu vesileyle Peygamberimizi daha yakından tanımaya, anlamaya ve bilhassa çocuklarla iletişimini yeniden hatırlayarak hayatımıza taşımaya gayret edeceğiz. Mevlid-i Nebi gecemizi tebrik ediyor, haftamızın İslam âlemine ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini Yüce Rabbimden niyaz ediyorum."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi