Bir Asrın Canlı Tarihi

Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Sürekli köyünde yaşayan 110 yaşındaki Yusuf Çoban, ilerlemiş yaşına rağmen Osmanlı Devleti'nin son padişahlarını ve cumhuriyetin ilk kurulduğu yılları bugün gibi hatırladığını söyledi.

Bir Asrın Canlı Tarihi

Bir asrın üzerinde yaşamış olan Yusuf dede, Sultan 2. Abdülhamid Han, Sultan Reşad, Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü döneminin canlı tanıklığını yaptığını belirtti. 70 yaşından sonra Kur'an-ı Kerim okumayı öğrenen Yusuf Çoban, köyde tek gözlü bir evde kızının yanında yaşıyor.

ASRIN CANLI TARİHİ

Maddi imkansızlıklar çeken Çoban, 8 çocuğunun vefat ettiğini, 2 oğlu ve 3 kızının ise hayatta olduğunu dile getirdi. Torunlarının sayısını hatırlamayan Yusuf dede, son iki yıldan beri dizlerinde başlayan ağrılardan şikayetçi olduğunu ifade etti.

TAVUKLARIN VERGİSİ

Osmanlı Devleti zamanında, bütün milletlerin Osmanlı'dan ve sultanlardan memnun olduğunu belirten Yusuf Çoban, cumhuriyetin kurulduğu günleri de çok iyi hatırladığını kaydetti. Mustafa Kemal Atatürk'ün halka karşı çok iyi olduğunu anlatan Yusuf dede, "Atatürk halk için çok iyiydi. Halka karşı bir zulmünü görmedik. Halkı helaka götüren ise İsmet Paşa oldu. İsmet Paşa zamanında sadece tavukların vergisi yoktu. Her erkek başına 6 mecidiye (Osmanlı parası) vergi alınıyordu. Her şey yasaklandı. Dehlizlere Kur'an-ı Kerim doldurup toprağa gömdük. Toprak altında hala o Kur'an-ı Kerimler var" dedi. Nüfus cüzdanında 93 yaşında olduğunu belirten Yusuf Çoban, 17 yaşındayken nüfus kaydının yapıldığını söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz