Kilim dokumayı öğrenip, hediyelik eşya olarak satacaklar

Yozgat Belediyesi, 1970'li yıllara kadar köylerdeki evlerin önlerine kurulan yöresel el yapımı tezgahlarda dokunan ancak sonraki yıllarda unutulan yöresel motifli kilimleri gelecek kuşaklara aktarıp,kente gelen konuklara da hediyelik eşya olarak sunmak üzere kurs açtı.

Kilim dokumayı öğrenip, hediyelik eşya olarak satacaklar
12 kursiyerin katılımı ile Halk Eğitimi Merkezi ile ortak açılan kursta tamamlanan ilk dokuma ürünün kesimini Belediye Başkanı Kazım Arslan yaptı.
Yozgat'ta unutulmaya yüz tutan kilim dokumacılığının tekrar canlandırılması amacıyla açılan kursa katılan kadınlara eğitim veren usta öğretici Aynur Caner, dokumacılığın teknikleriyle birlikte yöresel motiflerin öğretildiğini, unutulmaya yüz tutan yöresel motiflerin dokumacılıkta yaygın olarak kullanıldığını söyledi. Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan ise, açılan kursun birden fazla amacının bulunduğunu hatırlatıp,buradaki kursiyerlerin kendi atölyelerini kurarakdokumacılık alanında üretimler yapabileceklerini, böylece istihdam yaratılmış olacağını söyledi. Yozgat'ın hediyelik olarak sunulabilecek ürünler noktasında ciddi bir eksikliğinin bulunduğuna işaret eden Arslan, kursu açmalarındaki asıl amaçlarının Yozgat'ta hediyelik kültürünü geliştirmek olduğunu ifade etti. Arslan, "Belediyemiz bünyesindeki atölyede hem kurslar verilerek hem de düzenli üretimin yapılmasını sağlayacağız. Bunu yaparken motifli kilim yanında çeyiz sandığını da bu hediyelik eşyalarımız arasına dahil ettik. Çeyiz sandığını andıran ama daha çok ziynet eşyasının konulabileceği küçük sandıkların üzerleri de yine dokuma ile yerel motifler işlenmektedir" dedi.
Yozgat'ın yerel yiyeceklerine yönelik bir takım çalışmaların bulunduğunu hatırlatan Başkan Arslan, "Yozgat’ta bir kültür oluşmasını istiyoruz. Bu manada belediye olarak bunun önceliğini yapacağız, sonrasında vatandaşımız bunu daha yaygın bir şekilde yapabilir bir kültür,sektör haline getirebilir. Belediye olarakbelli bir standartta üretilmek şartıyla bu kilimleri satın alacağız.Sarıhacılı Mahallesi'nde yaptığımız yerel ürünler pazarı ile şehirlerarası otobüs terminalinde açacağımız hediyelik eşya satış mağazasında sergileyeceğiz. Hem satışını yapacağız, hem de hediye olarak üretilmesini sağlamış olacağız" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz