antikor testi kimlere yapılacak ?Korona tedavisi kapsamında antikor testleri ne zaman başlayacak?

antikor testi kimlere yapılacak ?Korona tedavisi kapsamında antikor testleri Pazartesi itibari ile başlatılacağı açıklanmıştı. Bu açıklamalar sonrasında antikor testi kimlere yapılacak sorusu da gündem omuştu. Her haneden 1 kişiye test yapılacağı ve koronavirüs e yakalanıp yakalanılmadığına bakılacak olan antikor testleri ile birlikte tedavide yeni umut olacağı da iddia ediliyor. Sadece İstanbul'da atikor testi için 8 bin 118 aileye gidildi.

antikor testi kimlere yapılacak ?Korona tedavisi kapsamında antikor testleri ne zaman başlayacak?

antikor testi kimlere yapılacak ?Korona tedavisi kapsamında antikor testleri Pazartesi itibari ile başlatılacağı açıklanmıştı.  Bu açıklamalar sonrasında antikor testi kimlere yapılacak sorusu da gündem omuştu. Her haneden 1 kişiye test yapılacağı ve koronavirüs e yakalanıp yakalanılmadığına bakılacak olan antikor testleri ile birlikte tedavide yeni umut olacağı da iddia ediliyor. Sadece İstanbul'da atikor testi için 8 bin 118 aileye gidildi. 

Korona virüste (Covid-19) bağışıklık oranının tespit edilmesini amaçlayan antikor testi uygulaması kapsamında toplam 153 bin haneye yapılacak testlerin, 8 bin 118 tanesi İstanbul'da gerçekleştiriliyor.

Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), korona virüs (Covid-19) ile mücadele için başlatılan "Toplum Tarama Çalışması" ile bilinenlerin dışında bilinmeyen vaka sayılarını da tespit etmeyi amaçlıyor. Uygulama kapsamında sağlık ekipleri, TÜİK'in belirlediği adreslere giderek, kişilerin rızası dahilinde PCR olarak adlandırılan Covid-19 testini gerçekleştiriyor. Kandaki antikor düzeyi kontrol edilerek test yapılan kişilerde aktif vaka olup olmadığı, hastalığı geçirip geçirmediği ve bağışıklık durumu gibi değerler ayrı ayrı raporlanıyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı ve TÜİK ülke genelinde 153 bin hanede bu testleri gerçekleştiriyor. İstanbul'da ise 8 bin 118 hane için filyasyon ekipleri oluşturuldu.

"Bu taramadaki asıl amacımız toplumdaki bağışıklık oranını tespit edebilmek"

Çalışmalar hakkında bilgi veren Sarıyer İlçe Sağlık Müdürü Nilüfer Ataoğlu, "Toplumdaki bağışıklık oranını tespit edebilmek adına bu çalışma başlatıldı. Bu çalışma Sağlık Bakanlığımız ve TÜİK ile birlikte ülke genelinde 153 bin hane belirlendi. İstanbul'da ise 8 bin 118 hane için filyasyon ekipleri oluşturduk. Bu ekipler ellerindeki adreslerle sahaya gidiyorlar. Oradaki kişilerden ise kan örneği ve sürüntü örneği alıyorlar. Bu kan örneğinde Covid-19 hastalığına karşı bağışıklık gelişip gelişmediğini yani antikora bakılıyor. PCR sürüntü örneğinde ise Covid-19 hastalığı var mı yok mu onu tespit ediyoruz. Eğer Covid-19 hastalığı varsa filyasyon ekipleri tekrar giderek temasları var mı yok mu bunları tespit ediyor. Bütün bu sonuçlar 1-2 gün içinde kişilerin e-nabız sistemine düşmekte. Bu taramadaki asıl amacımız toplumdaki bağışıklık oranını tespit edebilmek. Sarıyer olarak 191 hane belirledik ve 130 tanesine testimizi yaptık" dedi.

"Devletimiz böyle bir uygulama yaptığı için teşekkür ederim"

Uygulamadan memnun olduğunu söyleyen Gülcihan Özenç, "Arkadaşları ilk gördüğümde çok şaşırdım. Habersiz geliniyor sanırım. Ama şu an böyle açıkladıkları için çok mutlu oldum. Merakta ediyordum geçirip geçirmediğimi. Devletimiz böyle bir uygulama yaptığı için teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

İnsanlar, hastalığa yol açan virüsler gibi yabancı bir patojene maruz kaldıklarında, vücutta kan ve dokularda yaşayan antikorlar üremeye başlar. Bu proteinler, virüse yapışarak, kendisini kopyalamasını ve enfeksiyonun vücutta daha fazla yayılmasını engeller. Böylece virüsü yok eder. Antikor ya da seroloji testi, vücudun bu antikorları üretip üretmediğine bakıyor. Bu antikorların tespit edilmesi, kişinin çok büyük ihtimalle corona virüsü geçirdiğini gösteriyor.

ANTİKOR TESTİ İLE NE AMAÇLANIYOR?

Pazartesi 81 ilde rastgele seçilmiş hanelerde uygulanmaya başlanacak antikor testi ile ülkede corona virüse karşı bağışıklık kazanılıp kazanılmadığı tespit edilmeye çalışılacak.

İlk kez Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye genelinde 153 bin hanede yapılacağını duyurduğu antikor testi uygulaması, 7 ilde başladı.

Sağlık ekipleri, Ankara’da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliğinde belirlenen hanelere giderek, test için numune alma işlemi yaptı.

Sağlık görevlileri, belirlenen listedeki ailelerin kapısını çalıp, antikor testi uygulaması için geldiklerini söylerken, uygulamayı kabul eden hane ferdinin cep telefonuna bakanlıktan mesaj gelmesi sağlandı.

Ardından PCR testi için burundan numune ve kan örneği alındı. Antikor testi uygulananlara 2 gün içinde e-nabız uygulaması ya da ilgili ilçe sağlık müdürlüğünden sonucu öğrenebilecekleri bildirildi.

“ANKARA’DA 4 BİN HANEDE UYGULUYORUZ”

Etimesgut İlçe Sağlık Müdürlüğü filyasyon ekibinde yer alan diş hekimi Ezgi Doğan Seçkin, şöyle konuştu:

* 153 bin hane TÜİK´in özel bir sistemi aracılığıyla seçildi. Bu sistemde seçilen adreslere giderek kapıları çalıyoruz.

* Kendi rızaları olmazsa başka bir adrese geçiyoruz. Bu işlemlerde bir PCR testi bir de kan örneğinin alınması var.

* PCR testi hastalığı geçirip geçirmediğini anlamak, kan testi de antikor düzeyinin oluşup oluşmadığını, bağışıklık kazanıp kazanmadığını anlamak için yapılıyor.

* Biz bu çalışmayı Ankara genelinde 4 bin hanede uyguluyoruz. Testlerin sonuçları 2 gün içerisinde çıkıyor.

* 2 gün içerisinde e-nabız üzerinden testlerinin sonuçlarını öğrenebiliyorlar ya da ilçe sağlık müdürlüğümüzü arayarak bilgi alabilirler.

FOTO: DHA

“ÇOK ŞANSLI OLDUĞUMU DÜŞÜNÜYORUM”

Antikor testi yapılan Havva Kesici ise şu ifadeleri kullandı:

* Arkadaşlarımız kapıma kadar geldiler ve testlerimi yaptılar.

* Çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Bundan çok memnun oldum.

* Bana ilk önce Sağlık Bakanlığı’ndan geldiklerini söylediklerinde şaşırdım.

* Ama durumu bana anlattılar ben de bu doğrultuda test olmayı kabul ettim ve testlerimi arkadaşlarımız yapmış oldu.

* Biraz panik oldum ama Sağlık Bakanlığı’ndan geldikleri için kendimi güvende hissettim. 

Kaynak: Diyarbakır Söz