Görüş Bildir

Bu şirketlere aman dikkat

Kazaya karışan araçlar, hasar danışmanlık şirketleri için kazanç kapısı haline geldi. Hem kazada kusurlu olanlar hem de kazada aracı hasar görenler, bazı aracı danışmanlık şirketleri yüzünden mağduriyet yaşıyor.

Bu şirketlere aman dikkat

Bazı danışmanlık şirketleri, yetkili kurumlardan tamirhanelere, çekicilere kadar kurdukları sistemle ağ sayesinde; hasar görmüş araç sahiplerine ulaşarak, "değer kaybını hemen ödeyelim, bize vekalet verin" diyorlar. Vatandaşlardan aldıkları vekaletlerle de sigorta şirketlerine başvurmak yerine daha fazla tazminat almak için Tahkim Komisyonuna başvuruyor. Böylece hem vekalet ücreti alıyor hem de aldıkları fazla tazminatı kendilerine alıyorlar. Vatandaşın cebine ise fazladan hiç bir şey girmiyor. Uzmanlar ise "Sigorta şirketine kendiniz başvurarak değer kaybını alabilirsiniz."  uyarısında bulunuyor. 

FAZLA TAZMİNATI KENDİLERİNE ALIYORLAR

Değer kaybı tazminatı; aracınızla yaptığınız kaza sonrası, onarım gören karşı tarafın araçlarının piyasa rayiç değerinde maddi kayıplarının trafik sigortasından karşılanması. Bu değer kaybının nasıl hesaplanacağı ve vatandaşa kaç para ödeneceği ise trafik sigortasının şartlarında açık bir şekilde yazılıyor. Kaza geçiren bir sürücü, kaza tespit tutanağı ile birlikte değer kaybı için sigorta şirketine başvuru yaptığında, trafik sigortası şartlarına göre şirket hesaplamayı yaparak hem araçtaki hasarı hem de değer kaybını ödüyor.  Bazı hasar danışmanları ise  aracınızın değer kaybını vakit, nakit kaybetmeden almak için formu doldurtuyor, değer kaybınızı anında nakite çevirme iddiasında bulunuyor. İnternette, değer kaybının karşılanmasına yönelik birçok adres  bulunuyor. Değer kaybı için başvuran ya da kendilerine bir şekilde ulaşılan araç sahipleri, kayıplarını aracı firmalar olmadan alabilecekken, bu aracı organizasyonlar  nedeniyle zarara uğruyorlar.

VEKALET İSTİYOR, KUSURLU TARAFA "İLANLI HACİZ" GÖNDERİYORLAR

Aracılar, iddialara  göre başta eksperler olmak üzere, yetkili kurumlardan, tamirhanelerden, çekicilerden aldıkları bilgilerle hasar görmüş araç sahiplerine ulaşarak vekalet istiyor. Değer kaybını,  sigorta şirketi ödemiş olmasına rağmen bir daha alabileceklerini de belirtiyor. Ancak vatandaştan aldıkları vekaletlerle sigorta şirketlerine başvurmak yerine daha fazla tazminat almak için Tahkim Komisyonuna başvuruyor. Yaşanan kazanın kusurlu tarafına bu işin faturası kesilerek, değer kaybı tazminatı onlara ödetilmeye çalışılıyor. Çıkan faturada sadece değer kaybı sigortasının masrafı da olmuyor, avukatlık ücreti, eksper yani bilirkişi ücreti gibi masraflar da yer alıyor. Kazadaki kusurlu tarafa bu aracı firmalar tarafından "ilanlı haciz" gönderiliyor. Böylece kazadaki kusurlu taraf, tazminat ödemek zorunda kalıyor. Aracı firma ise tazminatın yüklü bölümünü kendine alıyor, değer kaybı sigortası kısmını ise araç sahibine veriyor.  Durumun tuhaflığını fark eden araç sahipleri ise olayı mahkemeye taşıyarak kendini kurtarabiliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi