Mahkemeden TBB için 'genel kurulu yap' kararı

Ankara 5. İdare Mahkemesi, 12 baronun olağanüstü genel kurul çağrısını reddeden Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) kararının yürütmesini durdurdu. Davayı açan avukat Yurdagül Gündoğan: "TBB bir ay içerisinde genel kurul yapmak zorunda."

Mahkemeden TBB için 'genel kurulu yap' kararı

Ankara, İstanbul, Antalya, Diyarbakır, Aydın, Bursa, İstanbul, İzmir, Mersin, Şanlıurfa, Tunceli ve Van Baro Başkanlıkları, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun meşruiyetini kaybettiği gerekçesiyle TBB’nin olağanüstü genel kurula gitmesi için karar aldı.

Mevzuata göre TBB’nin bu çağrının ardından olağanüstü kongre kararı alması gerekiyordu. Ancak Baro yönetimi 8 Kasım 2019’da baroların bu çağrısını reddetti. Bunun üzerine Birliğe karşı TBB delegesi Adana Barosu avukatı Yurdagül Gündoğan, kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açtı.

Ankara 5. İdare Mahkemesi, TBB’nin bu kararını hukuka aykırı bularak yürütmenin durdurulmasına hükmetti.

‘MAYISIN ORTASINA KADAR ANCA GÖTÜREBİLİR’

Mahkemenin verdiği bu kararın ardından Türkiye Barolar Birliği’nin bir ay içerisinde olağanüstü genel kurul çağrısı yapmak zorunda olduğunu belirten Gülbahar Gündoğan, “TBB’nin bu kararı bir üst mahkemeye taşıma hakkı var ama şuan içinden geçtiğimiz korona virüs salgını nedeniyle mayısın ortasına kadar anca götürebilir. Üst mahkemeye gitmesi olağanüstü genel kurul çağrısı yapmasını engelleyen bir durum değil. Bir ay içerisinde degeleri Ankara’da toplayarak olağanüstü genel kurul yapması gerekiyor” dedi.

İSTANBUL BARO BAŞKANI: DOĞRU BİR KARAR

İstanbul Başkanı Mehmet Durakoğlu, “30 Nisan’a kadar süreler durdurulduğu için TBB’nin 7 günlük bir itiraz süreci devreye girebilir. Ama bu mahkemenin verdiği kararı uygulaması gerekir TBB’nin. Karar doğrudur. Ancak içinde bulunduğumuz korona virüs salgını nedeniyle de bu konuda susma hakkımı kullanıyorum” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz