İstanbul valiliği cuma namazı kılınacak camiler! 29 mayıs hangi ibadethaneler açık

İstanbul valiliği cuma namazı kılınacak camiler, İstanbul cuma namazı kılınacak camiler, cuma namazı kılınacak camiler koronavirüs salgını sebebiyle kapatılan camilerin yarın cuma namazı ile açılacağı açıklaması akabinde çok sorulmaya başladı. İstanbul valiliği cuma namazı kılınacak camiler, İstanbul cuma namazı kılınacak camiler, cuma namazı kılınacak camiler açıklamaları için gözler İstanbul Valiliğine çevrilmişken cuma namazı cemaatle kılmak için adeta saatleri sayan insanlar için yaşanan gelişmeler detayda.

İstanbul valiliği cuma namazı kılınacak camiler! 29 mayıs hangi ibadethaneler açık

İstanbul valiliği cuma namazı kılınacak camiler, İstanbul cuma namazı kılınacak camiler, cuma namazı kılınacak camiler koronavirüs salgını sebebiyle kapatılan camilerin yarın cuma namazı ile açılacağı açıklaması akabinde çok sorulmaya başladı. İstanbul valiliği cuma namazı kılınacak camiler, İstanbul cuma namazı kılınacak camiler, cuma namazı kılınacak camiler açıklamaları için gözler İstanbul Valiliğine çevrilmişken cuma namazı cemaatle kılmak için adeta saatleri sayan insanlar için yaşanan gelişmeler detayda. 

 İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 29 Mayıs Cuma günü “Cuma Namazı” kılınacak camii, mescit ve diğer açık alanların duyurusunu özel bir video ile paylaştı. İstanbul’da başta Süleymaniye, Sultanahmet, Yeni Camii (Eminönü), Ortaköy Camii ve Çamlıca Camii’nde Cuma namazı kılınabilecek.

CUMA NAMAZI

Cuma ibadetinin İslam'dan önce de Araplarda bulunduğu hususunda bazı araştırmalar yapılmıştır.[1] Genel inanca göre Cuma Suresi'nin inmesi ile hicret sırasında Müslümanlara farz kılınmış olan bir ibadettir. Muhammed, Medine'ye yakın bir yer olan Salim bin Avf yurdundaki Ranuna denilen vadi içerisinde Beni Salim Mescidi'nde ilk cuma hutbesini okumuş ve ilk cuma namazını kıldırmıştır.

Cuma namazının vakti öğle namazının vaktidir. Geleneksel uygulamada cuma için ezan okunduğunda camilere gidilerek öğle namazında olduğu gibi, dört rekat namaz kılınır. Daha sonra cami içinde bir ezan daha okunur. Minberde cemaata karşı bir hutbe okunur. Bu hutbeden sonra kamet alınarak cumanın iki rekat farzı cemaatle aşikare okuyuşla kılınır. Sonra yine başlangıçta olduğu gibi dört rekat namaz kılınır. Bu da cuma namazının son sünnetidir.

Bazı düşüncelere göre "Zuhrü ahir" denilen dört rekat namaz kılınır. Bunun sebebi bazı kesimlerce cuma namazının farklı camilerde kılınamamasıdır. Bu son öğle namazıdır, öğlenin dört rek'at farzı gibi kılınmakla beraber öğlenin sünnetinde olduğu gibi de kılınabilir. Böyle kılınması daha uygun görülmüştür. Arkasından da "Vaktin sünneti" niyeti ile aynen sabah namazının sünneti gibi iki rekat namaz daha kılınır.

Cuma ibadetinin başlangıçta 2 rek'at olarak kılındığı, geleneksel uygulamadaki toplam olarak 16 rek'ata ulaşan ibadetin, Cuma suresinde konu edilen ana ibadete sonradan yapılan eklemelerle ulaşıldığı düşünülebilir.

CUMA NAMAZININ ŞARTLARI

Fıkıhçılar tarafından cuma namazının farz olması veya bir kişinin bu namaza katılmasının gerekli olmasının bazı şartları olduğu ifade edilir. Cuma namazının diğer namazlardan başka olarak kendisine özgü on iki şartı daha vardır. Bunların altısı vücubunun (farz olmasının), diğer altısı da edasının şartlarıdır.[4]

Hür olmak, esir veya hapis olmamak.
Mukim olmak, yolculukta olmamak.
Sıhhatli olmak, namaza gidemeyecek kadar hasta olmamak.
Kör olmamak.
Ayakları sağlam olmak.
Namaza gitmeye mani ve gitmemeyi mübah kılan bir özrü bulunmamak, (Düşman korkusu, şiddetli yağmur, çamur gibi şeyler.)
Cuma namazı kılınacak yerin şehir olması, (izin verilen köylerde de kılınabilir)
Namazı emir veya vekilinin kıldırması,
Öğle namazı vaktinde kılınması,
Cemaatin huzurunda hutbe okunması,
İmamdan başka en az üç kişi bulunması,
Cuma namazı kılınan yerin herkese açık olması

Kaynak: Diyarbakır Söz