Görüş Bildir

Artvin Cerattepe'de maden faaliyeti hakkında son dakika flaş gelişmesi, güdemi adeta zorladı! Cerattepe rahat nefes alacak mı?

Artvin Cerattepe'yi maden karasına bürüyecek uygulama için tüm Türkiye ayaklanmışken Artvin Cerattepe'den yola çıkan Artvin heyetini Çankaya Köşkü'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu kabul etti. Artvin heyeti içerisinde bulunan eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik herkesi hayretler içinde bıraktı

Artvin Cerattepe'de maden faaliyeti hakkında son dakika flaş gelişmesi, güdemi adeta zorladı! Cerattepe rahat nefes alacak mı?

Artvin Cerattepe'yi maden karasına bürüyecek uygulama için tüm Türkiye ayaklanmışken Artvin Cerattepe'den yola çıkan Artvin heyetini Çankaya Köşkü'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu kabul etti. Artvin heyeti içerisinde bulunan eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik herkesi hayretler içinde bıraktı

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Artvin'in Cerattepe bölgesinde yürütülmesi planlananmadencilik faaliyeti ve son günlerde meydana gelen olaylarla ilgili Artvin heyetini kabul etti. Başbakan Davutoğlu Çankaya Köşkü’nde, saat 11.35’te heyetle bir araya geldi.

Heyette Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve Genel Sekreter Bedrettin Kalın, AK Partili Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe,  AK Parti ve CHP Milletvekilleri, AK Parti, CHP ve MHP İl Başkanları, Artvin Ticaret Odası Başkanı, Memur-Sen İl Başkanı, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden hocalar yer alıyor.

Toplantıda, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Danışmanı Hayati Yazıcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, BaşbakanlıkMüsteşarı Kemal Madenoğlu da bulunuyor.

FARUK ÇELİK DE VAR

Davutoğlu'nun Artvin heyeti ile görüşmesinde dikkat çeken bir isim ise Artvinli Gıda, Tarım veHayvancılık Bakanı Faruk Çelik bulunuyor. Çelik, 2002 yılında AK Parti Bursa Milletvekili olarakTBMM Genel Kurulu'nda yaptığı bir konuşmada Cerattepe'de maden çıkarılmasının heyelanlara neden olacağını, bunun da Artvin ilini ortadan kaldıracağını ileri sürmüştü.

Toplantıda, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Danışmanı Hayati Yazıcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu da bulunuyor.

FARUK ÇELİK DE VAR

Davutoğlu'nun Artvin heyeti ile görüşmesinde dikkat çeken bir isim ise Artvinli Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik bulunuyor. Çelik, 2002 yılında AK Parti Bursa Milletvekili olarak TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı bir konuşmada Cerattepe'de maden çıkarılmasının heyelanlara neden olacağını, bunun da Artvin ilini ortadan kaldıracağını ileri sürToplantıda, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Danışmanı Hayati Yazıcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu da bulunuyor.

FARUK ÇELİK DE VAR

Davutoğlu'nun Artvin heyeti ile görüşmesinde dikkat çeken bir isim ise Artvinli Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik bulunuyor. Çelik, 2002 yılında AK Parti Bursa Milletvekili olarak TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı bir konuşmada Cerattepe'de maden çıkarılmasının heyelanlara neden olacağını, bunun da Artvin ilini ortadan kaldıracağını ileri sürmüştü.

Cerattepe protestoları, Artvin ili Merkez ilçesinin sınırları içindeki Cerattepe mevkiinde yer alan ormanlık alanlarda gerçekleştirilmesi planlanan madencilik faaliyetlerini engellemek üzere 21 Haziran 2015’ten itibaren sürdürülen eylemler ve iş makinelerinin maden sahasına girişini sağlamak üzere 16 Şubat 2016’da asker ve polisin yaptığı müdahale sonucu meydana gelen olaylardır.

Kentsel yerleşim alanını ve Artvin Kafkasör Turizmi Koruma ve Geliştirme Bölgesi'ni kapsayan ve Hatila Vadisi Milli Parkı’nın bitişiğinde bulunan yörede, madencilik girişimleri ve sözkonusu girişimleri engelleme çabası 1990’lı yıllarda başlamıştır.2012 yılında bölgede maden işletme ruhsatının yeninden ihaleye çıkarılması ve Cengiz Holding'e bağlı bir şirket tarafından bakır madeni çıkarılması için olumlu Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu verilmesi üzerine dava açılmış; mahkeme kararı ile yürütme durdurulup rapor iptal edilmişti. Ancak projede bir kaç değişiklik yapılıp tekrar olumlu rapor alınması üzerine yeniden dava açan eylemciler dava devam ederken iş makinelerinin Cerattepe'ye girmelerini önlemek üzere 21 Haziran 1015’ten itibaren maden sahasında yaklaşık 250 gün nöbet tutmuşlardır. 16 Şubat 2016'da polis ve askerin müdahalesi ile iş makinelerinin maden sahasına ulaşmasının ardından Artvin'de protesto eylemleri ve diğer illerde protestoya destek eylemleri devam etmektedir.

Bölgede maden arama çalışmaları 1992 yılında arama ruhsatı alan Kanada merkezli Cominco Madencilik firması tarafından başlatıldı. Artvin Valiliğinin yaptırdığı araştırma sonucunda hazırlanan ve olumsuz görüşleri içeren raporun Şubat 1996'da Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından MTA'nın maden için ruhsat verilen alanın heyelan risklerine dikkat çeken 1998 yılındaki araştırması ile dönemin Orman Bölge Müdürlüğünün benzer görüşleri ortaya koyması üzerine Cominco Madencilik'in çalışmaları valilik tarafından durduruldu.[12]

Altın, gümüş, bakır ve çinko için arama ruhsatına sahip olan firma 2004 yılında ruhsatını Çayeli Bakır'ı işleten Kanada merkezli Inmet Mining firmasına devretti. Artvin Bakır İşletmeleri'ni kuran firma, kamuoyu baskısı üzerine altın değil, sadece bakır çıkaracağını açıkladı.[13] 1995'te kurulan Yeşil Artvin Derneği ile Artvin Barosu tarafından 2005'te heyelan riski ve bölgenin halkının sağlığının bozulacağı iddialarıyla işletmenin ruhsatının iptali için dava açıldı. Sözkonusu dava, 2008 yılında ruhsatın iptali ile sonuçlandı. Karar, 2009’da Danıştay tarafından da onaylandı.[12]

24 Haziran 2010’da yürürlüğe giren yeni Maden Kanunu ile Cerattepe’de maden aramak için ruhsatlandırma mümkün hale geldi ve 2012’de maden işletme ruhsatı yeniden ihaleye çıkartıldı.[14] İhaleyi kazanan Özaltın İnşaat firması, hakkını Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş. firmasına devretti. İhale sürecinin ardından bakanlık, bakır madeni için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporuna da onay verdi.

2013 yılında ÇED olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Rize’de dava açıldı. Mahkeme, 20 Kasım 2014’te yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ayrıca mahkeme Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen olumlu ÇED raporunu da iptal etti. Ancak maden şirketi Haziran 2015’te projede değişiklik yaparak yeniden bakanlığa sundu ve tekrar olumlu ÇED raporu aldı.

Yeni ÇED raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca kabul edilmesi ve maden şirketinin bölgeye gelerek konteyner ve iş makinelerine yer teslimi yapmak istemesi üzerine harekete geçen Artvinli eylemciler, 19 Haziran’da Orman Bölge Müdürlüğü’ne yürüyerek ağaç katliamına karşı nöbet tutmaya başlayacaklarını ilan etti. Cerattepe’de kalabilmek için bir kulübe yapan halk 21 Haziran günü nöbet eylemine başladı.[15] Eylemcilerin direnişi sonucu iş makineleri bölgeden ayrıldı. Nöbet eylemi devam ederken bölgeye jandarma eşliğinde iş makinesi çıkarmak üzere tekrarlanan girişimler nöbet alanında toplanan halk tarafından önlendi.

8 Temmuz 2015’te 761 kişi ile 60 avukatın tarafından yeniden yürütmeyi durdurma ve ÇED raporunun iptali davası açıldı. Artvin’in yanısıra İstanbul ve İzmir’de protestolar düzenlendi. Mahkeme yeniden keşif yapılması kararı verdi.

Eylemcilerinin nöbetinin devam ettiği Cerattepe'ye şirket yetkilileri 16 Şubat 2016'da bir kez daha polis ve askerler eşliğinde çıktı. Cerattepe’ye çıkan yolu araçlarıyla kapatan yaklaşık 300 kişilik gruba karşı gaz bombaları ve plastik mermilerle müdahale edildi. 17 Şubat'ta göstericiler ve güvenlik güçleri arasındaki mücadele devam etti; şirket barikatları aşarak maden sahasına ulaştı.  Artvin Meydanı’nda toplanan 5bin kişilik bir grup 18 Şubat’ta Artvin Meydanı’nda toplanarak güvenlik güçlerinin müdahalesini protesto etti. Bursa, Sinop, Trabzon, Sakarya gibi illerde de Cerattepe protestolarını destek eylemleri yapıldı. Artvin Adliyesi önünde toplanan yaklaşık 700 kişi, maden şirketinin araçlarını fiili bir durum yaratmak amacıyla herhangi bir yasaya dayanmaksızın Cerattepe’ye sokma girişiminden sorumlu tuttukları Artvin valisi, jandarma alay komutanı, il emniyet müdürü hakkında suç duyurusunda bulundular

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir