Görüş Bildir

Savcı mütalaa verecek!

Aralarında HDP'li eski Kulp belediye başkanı Mehmet Fatih Taş'ın da yer aldığı tutuksuz 7 sanığın yargılanmasına devam edildi. Savcı, mütalaa hazırlayacak.

Savcı mütalaa verecek!

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 3 yıl önce PKK'lı teröristlerce düzenlenen, 7 orman işçisinin şehit düştüğü saldırıyla bağlantıları oldukları gerekçesiyle aralarında HDP'li eski Kulp belediye başkanı Mehmet Fatih Taş'ın da yer aldığı tutuksuz 7 sanığın yargılanmasına devam edildi.

YARGILAMA YAPILDI

Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya sanık Taş katıldı, diğer 6 sanığın ise avukatları salonda hazır bulundu. Duruşmada mahkeme heyeti, cumhuriyet savcısının sanıklardan Mehmet Emin Ay’ın 7 Ekim 2021’de tahliye edilmesine dönük yaptığı itirazın üst mahkemece reddine ilişkin verilen kararın dosaya eklendiğini belirtti.

Mahkeme, sanık Mehmet Fatih Taş hakkında Mart 2020’de Lice ilçesi kırsalında yürütülen operasyon sırasında ele geçirilen dokümanda cep telefonu numarasının yer alması gerekçesiyle “örgüt üyeliği” iddiasıyla hazırlanan 2021/272 sayılı dosyanın mevcut dava dosyası ile birleştirilmesine karar verildiğini açıkladı.

TAŞ: CEP TELEFONUM HERKESTE VAR

Birleştirme kararına ilişkin söz verilen Taş, savunmasında hakkında hazırlanan iddianamedeki telefon numarasının kendisine ait olduğunu, belediye eşbaşkanı olması nedeniyle cep telefonunun herkeste bulunabileceğini, kendisine suçlama olarak yöneltilen örgüt üyesi olmadığı gibi, hiçbir örgüt üyesiyle de herhangi irtibatının bulunmadığını dile getirdi.

İFADESİ DAHİ ALINMADI

Avukatı Eyüp Aydeniz de yaptığı savunmada müvekkili hakkında hazırlanan iddianameyi gördüğünde bir avukat olarak ne diyeceğini bilemediğini, zira iddia makamının ele geçirilen dokümanda telefonu yer aldığı gerekçesiyle suçlama yönelttiği müvekkilinin ifadesine bile başvurmadan iddianame hazırladığını ifade etti. İfadesi alınmadan müvekkili hakkında iddianame hazırlanmasının adil yargılanma hakkının ihlali olduğunu söyleyen Aydeniz, mahkemenin böylesi bir iddianameyi kabul etmiş olmasını eleştirdi.

Aydeniz, müvekkilinin sadece iki gizli tanığın beyanları ile oluşturulmuş mevcut dosyadan beraat edeceğinin aşikâr olduğunu dile getirip, ayrıntılı beyanlarını savcılık mütalaasından sonra yapacaklarını belirtti.

SAVCI,  DOSYAYI TALEP ETTİ

Heyetin söz verdiği iddia makamı, sanıklar hakkındaki adli kontrol kararının devamına, soruşturmanın genişletilmesi talebi yoksa mütalaa hazırlamak üzere dosyanın tevdiine karar verilmesini istedi. Sanık avukatları mütalaanın ardından ayrıntılı beyanda bulunacaklarını belirtti.

DAVA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, açıkladığı ara kararlarında sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin devamı, dava dosyasının mütalaa hazırlanmak üzere iddia makamına tevdii edilmesini kararlaştırıp, bir sonraki duruşmayı 16 Mart tarihine erteledi.

İSTENEN CEZALAR

İddianamede, aralarında HDP'li eski Kulp Belediye Başkanı Mehmet Fatih Taş ile dönemin HDP İlçe Başkanı Mehmet Abidin Karaman ve Kulp Belediyesi Fen İşleri Müdürü Şener Aktaş'ın da bulunduğu 7 sanık hakkında, "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak", "tasarlayarak öldürmek", "tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmak veya el değiştirmek", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "suç ve suçluyu övmek" suçlarından 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 5 yıldan 15 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası isteniyor.

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinin Ağaçkorur Mahallesi mevkisinde 12 Eylül 2019'da odun toplamaya giden köylülerin bulunduğu araca PKK'lı teröristlerce el yapımı patlayıcıyla düzenlenen saldırıda, İhsan Çelikbilek (43), Mehmet Bozyel (17), Abit Yıldız (22), Ömer Yıldız (15), Siraç Yıldız (26), Ahmet Ay (23) ve Sinan Diger (45) şehit olmuş, 10 kişi de yaralanmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi