Görüş Bildir

Batmanlılar tepki gösterdi, kitap toplatıldı

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkan “Türkiye'nin Kültür Atlası” adlı kitap, Batmanlıların tepkisine neden oldu. Yayınevi, suç duyurusunda bulunmaya hazırlanan Batman Barosu'ndan özür dileyerek kitabı toplattı.

Batmanlılar tepki gösterdi, kitap toplatıldı

Batman’a yönelik ağır hakaret ve çirkin iftiralara yer verildiği gerekçesiyle Batmanlıların tepki gösterdiği kitap toplatıldı.

Batman sivil toplum örgütleri, gazeteciler ve sanatçılar, geçen yıl Prof. Dr. Kenan Mortan ile Prof. Dr. İbrahim Atalay imzasıyla yayınlanan “Türkiye’nin Kültür Atlası” adlı kitapta, Batman’daki kadınların yüzde 50’sinin düzenli işkence gördüğü ve her 5 çocuktan birisinin aile içinde ensest ilişkiye maruz kaldığı gibi ağır iddialar yer alıyor. Yazarların söz konusu verileri Batman Barosu’nun hazırladığı raporlara dayandırması ise Batman Barosu’nu harekete geçirdi. Baro Başkanı Abdülhamit Çakan, yazarların kaynak olarak gösterdiği raporların Batman Barosu tarafından hazırlanmadığını söyledi.

BARONUN HAZIRLAMADIĞI RAPORLAR

Çakan, kitabı yazan Mortan ve Atalay’ın Batman Barosu tarafından hazırlanan iki raporu kaynak olarak gösterdiğini belirterek, “Ancak geçmişe dönük raporları inceledik, Batman Barosu’nun hazırladığı iddia edilen böyle raporlar yok. Yazarlar neden Batman Barosu’nun hazırlamadığı raporları kaynak gösterdi bilmiyoruz” dedi.

Batman Barosu tarafından 2000 ve 2007 yıllarında Batman’da yaşanan intihar olaylarıyla ilgili iki raporun hazırlandığını söyleyen Çakan, “Ancak bu raporların hiçbirinde ilgili kitapta yer alan bilgilere dair bir ibare bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.

BARO SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Kitapta yer alan Batman bölümünün Batman’la ilgili gerçeklerden ve belgelerden uzak bir bakış açısıyla hazırlandığını söyleyen Çakan, “Başlık parası karşılığı zorla evlendirilmek, çocuk yaşta evlilik, evlilik sonrası sistemli şiddet görme intiharların başlıca sebepleri arasında gösterilmiş. Batman’daki kadınların yüzde 50’sinin düzenli işkence gördüğü ve her beş çocuktan birisinin aile içinde ensest ilişkiye maruz kaldığı, yani istismara uğradığı Batman Barosu kaynak gösterilerek iddia edilmiş. Öncelikle Batman Barosu’nun böyle bir çalışması yok. İkincisi, Batman’la ilgili kitapta yazılanların gerçeklikle bir ilgisi yok. İstatistikler de bunu gösterir niteliktedir” ifadelerini kullandı.

Batman Barosu, Batman’ı tanıtmaktan çok Batman halkını gerçek dışı beyanlarla rencide eden, küçük gören ve tahkir eden bu kitapla ilgili olarak başta suç duyurusu ve hakim kararı ile kitapların toplatılması olmak üzere gerekli hukuki süreci başlatmaya hazırlandığı sırada, yayınevi özür dileyerek kitabı toplattığını duyurdu.

YAYINEVİNDEN ÖZÜR MESAJI

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan, Batman Barosu’na gönderdiği mesajda kitabın toplatılacağını belirtirken, tüm Batmanlılardan da kendisi ve kurumu adına özür diledi.

Ahmet Salcan’ın Batman Barosu’nda gönderdiği mesajda şu ifadeler yer aldı: “Batman Barosu ve Saygıdeğer Başkanı Abdülhamit Çakan. Yeni yayınladığımız ‘Türkiye’nin Kültür Atlası” adlı kitapta geçen asılsız bir cümle nedeniyle Batmanlıları ve Batman Barosu’nun hiç istemeyerek de olsa rencide ettiğimiz için özür dileriz. Kitapta geçen bu talihsiz ifadeden dolayı büyük bir üzüntü duyuyoruz. Batman Barosu’nun bu çok haklı tepkisi, bizi hemen harekete geçirdi ve sözü geçen kitap satıştan kaldırıldı ve toplatıldı. Bugüne kadarki yayın çizgimize yakışmayan, en hassas olduğumuz konulardan birisine dahil bu dayanaksız ifadeyi yayınladığımız için, Baro Başkanı sıfatınızla, nezdinizde tüm Batmanlılardan ve Baronuz mensuplarından samimi özrümüzün kabulünü şahsım ve kurumum adına istirham ederim. ”

YAZARLAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Kitabın satıştan kaldırılması ve toplatılmasını olumlu karşıladıklarını vurgulayan Batman Barosu Başkanı Abdülhamit Çakan, pazartesi günü kitabın yazarları hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Esasında kitap toplatılmasına karşı olduğunu belirten Çakan, “Fikir ve düşünce özgürlüğünden yanayım, fikir ve düşünceyi açıklama özgürlüğünü haklar kategorisinde en üst sıralarda görüyorum. Bunun tezahürlerinden biri de fikir ve düşüncelerin yazıya dökülmesidir. Dolayısıyla açık bir kasta dayalı yalan ve yanlış bilgi ile tespitler içermediği sürece kitaplar elbetteki toplatılmamalıdır” dedi.

AHMET GÜNEŞTEKİN DE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Kitapta yer alan iddialara Batmanlı ressam Ahmet Güneştekin de bir dizi twit atarak destek olmuştu. Güneştekin, tepkisini şöyle dile getirdi:

“Batman Barosu’nun suç duyurusunu destekliyorum. Türkiye’nin Kültür Atlası Kitabı, Batman ve Batmanlılarla ilgili iftira, üstünkörü, ırkçı ve cinsiyetçi karalamalarla dolu. Kadına şiddetin ve ensestin merkezi gibi gösteriliyor. Bütün Batman’ı zan altında bırakıp rencide ediyor.

Başta @isbankasi yayınları olmak üzere, bu kitabı hazırlayan “akademisyen”leri de kınıyorum…

#işbankasıyayınları

Bu rezilliği kabul etmiyorum! Kitabın derhal toplatılmasını, yayınevi ve yazarlardan, bu cehaletlerine açıklama ve özür bekliyoruz. @Batman_Barosu nun açacağı davayı takip edip, destekleyeceğimizi bildiririm.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi