Görüş Bildir

İHD Genel Başkanı Hakkari'de

İHD Genel Başkanı Öztürk Türdoğan ve beraberindeki Ses MYK üyesi Fikret Çalağan , İHD Hakkari şube Başkanı İsmail Akbulut ile birlikte, sokağa çıkma yasağı ve operasyonların sürdüğü Yüksekova İlçesi'ne gelerek, Hakkari Valisi Yakup Canbolat ile basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi.

İHD Genel Başkanı Hakkari'de
İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, sokağa çıkma yasağı ve operasyonların sürdüğü Yüksekova İlçesi ile ilgili Hakkari Valisi Yakup Canbolat ile görüştü. Valilik çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Türkdoğan, "Yüksekova'nın durumu ve Hakkari'de yaşanan bazı konularla igili görüş alışverişinde bulunduk. operasyonların yüzde 90'nın tamamlandığı bilgisi de bizlere aktarıldı" dedi.
İHD Genel Başkanı Öztürk Türdoğan ve beraberindeki Ses MYK üyesi Fikret Çalağan , İHD Hakkari şube Başkanı İsmail Akbulut ile birlikte, sokağa çıkma yasağı ve operasyonların sürdüğü Yüksekova İlçesi'ne gelerek, Hakkari Valisi Yakup Canbolat ile basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonunda Valilik çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Türkdoğan, Vali Canbolat ile yaptıkları görüşmede güvenlik gerekçesiyle Yüksekova ilçesine gidişlerine izin verilmedeğini belirterek şöyle konuştu:
"Öncelikle sayın Valimizle görüşmek istedik. Kendisi bizi kabul etti, sağ olsun. Arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiler doğrultusunda özellikle Yüksekova İlçesi'ndeki sokağa çıkma yasağı ve bu süreçteki gelişmeler ile Hakkari'deki çeşitli konularla ilgili kendisiyle görüş alışverişinde bulunduk. Elbetteki bizim sokağa çıkma yasağı ile ilgili görüşmüz belli. Bunları tekrarladık. İnsan hakları savunucuları olarak bizler sokağa çıkma yasağının ciddi bir hukuki sorun olduğunu, bu şekilde bir tedbirin uzun süre uygulanamayacağını tekrar tekrar ifade ettik. Bize aktarılan bilgiler doğrultusunda çeşitli konuları paylaştık. Özellikle bizler heyet olarak Yüksekova'ya operasyon yapılmayan bölgeler için izin istedik. Ama şu aşamada böyle bir iznin verilmeyeceğini söyledi. Bu nedenle Yüksekova'ya girişimiz olmayacak. Ama burada Yüksekova'dan gelen aileleri de ziyaret edeceğiz. Hakkari'deki STK'lar ve buradaki demokratik kitle örgütleriyle görüşmeleri gerçekleştireceğiz ve yine Belediyemizi ziyaret edeceğiz. Bu tip diyalogların önemli olduğunu belirtiyoruz. Çünkü bu tip çatışma dönemlerinde, bu tip savaş dönemlerinde mutlaka diyaloglar çok önemlidir. Çünkü konuşarak bir çok sorun birbirimize aktararak belki çözebiliriz ve geleceğe dair de bu tür diyalogların faydalı olacağını düşünüyoruz. Hepimiz bir ar örce çatışmasızlığın gerçekleşmesini ve yeniden Kürt sorununda barış sürecinin başlamasını istiyoruz. Hepimizin ortak dileği bu. Bu konuda ne kadar katkı sunabilirsek o kadar iyi olur. Ama insan hakları savunucuları olarak aynı zamanda yaşanan ihlalleri ve bu ihlallerin sebep olduğu sonuçları da kamuoyuna gösterme, aktarmak bizim görevimiz. Biz de tabiki bu görevimizi halkımızın yanında, halkımızın çıkarı doğrultusunda yapmaya da devam edeceğiz."
'YÜKSEKOVA'DAKİ OPERASYONLARIN YÜZDE 90'I TAMAMLANDI'
Bir gazetecinin 'Yükeskov'daki operasyonlar ne zaman bitecek?' sorusuna Türkdoğan şu yanıtı verdi.
"Sayın Valimiz operasyonların yüzde 90'lık bir bölümünün tamamlandığını söyledi. Ama operasyonlar bittikten sonra da tıpkı bir dönem Cizre'de, Sur'da olduğu gibi yine güvenlik nedeniyle faaliyetlerin süreceğini ve bunun bir süre daha devam edeceğini söyledi. Dolayısıyla bir zaman vermedi sayın vali bizlere."
Türkdoğan, daha sonra Hakkari Belediyesi'ne geçerek burada Belediye Eş Başkan Vekili Fatma Ylıdız ile görüştü. Kırıkkale Cezaevi'nde tutuklu bulunan Hakkari Belediye Eş Başkanı Nurullah Çiftçi'nin selamarını Eş Başkan Vekili Yıldız'a ileten Türkdoğan, "Eş Başkan Nurullah Çiftçi'nin selamlarını getirdim sizlere. Kendisini geçen hafta cezaevine ziyarete gittim. Kendisine de ağır haksız bir ceza verilmiştir. Bizim bu ziyaretimizi hem geçmiş olsun, hem de bir dayanışma ziyareti olarak kabul edin. Bziler burada yaşanan hak ihlallerini de tespit edip rapor haline getrimek için buradaki STK'larla da bir toplantı yapacağız" dedi.

DHA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi