Görüş Bildir

Su faturası kabaracak! yüzde 10 zam

İzmir halkının su faturaları yılbaşından itibaren oldukça kabaracak.

Su faturası kabaracak! yüzde 10 zam

İzmir'de 1 Ocak 2017 itibari ile su faturaları oldukça kabaracak. Suya yüzde 10 zam yapıldı. Vatandaşın su faturası isyanı ise bitmek bilmeyeceğe benziyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirilen belediye meclisi kasım ayı 8. oturumunda, komisyonlara havale edilen su zammı görüşüldü.

Yapılan oylamada, 1 Ocak'tan itibaren suya yüzde 10 zam yapılmasına karar verilerek, 0-20 metreküp suyun birim fiyatı 3,60 liradan 3,96 liraya, 21 metreküp ve üzeri 8,44 liradan 9,28 liraya, konut dışı kademesiz tarife ise 9,11 liraya çıkarıldı.

AK Parti grubu su zammına red oyu verirken, yüzde 10'luk zammı eleştiren AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, "Her zaman övündüğünüz, Avrupa'ya örnek gösterdiğiniz projeler bu yıl yok. O halde zam niye? Olmayan yatırımların acısını da zam yaparak halktan çıkarmaktan vazgeçin." dedi.

Doğan, havada kalan, başlanmayan projelerin sorumlusunun dar gelirli vatandaşlar olmadığını belirterek, "Son yüzde 10 zamla birlikte yerel seçimlerin ardından su faturalarına yapılan toplam zam oranının neredeyse yüzde 40'a ulaştığını görüyoruz. 2012 yılında 2,28 kuruşa satılan suyun fiyatı bugün 4 liraya merdiven dayamıştır. Deyim yerindeyse İzmirli size oy verdi, siz zam yaptınız. 3 yılda suya neredeyse yarı yarıya zam yapan başka bir belediyeye denk gelmedik. Gelin tasarruf yapın, suya zam yapmayın, kaçakları önleyin." diye konuştu.

İzmir'de uygulanan kademeli su kullanımı uygulamasının kaldırılmasını da isteyen Doğan, hükümetin son çıkardığı kanun hükmündeki kararname ile belde ve kırsalda yaşayan vatandaşlara suda yapılan yüzde 50'lik indirimin halkı çok mutlu ettigini kaydetti.

Doğan'nın eleştirilerine yanıt veren Kocaoğlu, "İZSU 80 vilayetle kıyaslanmaya hazırdır." dedi.

Kocaoğlu, çevre yatırımlarında en gelişmiş ülkelerle bile yarışacak durumda olduklarını belirterek, "Yüzülebilir körfez projesini gerçekleştireceğiz. Eleştirilecek bir konu vardı. Su patlakları konusunda gecikme yaşanmıştır. Oturduk arkadaşlarla konuştuk. Bir daha yaşanmaması için gerekli önlemleri alıyoruz." dedi.

Meclis toplantısında, İZSU Genel Müdürlüğünün 2017 bütçesi, AK Parti grubunun red oylarına karşı 1 milyar 780 milyon 127 lira olarak kabul edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir