İntiharlara soru önergesi

Diyarbakır’da artan genç intiharlarını Bakan'a sordu

İntiharlara soru önergesi

Diyarbakır’da artan genç intihar vakalarını Meclis’e taşıyan HDP’li Dersim Dağ, verdiği önergesinde Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu’na “Diyarbakır’da yaşanan genç intiharları azaltmaya ve bitirmeye dönük bir çalışma yürütecek misiniz?” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Diyarbakır’da  artan genç intihar vakalarını Meclis gündemine taşıdı. Dağ, konuya ilişkin Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergesinde, ekonomik krizin her geçen gün derinleştiğini ve yurttaşların hayatını olumsuz yönde etkilediğini belirten Dağ, yaşanan bu krizden en çok etkilenenlerin gençler olduğunu vurguladı.

'GENÇLERE YAŞAM ALANI KALMADI'

Ekonomik krizin yanında iktidarın güvenlikçi politikalarının da gençlere yaşam alanı bırakmadığını söyleyen Dağ, kentte son bir ayda yaşananlara dair şunları belirtti: “Seçim bölgem olan Diyarbakır ve diğer bölge illerinde bu durum çok daha ağır bir şekilde yaşanmaktadır. Her geçen gün derinleşen ekonomik kriz gençleri madde bağımlılığına ve intihara sürüklemektedir. Diyarbakır’da son bir ay içerisinde 3 genç ekonomik sıkıntılardan kaynaklı intihar etmiştir. İstanbul’da kafe çalışanı olan ve işsiz kalan 33 yaşındaki Ramazan Ünal adlı genç Diyarbakır’a döndükten sonra 4 Nisan’da intihar etmiştir. 10 Nisan’da İnşaat Mühendisi olan M.Ş.B. adlı 28 yaşındaki genç, işsiz olduğu için bunalıma girmiş ve intihar etmiştir.”

6 AYDA 11 GENÇ

Daği, önergesinde kentin Silvan ilçesinde yaşanan intiharlara da dikkat çekti. Dağ, “Silvan ilçesinde yaşayan 26 yaşındaki Süleyman Hasoğlu 21 Nisan’da işsizlik nedeniyle intihar etmiştir. Sadece son 6 ayda Silvan ilçesinde; Zehra Eken (18), Bilal Yalçın (17), İmam Kılıç (18), M.İ.A (18), Dindar Gür (26), Yusuf Uyanık (28), Ferhat Yavuz (18), Şaban Simpil (20), Ozan Tanış (30), Ronayi Çerkezoğlu ve son olarak Süleyman Hasoğlu (26) adlı 11 genç intihar etmiştir. Bölgede yaşanan ve artarak devam eden genç intiharlar ile ilgili bir an önce derli toplu bir çalışmanın yapılması ve gereken önlemlerin alınması elzemdir” dedi.

Dağ, Kasapoğlu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“*Bakanlığınızın, Diyarbakır’da yaşanan genç intiharları araştırmaya dönük yürüttüğü bir çalışma bulunmakta mıdır? Bu yönlü bir çalışma var ise detayları nelerdir?

*Bakanlığınız, Diyarbakır’da yaşanan genç intiharları azaltmaya ve bitirmeye dönük bir çalışma yürütecek midir?

*Bakanlığınızın, Diyarbakır ve çevre illerde gençlere istihdam alanları sunabilmek için yürüttüğü çalışmalar bulunmakta mıdır? Var ise bu çalışmalar nelerdir ve ne aşamadadırlar?

*Diyarbakır ve çevre illerde gençler arasında artarak devam eden madde bağımlılığı ile ilgili yürüttüğünüz bir çalışma bulunmakta mıdır?

*İllere göre gençler arasında uyuşturucu madde kullanım oranı ve yaşı kaçtır?

*Türkiye’de son 5 yılda işsizlik nedeni ile intihar eden genç sayısı kaçtır?”

Kaynak: Diyarbakır Söz