Figen Yüksekdağ'a bir şok daha

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında 'PKK özgürlük hareketidir' sözlerinden sonra hapis istemi ile dava açıldı

Figen Yüksekdağ'a bir şok daha

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ adına son dakika hapis istemi ile dava açıldı. "PKK bir halk özgürlük hareketi, aynı zamanda demokrasi ve eşitlik mücadelesi veren bir örgüttür."  sözleri akabinde Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince dava açıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında Alman yayın organı Deutsche Welle'ye verdiği röportajdaki sözleri nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan hazırlanan iddianame, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, geçen yıl Almanya'nın Köln kentinde Türkiye'nin hava operasyonlarının protesto edildiği yürüyüşe katılan HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ'ın, daha sonra Almanya'nın Sesi'ne (Deutsche Welle) bir röportaj verdiği belirtildi.

Röportajda, "Kürt kökenli politikacılar tarafından kurulan HDP'nin PKK ile bağı olduğu söyleniyor. Buna ne dersiniz" sorusuna Yüksekdağ'ın verdiği, "Bizim HDP olarak PKK ile bağımız yok. Belge konulması lazım ortaya, aksi takdirde çok saçma kalıyor iddialar. Biz parlamento seçimlerinde yüzde 13 oy aldık. İki aylık seçim kampanyası süresince 7 HDP'li öldürüldü. Şu ana kadar failler yargı önüne çıkarılmadı. Öldürülen kişiler ellerine silah alarak PKK ile birlikte savaşmış kişiler değildi. PKK bir halk özgürlük hareketidir. Aynı zamanda demokrasi ve eşitlik mücadelesi veren bir örgüttür. Bizler PKK'nın bu hedeflere ulaşma konusunda başvurduğu yöntemleri onaylamıyoruz. Ancak şunu da kabul etmeliyiz ki, uyguladığı program terör değildir." cevabı iddianamede yer aldı.

1 yıldan 5 yıla kadar hapis

Bu sözler üzerine soruşturma açan savcılık, Yüksekdağ hakkında 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2. maddesi uyarınca "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan dava açarak, 1 yıldan 5 yıla kadar hapsini istedi.

Dokunulmazlık süreci

Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Anayasa'da değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle hakkında 799 fezleke bulunan 152 milletvekili için yeni bir süreç başlamıştı. AA

Kaynak: Diyarbakır Söz