Görüş Bildir

Normalleşmeye "ceza" engeli!

"Yeni normalleşme" süreci her alanda yayılırken, Diyarbakır'da ekonominin lokomotifi olan inşaat şirketlerinin başı trafik cezalarıyla dertte. İstihdama adeta mobing olan trafik ekipleri, "rütin denetim" altında yüzbinlerce lira tutarında kestiği cezalara veryansın edildi.

Normalleşmeye

Hükümet, "yeni normalleşme" sürecini her alanda yaymamaya çalışırken, Diyarbakır'da ülke ve bölge ekonomisine katkı sunmak için canhıraş şekilde çalışan şirketler, adeta trafik ekiplerinin ceza kıskacına alındı. Kentte faaliyet gösteren inşaat firmalarının araçlarına, her gün rutin denetimler adı altında yüz binlerce lira tutarında cezalarılar kesildiği bildirildi.

HAYAT NORMALE DÖNÜYOR AMA…

Tüm dünyayı etkisi altına alan Yeni Tip Koronavirüs sonrası hükümetin aldığı önlemler, 11 Mayıs itibariyle peyderpey gevşetildi. Ekonomideki hasarı en aza indirecek şekilde alınan teşvikler ve önlemler, firmalara ve işletmelere nefes aldırırken, sosyal hayat yeniden canlandı.

FİRMALAR CEZALANDIRILIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "yeni normalleşme" olarak  kamuoyuna duyurduğu yeni süreçte işletmeler yeniden çalışmaya ve üretime başlarken, bürokrasinin anlamsız engellemelerine maruz kalıyor. Diyarbakır'ın ekonomisinin lokomotifi olarak gösterilen inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların kamyonları, denetim adı altında her gün cezalandırılıyor.

Edinilen bilgiye göre, bazı noktalarda denetim yapan trafik ekipleri, özellikle kamyonları durdurarak, keyfi cezalar kestiği ileri sürüldü.

Yüz binlerce liralık cezalardan bunalan firmaların şoförleri, içlerini  Diyarbakır Söz Gazetesi muhabirine döktü.

“HER ŞEY BAHANE EDİLİYOR”

Fahri Karaduman isimli şoför, denetimlerin kendilerini bunalttığını belirerek, “Çok sıkı bir denetim var sürekli ceza geliyor. Her türlü resmiyet isteniyor bizden. Tonaj, yük her şey bahane ediliyor. Bizde bayağı sıkıntıya giriyoruz. On iki bin, on üç bin lira ceza kesiliyor bizden sık sık. Yani aracın her şeyini istiyorlar bizden” dedi.

“CEZALAR BİZİ VE ŞİRKETİ BİR HAYLİ ZOR DURUMA DÜŞÜRÜYOR”

Mehdi Burak da , hergün aynı mağduriyetle karşı karşıya olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu: “Bize kesilen bu cezalar hem bizi hem de şirketi oldukça güç duruma düşürüyor. Ben şoförüm ve beş nüfuslu bir aileye bakıyorum. Pandemi sürecinden dolayı zaten işler durmuş vaziyette ve bizde çalışamıyorduk şimdi yeni normalleşme ile birlikte tekrar işimizin başına döndük. Ancak işle birlikte trafik ekiplerinin cezaları bizi ve şirketi bir hayli zor duruma düşürüyor. Polis memurları gelip on iki, on üç bin lira ceza kesiyor bundan dolayı şirkette bu şekilde işçi çalıştıramıyor. Şirket işçi çalıştıramayınca bizde işsiz kalıp mağdur oluyoruz. Böyle devam ederse bizde işimizden olacağız. Kesilen cezalar bize ayrı şirkete ayrı kesiliyor ve ayrıca puanlarımız da kesilen cezadan dolayı düşüyor. Bizde aile geçindiriyoruz çalışmak zorundayız, zaten birkaç aydır evde çalışamıyorduk. Şimdi yavaş yavaş çalışmaya başladık bu kez trafik baskıları işimizi engelliyor.”

“ŞİRKET BİZLERE YARDIMCI OLDU İŞÇİ ÇIKARMADI”

Şoforlerden Mehmet Dinç ise, şirketlerin pandemi sürecinde kendilerini şten çıkarmadığını ancak cezalar nedeniyle işsiz kalabileceklerine dikkati çekerek, “Ben şahsen ceza yemiş birisi olarak konuşuyorum. Pandemiden dolayı zaten kışın işler durduğu için çalışmıyorduk. Şirket de zor durumdaydı bu süreçte, zar zor geçiniyorduk. Şirket bizlere yardımcı oldu işçi çıkarmadı, Bu hastalık biterse işler açılır umudundaydık. Yeni normalleşme ile birlikte işlerde devam etti, bizde çalışmaya kaldığımız yerden devam ettik. Ancak bu kez yüklerimizden ve tonajlardan dolayı trafik polisleri sürekli cezalar keserek engel çıkarıyor. Bizde bu trafik baskısından dolayı devlet yetkililerinden bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Şehirlerarası çalışmıyoruz şehir içi çalışıyoruz bu durumda trafiğinde bizi idare etmesini ve mağdur etmemesini istiyoruz. Kesilen cezalar da çok ağır olduğu için işverende işi kapatacağını söylüyor böyle bir durumda çalışan bizlerde işsiz olarak mağdur olacağız” diye konuştu.

“ARTIK ÇALIŞAMAZ HALE GELDİK”

Remzi Demirbaş de,“Trafik polisleri bizi rahat bırakmıyor, sürekli denetlemelerle her türlü cezayı kesiyor. Bu durumdan dolayı biz artık çalışamaz hale geldik. Her türlü cezaya maruz kalıyoruz. Yaşanan bu olumsuz durum hem şirkete hem de bize yansıyor. Yetkililerden bu duruma bir çözüm bulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

“YİNE NEREDE CEZA KESECEKLER DİYE KORKUYORUZ”

Son olarak Mehmet Durak isimli şoförde, “Gerçekten bu sene hem hastalıktan dolayı hem de trafikten dolayı mağdur oluyoruz. Şantiyeye bir kez malzeme getirene kadar korkuyla getiriyoruz. Yine nerede ceza kesecekler diye korkuyoruz. Bu şekil nasıl çalışacağız bilemiyoruz hepimiz mağdur bir durumdayız” diyerek, durumun vahametini oraya koydu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi