Öger, ‘Alkol ile mücadele de başarılı bir politika izlenmiyor’

Sahte alkolden dolayı yaşanan ölüm vakaları ile ilgili bir açıklama yapan Yeşil Yıldız Derneği Genel Başkanı Yahya Öger, Türkiye’de alkolle mücadele noktasında çok da başarılı bir politika izlendiğini söyleyemediğinin altını çizerek, “Bağımlılık yapıcı madde ve alkol ile mücadele noktasında geç kaldığımız gün bizim aleyhimize olacaktır” dedi.

Öger, ‘Alkol ile mücadele de başarılı bir politika izlenmiyor’

Yeşil Yıldız Derneği Genel Başkanı Yahya Öger, sahte alkolden dolayı yaşanan ölümlerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Son günlerde Türkiye  sahte alkolden dolayı ölen vatandaşların sayısının arttığını üzülerek takip ettiğini ifade eden Öger, “Kırıkkale, İzmir, Mersin, İstanbul, Muğla ve Aydın’da ve  alkol zehirlemesinden ölen vatandaşımızın sayısı 51 bulmuş bu sayısının artması  öngörülmektedir” dedi.

“ALKOL İLE MÜCADELEDE BAŞARILI BİR POLİTİKA MAALESEF İZLENMİYOR”

Öger, Türkiye’de alkolle mücadele noktasında çok da başarılı bir politika izlenmediğine değinerek, şöyle dedi:

“Türkiye’de bir kısım vatandaşın gündeminde alkole müdahale etmek yaşam tarzına müdahale etmekle eşdeğer tutulduğu için siyasi partiler bu anlamda ciddi manada adımlar atamamaktadır. Mahalle baskısından kaynaklı yapılan düzenlemelerde hayata geçirilmemektedir. Her yıl alkol zehirlenmesinden kaynaklı onlarca vatandaşımızı yitirdiğimiz gibi alkolün yol açtığı felaketlerde göz önünde bulundurulursa binlerce insanımız maalesef alkolün mağduru olmuştur. Trafik kazaları, kadına karşı şiddet, istismar, adli ve adi vakaların sebebi olarak da alkol önümüze sebep olarak çıkmaktadır”

“ALKOL İÇİN KONULAN YÜKSEK VERGİLER KULLANICIYI MERDİVEN ALTI ALKOL  KULLANMAYA TEŞVİK EDİYOR”

Alkol için konulan yüksek vergilerin kullanıcı için bir bahane olarak merdiven altı alkol kullanmaya tevessül ettirdiğine işaret eden Öger, “Alkolle ilgili yapılan düzenlemeler; yaş sınırı, alkol satış zamanı, alkollü mekânların bulunduğu alanlarla ilgili denetim yetersizliğinden kaynaklı çalışmalar kağıt üstünde kalmış ve toplumda alkol kullanımı azalacağına maalesef fazlalaşmıştır. Zararlı zararsız alkolün, vergiye tabii tutulma mantığı ile değerlendirilen bir toplumda alkolle mücadele etmek elbette ki zordur.

“ALKOL ŞİŞELERİNE DE UYARICI RESİMLER KONULMALIDIR”

Alkolün her türlüsünün zararlı olduğunu, tıpkı sigara ile mücadele noktasında yapılan çalışma gibi alkol ile mücadele çalışmasının da hızlandırılması gerektiğini bir kez daha söylüyoruz. Sigara paketlerinde konulan resim ve uyarılar gibi alkol şişelerine de uyarıcı resimler konulmalıdır.

Var olan yasal mevzuatın eksik yönlerinin tekrar gözden geçirilmesi, denetim mekanizması ölüm vakalarının öncesinde de ciddiyetle yapılması. Sahte alkol satış ve üreticilerinin değil, diğer madde üreticilerinin ve satıcılarının da ağır bir şekilde cezalandırılmasını kamuoyu bekliyor.

“ALKOLLE MÜCADELE EDEN BÜYÜK STK’LARIN YAPTIĞI MODÜL ÇALIŞMALAR KAĞIT ÜZERİNDE KALIYOR”

Kurulma felsefesinde alkolle mücadele olan büyük STK’ların yaptığı modül çalışmaları maalesef kağıt üzerinde kalmakta, ağırlıklı olarak tütün bağımlılığı mücadelesi veriliyor görüntüsünden kurtulmaları gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı özellikle madde bağımlılığı, alkol bağımlılığı, tütün bağımlılığı ve davranışsal diğer bağımlılıklar üzerinde kurum olarak çalışmalarını hızlandırmalı var olan STK’larla alan çalışmalarında eşitlikçi bir şekilde hareket etmelidir.  Avrupa’da olduğu gibi bu alanda çalışan STK’lar teşvik edilmelidir. Tıpkı uyuşturucu bağımlılığı noktasında UYUMA projesi gibi alkol bağımlılığı noktasında da aplikasyonlar oluşturulmalı, alkol kullanımı noktasında mekanlar sıklıkla kontrol edilmeli ve alkol satıcı işyerlerine ruhsat verilmesi zorlaştırmalıdır” ifadelerini kullandı.

“ALKOL ÜRETİMİ YASAKLANSIN”

Öger, Yeşil Yıldız Derneği olarak alkolün bandrollü bandrolsüz; faturalı faturasız ayrımını yapmaksızın üretiminin yasaklanması taraftarı olduklarını vurgulayarak, “Alkol kullanan vatandaşlarımızın tedavi edilmeleri noktasında bir saha çalışmasının yapılmasının elzem olduğunu düşünüyoruz. Alkolle mücadele, madde ile mücadele, tütünle mücadele iktidar ve muhalefetiyle mecliste ele alınmalı yapılan çalışmaların toplumun menfaati, gelecek neslin selameti için yapıldığı kamuoyu ikna  edilmelidir. Bağımlılık yapıcı madde ve alkol ile  mücadele noktasında geç  kaldığımız gün bizim aleyhimize olacaktır” ifadelerini  kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz