Şırnak İdil'de sokağa çıkma yasağı sonrasında son durum nedir? İdil'de Çatışmalar sürüyor mu? Yasak ne zaman kalkacak?

Şırnak İdil'de saat 23.00 sularında başlayan sokağa çıkma yasağı sonrasında çok sayıda askeri tank İdil'e giriş yaptı. 23.00 öncesi sokağa çıkma yasağından kaçan vatandaş, yoğun trafik sayesinde zor anlar yaşadı. Derken hendek ve barikatların kaldırılmasına koyulan güvenlik güçleri, bölgeyi temizlemeye hedeflenmiş ve Şırnak İdil'de son an ki durum da yoğun çatışma sesleri duyuluyor

Şırnak İdil'de sokağa çıkma yasağı sonrasında son durum nedir? İdil'de Çatışmalar sürüyor mu? Yasak ne zaman kalkacak?

Şırnak İdil'de saat 23.00 sularında başlayan sokağa çıkma yasağı sonrasında çok sayıda askeri tank İdil'e giriş yaptı. 23.00 öncesi sokağa çıkma yasağından kaçan vatandaş, yoğun trafik sayesinde zor anlar yaşadı. Derken hendek ve barikatların kaldırılmasına koyulan güvenlik güçleri, bölgeyi temizlemeye hedeflenmiş ve Şırnak İdil'de son an ki durum da yoğun çatışma sesleri duyuluyor

Terör örgütü PKK’ya yönelik gerçekleştirilecek operasyonlar nedeniyle bugün sabah saatlerinde Şırnak Valiliğinden yapılan açıklamada, saat 23.00’ten sonra sokağa çıkma yasağının uygulanacağının duyurulduğu ilçede operasyon hazırlıkları devam ediyor. İlçeye, bugün saat 15.30 sıralarında çok sayıda tank sevkiyatı yapıldı. Tanklar İdil’e, Mustafa Yıldızdoğan’ın “Türkiyem” şarkısı eşliğinde girdi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Şırnak Valiliği, İdil ilçe merkezi ve Dirsekli köyünde bugün saat 23.00'ten başlayarak ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, "16.02.2016 Salı günü saat 23.00'ten itibaren, İlimiz İdil İlçe merkezinde ve Dirsekli Köyü'nde, bölücü terör örgütü mensuplarının yakalanması, patlayıcılarla tuzaklanmış çukurların ve barikatların bertaraf edilmesi, halkımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması için 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C maddesi gereğince, ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir" denildi.

Halk ilçeyi boşaltıyor

Şırnak'ın İdil ilçesi ile Dirsekli köyünde bugün saat 23.00'den itibaren sokağa çıkma yasağının uygulanacağının açıklamasının ardından, ilçede kalan ailelerden bazılarının yanlarına alabildikleri eşyalarla evlerinden ayrıldıkları görüldü. Sokağa çıkma yasağı söylentileri nedeniyle ilçe nüfusunun yaklaşık yüzde 90'ı daha önce kentten ayrılmıştı.

Valilik tarafından İdil İlçesi için beklenen sokağa çıkma yasağı ile ilgili karar açıklanırken, bugün sabah saatlerindin İdil ile Mardin’in Midyat İlçesi karayolunda askeri araçların geçişi sırasında PKK’lı teröristler önceden yola döşedikleri el yapımı patlayıcıyı infilak ettirdi.

Güvenlik güçleri patlamayı gerçekleştiren PKK’lı teröristlerin yakalanması için bölgede operasyon başlattı.

AİLELERİN AYRILMALARI SÜRÜYOR

Sokağa çıkma yasağının uygulanacağının açıklamasının ardından, ilçede kalan ailelerden bazılarının yanlarına alabildikleri eşyalarla evlerinden ayrıldıkları görüldü. Sokağa çıkma yasağı söylentileri nedeniyle ilçe nüfusunun yaklaşık yüzde 90’ı daha önce kentten ayrılmıştı.

İdil’e bu sabah saatlerinden itibaren askeri sevkiyatlarda sürüyor. Cizre İlçesi ile Mardin yönünden gelen asker konvoylar ilçenin stratejik alanlarına konuşlandırılıyor.

Şırnak Valiliği'nin kararıyla bu gece saat 23.00'dan itibaren başlayan sokağa çıkma yasakları kapsamında, güvenlik güçleri de operasyon başlattı. Operasyon kapsamında hendek ve barikatların olduğu mahallelere giren güvenlik güçleri ile PKK'lılar arasında şiddetli çatışmalar başladı. Özellikle Turguz Özal ve Yeni Mahalle olmak üzere ilçe genelinden silah ve patlama sesleri geliyor. İlçeye hakim noktalara yerleşen tanklar, belirlenen hedeflere top atışlarına başladı. Top atışları nedeniyle ilçeden sık sık patlama sesleri yükseliyor.

Gece olmasına rağmen, Cizre ve Midyat yönünden İdil İlçesi'ne askeri sevkiyat ise mühimmat ve askeri sevkiyat hala devam ediyor.

İdil (Kürtçe: Hezex), Şırnak ilinin bir ilçesidir.

Şehirde Meryem Ana Kilisesi bulunmaktadır. Anadolu'da Hatay'dan sonra Hristiyanlığın yaşanmaya bağladığı ikinci şehirdir.Şehrin Cizre'ye, Midyat'a, Nusaybin'e, Suriye ve Irak sınırına olan yakınlığı ve topoğrafik özellikleri tarihinde önemli bir rol oynamıştır.[kaynak belirtilmeli]

İlçede karasal iklim hüküm sürmektedir ve bitki örtüsü bakımından zengindir. Mardin'e 60 km uzaklıkta olan ilçe, Suriye sınır kapısına 24 km uzaklıktadır. Yüzölçümü 1.224 km² olup Türkiye'nin en çok köyü olan ilçesidir.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında arpa, buğday, karpuz, kavun, mercimek,nohut ve üzüm gelmektedir. İlçe, Süryanilerin yoğun yaşadığı dönemlerde üzüm bağları ve şarap yapımıyla ün kazanmıştır.

Süryani nüfusunun çoğunlukta olduğu bir ilçe olan İdil'in ilçe merkezine 1970'li yıllardan sonra Müslüman köylerin ve göçer ailelerin yerleşmesi, buna karşın Süryani vatandaşların yurt dışına ve büyük şehirlere göç etmesiyle demografik yapısı değişmiştir. Halen İdil'de yaşamakta olan çok az sayıda Süryani aile mevcuttur. Yeni yeni restore edilen taş evlerle tarihi bir görünüme kavuşmuştur. 2013'te tamamlanan Şırnak Havalimanı'na 14 km uzaklıktadır. İlçede Şırnak Üniversitesi'nin Ziraat Fakültesi yerleşkesi ile İdil Meslek Yüksek Okulu bulunmaktadır.

Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi sırasında Midyat İlçesi ile birlikte Osmanlı İmparatorluğuna bağlanmıştır. 18 Mayıs 1990 tarih ve 20522 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Mardin İlinden ayrılarak Şırnak İline bağlanmıştır.İlçe'de; Köçerler ve Demaniler çoğunluğu oluşturmaktadır. Ve İlçe'de ticareti geliştiren Adıbelli'ler olmuştur. Adıbellilerin çoğu uzun yıllardır ticaretle uğraşmaktadır. Ve bulunduğu bölgede saygınlık kazanmayı başarmışlardır. Herkes tarafından tanınırlar. Eski zamanlarda aile büyükleri o bölgenin ağalığını yapmış, Köy olmaktan çıkınca 1937 Yılında İlçe olmuş olan İdil'in 3 Dönem boyunca Belediye başkanlığını sürdüren Abdurrahman Abay 2000'li Yıllara doğru adaylıktan geri çekilmiştir. Ayrıca Abdurrahman Abay'da Adıbellilerin soyundandır.

Kaynak: Diyarbakır Söz