Akademisyenler: İşletmelerde kadınlar daha güvenilir

DTSO Kadın Meclisi'nin "İşletmelerde Kadınların Durumu" oturumunda konuşan akademisyenler, işletmelerde kadınların daha güvenilir olduğunu belirterek, kooperatifleşmeyle işsizliğin önünün alınabileceğini söyledi.

Akademisyenler: İşletmelerde kadınlar daha güvenilir

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Kadın Meclisi'nin "Kadın ve Ekonomi" buluşmaları kapsamında düzenlediği toplantılardan “İşletmelerde Kadınların Durumu” başlıklı oturumu sona erdi. DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir Ok’un moderatörlüğünü yaptığı toplantıya, Prof. Cleofe MC Guardigli, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi'nde Doçent Dr. Emel Memiş ve Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bahar Burtan Doğan katıldı. 

DÜŞÜK İSTİHDAM

Prof. Dr. Bahar Burtan Doğan, Urfa ve Diyarbakır illerini kapsayan alanda çalışma yürüttüklerini ve bu illerdeki kadın istihdamının çok düşük seviyede olduğunu aktardı. Kadınların iş gücüne katılması sonucu yoksulluğun azalacağını ifade eden Doğan, “Kadınlar kazandıkları gelirlerini çocuk eğitimleri, temel gıda ve sağlık için harcadıklarını söyledi. Bütün kadınlar çalışıyor ama görülmeme durumu var. Urfa ve Diyarbakır’da 2019 yılında iş gücüne katılım yüzde 46. Bölgede iş gücü ve istihdam rakamları olumsuz seyrediyor. Bölgede kadına yüklenen rollerin geleneksel roller olması sebebiyle bölge kadınların ev içi işlerine hapsediliyor” dedi. 

‘KADINLAR DAHA GÜVENİLİR’

Doğan, bölgenin konumu ve geçmişi itibariyle zengin bir bölge olmasına rağmen bu avantajın iş gücüne yansımadığına dikkati çekti. Kadın istihdamına yapılacak yatırımın ülke ekonomisini de ileriye taşıyacağını vurgulayan Doğan, “Kadınlarımızın eğitim seviyesi yükseltilmeli. Çünkü eğitim seviyesi yükselince hak arayışı da beraberinde geliyor. Diyarbakır’da işletmelerde bir araştırma yaptık; Her işveren kadın işyerinde dururken erkek işverenlerin durmadığını gördük. Bu sonuçta bizlere kadınların işe aidiyetinin geliştiğini ve güvenilirliğinin göstergesi” dedi.

PANDEMİNİN ETKİSİ

Doçent Dr. Emel Memiş, ülkede uzun yıllardır en önemli sorunun işsizlik olduğunu belirtti. Bakım ekonomisinden söz eden Memiş, “Ekonomi sadece iş gücü piyasasından oluşmuyor. Ekonominin önemli bir alanı bakım alanı. Kadınların omuzlarına daha çok yükün bindiği alan bakım ekonomisi oldu” dedi. Bölgesel düzeyde farklı eşitsizliklerin olduğunu ifade eden Memiş, pandemi gibi durumlarda kadınların çok daha fazla istifaya maruz kaldığını kaydetti. Memiş, “Üniversite mezunları kadınlar pandemi sürecinde ev içerisinde erkeklere oranla 3 buçuk kat daha mesai harcadı. İş yerlerine geri dönen kadın sayısı da azaldı. Eşitsiz görünümün büyük nedeni bakım alanına yapılan bütçenin çok düşük olması. Ücret eşitsizliği yüzde 16’larda. Kadın ve erkek çalışan arasındaki ücret farkı yüzde 12. Toplumsal cinsiyet rolleri kamusal sorumlulukla aşılacaktır” diye belirtti.

KOOPERATİFLER

Sosyolog Cleofe MC Guardigli ise, kooperatif alanındaki bilgi ve tecrübelerini paylaştı. Kadınların ekonomiye katılımında kooperatiflerin rolüne değinen Guardigli, kooperatiflerin gönüllü bir kuruluş olduğunu ve kooperatiflerde ekonomik gelirlerin eşit dağıtıldığına dikkati çekti. Avrupa Birliği verilerine göre kooperatiflerin yaklaşık 5 milyon insana istihdam sağladığını paylaşan Guardigli, kadınların kooperatiflerde üst düzey konumlarda da çalışabildiğini söyledi. Guardigli, karar vermede de kadınların rolünün büyük olduğunu dile getirdi. Kooperatiflerle kadınların daha fazla domine olduğunu, kendilerine gelişme alanlarını yarattıklarına ifade eden Guardigli, farklı kooperatiflerle genç işsizliğin aşılabileceğine işaret etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz