Sabancı Suikasti tetikçisi İsmail Aksoy için kalem kırıldı. Müebbet hapis cezası onandı

21 sene önce Sabancı Suikasti olarak gündeme çıkan, 1996 yılında öldürülen Özdemir Sabancı cinayeti ile alakalı cinayetin tetekçisi olarak blirlenen İsmail Aksoy'un DHKP-C üyesi olduğu çöğrenilmiş ve Şubat 2016'da yakalanmıştı. Sabancı suikasti tetikçisi İsmail Aksoy, Aralık'ta yurda sızmıştı.

Sabancı Suikasti tetikçisi İsmail Aksoy için kalem kırıldı. Müebbet hapis cezası onandı

21 sene önce Sabancı Suikasti olarak gündeme çıkan, 1996 yılında öldürülen Özdemir Sabancı cinayeti ile alakalı cinayetin tetekçisi olarak blirlenen İsmail Aksoy'un DHKP-C üyesi olduğu çöğrenilmiş ve Şubat 2016'da yakalanmıştı. İstanbul’daki Sabancı Center’da, 9 Ocak 1996’da Sabancı Holding Yönetim Kurulu üyesi Özdemir Sabancı, ToyotaSA Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe’nin öldürüldüğü düzenenen saldırı da teteikçi olduğu belirlenen terör örgütü DHKP-C üyesi İsmail Akkol, 3 Şubat 2016 tarihinde Aydın'da yakalanmıştı.

Bu cinayetlere ilişkin, “Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen terör örgütü DHKP-C üyesi İsmail Akkol ‘un yargılandığı davada mahkeme kararını açıkladı. İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuklu sanık İsmail Akkol ve avukatları hazır bulundu. Sabancı ailesini ise avukatı temsil etti. Son sözü sorulan İsmail Akkol, “Sabancı bu toprakların ne ilk öleni oldu, nede son öleni olacak. Ben sizden beraatimi talep ediyorum diyemem. Beraatimi talep ediyorum desem, önünüzdeki delillere bakıp beraatin mümkün olduğunu söyleseniz de vermeyeceksiniz. Çünkü öyle karar verirseniz açığa alacaklar sizi. Tahliye edenleri görevden alıyorlar. Delil durumuna bakarsanız beraat kararı verilmesi gerektiğini göreceksiniz. Beraatimi istiyorum” dedi.

KARAR VERİLDİ

Mahkeme heyeti, Akkol'un, suçun işlendiği tarihte yürürlükte olan eski  Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yer alan ve sanık lehine olan, ''Türkiye Cumhuriyeti  Teşkilatı Esasiye Kanunu'nun tamamını veya bir kısmını tağyir ve tebdil veya  ilgaya ve bu kanun ile teşekkül etmiş olan Büyük Millet Meclisini iskata veya  vazifesini yapmaktan men'e cebren teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış  müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

ÜLKEYE SIZDIĞI MİT'E YANSIMIŞTI

Yunanistan'da 27 Temmuz 2015'te cezaevinden şartlı tahliye edilen DHKP-C militanları İsmail Akkol, Harika Kızılkaya, Fadik Adıyaman, Şerif Turunç, Emin Sakalı, Mustafa Yılmaz, Bilgehan Karpat, Sinan Oktay Özen, Mustafa Lafçı ve Hasan Koşar'ın illegal yollardan Türkiye'ye sızmış olabileceği değerlendiriliyor. Kılık değiştirerek ve sahte kimliklerle Türkiye'de sızmış olabilecekleri öngörülen DHKP-C eylem timine karşı MİT ve Emniyet İstihbaratı operasyonlar başlattı. İstihbarat raporunda, 19-22 Aralık 2000 tarihleri arasında gerçekleştirilen “Hayata Dönüş Operasyonları” ile sonrasında “F Tipi Cezaevleri sistemine karşı yürütülen ölüm oruçları sırasında ölen örgüt mensuplarının anısına yapılacak bir eylemin'' örgüt içinde “sembolik” önem taşıdığına dikkat çekildi.

DHKP-C örgütü, Hayata Dönüş operasyonlarından sorumlu tuttuğu dönemin; İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun, eski Jandarma Harekat Başkanı emekli Tümgeneral Osman Özbek'in de aralarında bulunduğu isimleri yıllardır hedef listesinde tutuyor. Daha önce Adalet eski Bakanı Hikmet SamiTürk'e, Bilkent Üniversitesi'nde DHKP-C tarafından canlı bomba eylemi düzenlenmek istenmişti.

TÜRKİYE'YE İADE EDİLMEDİ

20 yıl sonra yeniden sahneye çıkan İsmail Akkol, Türkiye'nin Kırmızı Bülten ile aramasına rağmen Yunanistan tarafından iade edilmedi. 2000 yılında Çetin Bayır kimliği ile siyasi iltica talebi Yunanistan tarafından kabul edilen Akkol, 10 Şubat 2014'de Atina'daki Genadiu Sokağı'nda bulunan cephanelik dolu bir eve yapılan baskında tutuklanmıştı. Akkol, 9 Ocak 1996'da Sabancı Center'in 25'inci katında Sabancı Holding Yönetim Kurulu üyesi Özdemir Sabancı, Toyota SA Genel Müdürü Haluk Görgün ve başkanlık sekreteri Nilgün Hasefe'yi öldürmüştü. Türkiye'yi sarsan suikastin ardından İsmail Akkol ile Sabancı Center'de “çaycı” olarak çalışan Fehriye Erdal birlikte yurtdışına kaçmıştı.

ŞUBAT AYINDA YAKALANMIŞTI

Uzun süredir Yunanistan'da bulunan Akkol'un Türkiye'ye sızdığı, 4 Ocak 2016 tarihinde SÖZCÜ'de yer alan haberle kamuoyuna duyurulmuştu. Aydın Söke Otogarı’nda sahte kimlikle yakalanan Sabancı Suikasti zanlısı İsmail Akkol ile yanındaki Fadik Adıyaman, Aydın Emniyeti’ne götürüldü.MİT'in yılbaşında Emniyet Genel Müdürlüğü ile paylaştığı istihbarat notunda göre, Özdemir Sabancı suikastının “firari” zanlısı İsmail Akkol'un yurda giriş yaptığı belirtilmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz