Hıdırellez 2020 ne zaman, Hıdırellez duası, Hıdırellez nedir, Hıdırellez’de ne yapılır?

Ortadoğu, Balkanlar ve Orta Asya’da her yıl geleneksel olarak kutlanan bayramlardan olan Hıdırellez’in geçmişi hakkında çeşitli rivayetler vardır. Hıdırellez günü’nde insanlar çeşitli şekillerde dualarda bulunur, dileklerde bulunurlar. Hıdırellez’le ilgili tüm detaylar haberimizde.

Hıdırellez 2020 ne zaman, Hıdırellez duası, Hıdırellez nedir, Hıdırellez’de ne yapılır?

Hıdırellez günü kutlamaları her yıl Mayıs ayının 5. Ve 6. Günü düzenlenir. Hıdırellez aynı zamanda Edirne’de de değişik bir şekilde kutlanır. Hıdırellez günü hemen herkes sabahın erken vaktinde kalkarak nehir kenarına gidip yüzlerini yıkarlar. Genç kızlar ise gelinlik veya yeni elbiselerini giyerek Sarayiçi’nde yürüyüş yaparlar. Bazı vatandaşlar da günahlarından kurtulmak ve bereketli bir yıl geçirmek için yüzmeye giderler.

Hıdırellez günü ya da halk arasındaki adıyla Hızır Günü derdi olanların yardımına koşan Hızır ile denizleri hükmü altına alan İlyas’ın buluştukları gün olarak da anılır. Miladi takvime göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan Hıdırellez günüdür. 6 Mayıs'tan başlayıp 4 Kasım'a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir. Türkiye'de Hıdrellez Bayramı 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanır.

Hıdırellez'in UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne alınması amacıyla 2010 yılında çalışmalar başlatılmıştır.

HIDIRELLEZDE NASIL DUA EDİLİR?

5 Mayıs günü akşam vaktinde gül çiçeklerinin dallarına dilek mektupları asılır. Dilek mektuplarına herkes kendi dileğine göre çeşitli şekiller çizip kapatırlar. Kimileri de gül dallarına para asarak para dileğinde bulunur. Bu şekilde işsizler iş sahibi olmak isteyenler, çok para kazanmak isteyenlerin yanı sıra, eş bulmak isteyen gençlerle çocuk sahibi olmak isteyen ebeveynler de Hıdırellez günü dileklerde bulunurlar.

HIDIRELLEZ DUASI

Hıdırellez günü, hiçbir yeşil dalından koparılmaz.

6 Mayıs günü ikindi zamanı Hıdırellezin bittiğine inanılır. Ancak eğlenceler hava kararıncaya değin sürer. Hızır uğrasın! dileği bolluk gelmesi anlamında kullanılır

İşte Hıdırellez duası

Bismillahirahmanirahim

bin bir adım bir adım

allah bir adım adım

kerim kerem allah

başımda bir duman var

yardım eyle ya allah

la ilaha illallah muhammeden resullullah

yetiş imdadıma hızır ile

allah birsin sen kulla mişersin

biz gibi kulların yardımcısı sensin

hızır deryada erdim murada amin

Kaynak: Diyarbakır Söz