Batan teknenin burnunda beklerken umudu biten umut yolcusu Pelen Hüseyin, hayatımı Erdoğan kurtardı dedi

Balıkesir Edremit Körfezindeki mülteci teknesinden yola umut yolcusu Irak uyruklu 20 yaşındaki Pelen Hüseyin, 27 kişinin öldüğü tekne faciasından batan teknenin, üst kısmına tutunarak hayatta kaldığını, yaşamak için hiç umudu olmadığını anlatırken, çevremde cesetler varken, yaşayacağımı tahmin etmemişti dedi. Suriyeli Pelan Hüseyin, kendsini kurtaran askere ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a olan minnetini de anlattı

Batan teknenin burnunda beklerken umudu biten umut yolcusu Pelen Hüseyin, hayatımı Erdoğan kurtardı dedi

Balıkesir Edremit Körfezindeki mülteci teknesinden yola umut yolcusu Irak uyruklu 20 yaşındaki Pelen Hüseyin, 27 kişinin öldüğü tekne faciasından batan teknenin, üst kısmına tutunarak hayatta kaldığını, yaşamak için hiç umudu olmadığını anlatırken, çevremde cesetler varken, yaşayacağımı tahmin etmemişti dedi. Suriyeli Pelan Hüseyin, kendsini kurtaran askere ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a olan minnetini de anlattı

Altınoluk İlçe Jandarma Komutanlığında misafir edilen ve sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilen Pelan Hüseyin, saatlerce ölümü beklediğini ve umudunun kesildiği anda askerler tarafından kurtarıldığını dile getirdi. Hüseyin, “Beni oradan asker kurtardı. O anlarda kurtulduğuma inanamıyordum. Artık öleceğime inanmıştım” dedi. Sabah üçten öğlen 12’ye kadar orada batan teknenin su yüzeyinde kalan kısmına tutunarak beklediğini belirten Hüseyin, anne ve babasınıIrak’ta yaşadığını söyledi.

Geçen 8 Şubat'ta saat 06.06'da "Alo 158 Salih Güvenlik" ihbar hattını arayan mülteciler, Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmek isterken bindikleri teknenin Altınoluk önlerinde alabora olup, battığını bildirdi. Bunun üzerine bölgeye sahil güvenlik botları ve helikopteri sevk edildi. Bu sırada bölgede bulunan balıkçılar, saat 10.00 sıralarında 1 mülteciyi kurtarıldı. Daha sonra bölgeye takviye olarak gönderilen sahil güvenlik uçağı kıyıdan 2 mil kadar mesafede yarı batık bir fiber tekne olduğunu fark etti. Saat 13.00 sıralarında 2'si sahil güvenlik botu, 1'i de sahil güvenlik helikopteri tarafından olmak üzere 3 mülteci daha kurtarıldı. Sahil güvenlik ekipleri, 11'i çocuk 27 mültecinin cesedini sudan çıkardı. Cesetlerden 3'ünün Sahil Güvenlik Dalış Timi tarafından satan tekneden çıkartıldığı bildirildi.

Mültecilere mezar olan Kocaeli'nin Kandıra ilçesindeki Kefken Limanı'na bağlı olduğu tespit edilen "Doğan" isimli teknedeki ölenlerden 18'inin Suriye, 9'unun da Irak uyruklu olduğu belirlendi. Arama-kurtarma çalışmaları sahil güvenlik bot, uçak ve helikopterleri tarafından da an ve an görüntülendi. Görüntülerde batan 9 metrelik fiber teknenin su yüzeyindeki yaklaşık 1 metrelik burun kısmına tutunarak hayatta kalan 20 yaşındaki Iraklı mülteci Pelen Hüseyin'in el sallayarak yardım istediği görüldü. Helikopterdeki kurtarma operatörü Astsubay Üstçavuş Tuncay Ceylan, halatla denize inerek Pelen Hüseyin'i kurtardı. Hipotermiye girmek üzereyken kurtarılıp Edremit Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Hüseyin, tedavisinin ardından bugün getirildiği Edremit İlçe Jandarma Komutanlığı'nda yaşadığı dehşet anlarını tercüman aracılığıyla gazetecilere anlattı.

Irak'tan yola çıktıklarını belirten Pelen Hüseyin, "10 günden buyana Altınoluk'ta bekliyorduk. Tekneden 18 Suriyeli 13 Iraklı vardık. Denize açıldıktan 5-10 dakika kadar teknenin motoru arızalandı. Tamir ettik ancak bu defa da yan yattı. Dalgalar vura vura, tekneyi suyla doldurunca alabora olup, batmaya başladı. Tekneden suya düştüm. Teknenin burun kısmı dışarıda kaldı. Yüzerek, teknenin burnuna ulaşıp, tutundum. Sekiz saat boyunca suda ayaklarımı çırptım. Mazottan ayağım yandı. Teknedikilerden kimi boğularak kimisi de hipotermiden öldü. Ölenler arasında hiçbir yakınım yoktu. Kurtarma çalışmaları için gelen helikopteri görünce el salladım. Beni fark edip, halat atıp kurtardılar. Türk askerine teşekkür ediyorum" dedi. Artık Avrupa'ya gitme hayalinden vazgeçtiğini de belirten Hüseyin, "Ya İstanbul'a gidip iş bulup, çalışacağım ya da Irak'a anne babamın yanına döneceğim" diye konuştu.

Edremit, Balıkesir ilinin batısında, Ege Denizi kıyısındaki ilçedir. Edremit, Balıkesir ilinin üçüncü en büyük ilçesi olup zeytincilik ve Kazdağları ile bilinir. İç turizmin ilk önemli merkezlerinden olan Altınoluk ve Akçay bu ilçededir.

Edremit, Antik Çag'daki adı ile Adramytteion, MÖ 1443 yılında Pidasus adı ile Burhaniye İskelesi civarındaki Karataş Mevkiinde kurulmuş bir şehirdir. Truva-Bergama yolu üzerinde bulunmasından dolayı birçok baskınlara uğramış bir ara, harap bir haldeLidya Kralı Krezüs'ün eline geçmiştir. Kralın kardeşi bu şehri yeniden yaptırmış hatta süslemiş ve kendi adı olan Adramys ismini vermiştir. 1231 yılında, Türk akıncıları Edremit’e saldırmış ve çetin savaşlardan sonra, Türk Komutanı Yusuf Sinan’a şehrin anahtarı teslim edilmiştir. 1336 yılında Karesi toprakları Osmanlı Ülkesine katıldığından, Edremit'te Orhan Gazi tarafındanOsmanlı Devleti hudutları içine alınmıştır.

Kurtuluş Savaşı yıllarında; Edremit’de Kaymakam olan Hamdi Bey,işgal kuvvetlerinin arzusu üzerine görevinden azil edilir. Hamdi bey Burhaniye`de bulunan eniştesinin yanına yerleşir. 15 Eylül 1919'da Burhaniye'de kurduğu Kuva-yi Milliye Teşkilatı ile Akbaş Baskınını düzenleyerek, ele geçirdiği çok sayıda silah ve mühimmatı Anadolu'ya aktarmıştır. 17 Şubat 1920 tarihinde Yunan işbirlikçisi çeteciler (Ahmet Anzavur ve adamları) tarafından şehit edilmiştir.797 gün işgal altında kalan Edremitliler birçok tehlikeler geçirmiştir. 9 Eylül 1922 günü, düşmanı kovalayan Türk Süvarilerine kavuşmuş ve onları bağrına basmıştır. Bu gün her yıl parlak törenlerle Kurtuluş Bayramı olarak kutlanmaktadır.

İlçe Ege Bölgesinde, Edremit Körfezi ile Kaz Dağı arasındaki sahaya yerleşmiştir. Kuzey Yarımkürede, Asya Kıtasının en batı ucu olan Bababurnu’ndan 85 Km. doğuda denizden 6 km içerde olup, 39 derece 35 dakika 30 saniye Kuzey Paraleli, 27 derece 2 dakika 48 saniye Doğu Meridyenlerinin üzerindedir. Batıda Ege Denizi,Ayvacık ve Ezine ilçesi, kuzeyde Bayramiç ve Yeniceilçeleri, Doğuda Havran ilçesi, güneyde Burhaniye ilçesi ile çevrilidir.

Yüzölçümü

İlçenin yüzölçümü 708 km²’dir.

Yer şekilleri

İlçe merkezi deniz seviyesinden 16 metre yükseklikte olup, ilçe sınırları içinde en yüksek dağ olan Kazdağı’nın Sarıkız Tepesi 1767 metre yüksekliktedir. Edremit Körfezi ile efsaneler dağı olan Kazdağı etekleri arasında oldukça geniş sayılabilecek verimli ve bereketli, sulanabilir Edremit Ovası vardır. İlçede nehir yoktur. Uzunluğu 6-10 Km arasında değişen Edremit-Zeytinli, Kızılkeçili, Güre, Altınoluk ve Mıhlı Çayları mevcuttur.

Edremitin Sahil Kıyısı

Edremit ilçe merkezinin Ege Denizi'ne kıyısı yoktur. Çanakkale asfaltı üzerinde;

Zeytinli

Akçay

Güre

Altınoluk

Avcılar Köyü

Narlı Köyü en önemli tatil merkezleridir.

Tahtakuşlar köyünde Türkiye'nin ilk özel müzesi bulunmaktadır.

dünyanın en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapmış olan Aşağı Mezopotamya bölgesinde kurulmuş bir devlettir. Bugün Irak, Orta Doğu’da yer alan stratejik mevkisiyle, sahip olduğu petrol rezervleri ile Körfez'in önemli ülkelerinden biri durumundadır. Irak bir ara (savaştan önce), Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden sonra dünyanın en büyük üçüncü petrol rezervine sahipti. Amerika'yla savaştan ve işgalden sonra üretimde önemli düşüşler olmuştur. Fakat doğal rezerv sıralamasındaki yerini korumaktadır.

Irak uzun yıllar Birleşik Krallığın hâkim gücü altında idare edilmiştir. Birleşik Krallığın 1971'de Orta Doğu’dan tamamen çekilmesi ile bu bölge üzerinde ABD önder güç olmaya başlamıştır. Soğuk Savaş sonrası Orta Doğu’da etkisini artıran ABD’nin Irak’a özel bir politik ilgisi vardır. Yakın dönem Irak tarihi ABD tarafından şekillendirilmiştir.  Irak, Orta Doğu'daki bütün körfez ülkelerinde olduğu gibi hızla gelişmektedir.

Bir arkadaşı ile yola çıktığını ifade eden Hüseyin, onu da faciada kaybettiğini belirtti. HedeflerininAlmanya olduğunu söyleyen Hüseyin, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum. Askere, Türkiye’ye teşekkür ediyorum. Bana çok iyi  davrandılar. Tekrar Suriye’ye gitmeyi düşünüyorum” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler