Van Çatak kayalıklarında kaybolan engelli Şahin İzsiz'in yüksek tepelerde cesedine ulaşıldı; öldü mü? öldürüldü mü?

VAN'ın Çatak İlçesi Korulu Mahallesi'nde dün aniden ortadan kaybolan zihinsel engelli 19 yaşındaki Şahin İzsiz'in cesedine kayalıklarda ulaşıldı. zihinsel engelli 19 yaşındaki Şahin İzsiz öldürüldü mü? kazaya mı kurban gitti?

Van Çatak kayalıklarında kaybolan engelli Şahin İzsiz'in yüksek tepelerde cesedine ulaşıldı; öldü mü? öldürüldü mü?

VAN'ın Çatak İlçesi Korulu Mahallesi'nde dün aniden ortadan kaybolan zihinsel engelli 19 yaşındaki Şahin İzsiz'in cesedine kayalıklarda ulaşıldı. zihinsel engelli 19 yaşındaki Şahin İzsiz öldürüldü mü? kazaya mı kurban gitti?

VAN'ın Çatak İlçesi Korulu Mahallesi'nde dün kaybolunca jandarma ve köylüler tarafından aranan zihinsel engelli 19 yaşındaki Şahin İzsiz'in cesedi bulundu.

Çatak İlçesi'ne 20 kilometre uzaklıkta bulunan Korulu Mahllesi'nde oturan zihinsel engelli İssiz, dün ortadan kaybolunca ailesi jandarmaya haber verdi. Köylüler ve jandarma ekipleri tarafından aranan İzsiz'in Çatak ve Bahçesaray ilçeleri arasında bulunan Arnos Dağı'ndaki kayalıklarda ölü bulundu. İzsiz'in cesedi Çatak Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken, kesin ölüm nedeninin ise otopsi ardından belirleneceği belirtildi.

İlçenin esas adı olan Şatak veya Şatakh 1960 yılına dek kullanılmış, daha sonra Türkçe anlam yüklenerek Çatak adı verilmiştir. Eski bir Ermeni yerleşimi olan yörenin adı en erken 870 yılı civarında yazılmış olan Ermenice vekayinamelerde geçer. 7. yüzyıl ortalarından itibaren bir müddet Arap egemenliği altında kalmış, 10. ve 11. yüzyılda Van'da bulunan Vaspuragan Ermeni krallığı/beyliği döneminde gelişerek çok sayıda kilise ve kale ile donatılmıştır. Herhangi bir tarihte Bizans egemenliğine girmemiştir.

Çeşitli Türk ve Moğol istilalarından çok etkilenmeyen bölge, 1350 yılı dolayında güçlenen Hakkari Beyliği’nin kontrolüne girmiştir. 1548 yılındaki Osmanlı-İran savaşından sonra teorik olarak Osmanlı Devleti’nin hakimiyeti altına girmiş ise de Osmanlı merkezi idari sistemi 19. yüzyıl ortalarına dek kurulamamış, dolayısıyla Osmanlı egemenliği daha çok kâğıt üzerinde kalmıştır.

İlçe merkezinin eski adı Tağ veya Tağı Hakkari olup, 1865 yılında kaza (ilçe) teşkilatı kurulduğunda merkez olarak seçilmiştir.

Osmanlı Devleti bu dağlık bölgede egemenliğini kurarken bölgedeki çeşitli Kürt unsurlardan faydalanmıştır. Kürt ve Ermeni halk arasında gitgide artan gerginlik, 1895'te çok sayıda Ermeni'nin öldürülmesi ve Çatak'taki Ermeni köylerinden çoğunun boşalarak Kürt aşiretlerin eline geçmesiyle sonuçlanmıştır. İlçede az sayıda kalan Ermeniler 1915'te temizlenmiştir.1915 olayları sırasında bazı Çataklılar şimdiki Karşıyaka ile Alaçam Mahallelerini ele geçirerek Ermenilerin İlçeyi terk etmeleri için zemin hazırlamışlardır.

1915-1916 ve tekrar 1916-1918 döneminde Çatak ilçesi Rus işgaline uğramıştır. İşgal sırasında Rus ordusuna bağlı bazı Ermeni milis kuvvetleri Çatak'ta terör yaratmış, Müslüman halktan bazı kişileri şehit etmişlerdir. 1917 yılında Rusyada çıkan ihtilal ile Çarlık idaresi devrilip yerine Bolşevik idaresi kurulunca, Rusya yurdumuzdaki askeri birliklerini çektiği sırada Ermenilerin bir kısmı İran’a bir kısmı Rusya’ya, bir kısmı da Irak’a olmak üzere İlçeyi terk etmişlerdir.

İlçenin sınırlarında tarihi eser olarak Ermeni yapımı olan üç kemer köprü vardır. Bu köprülerden birisi ilçenin içerisinde olup Sortikin Çayı üzerinde geçit vermekte ve halen kullanılmaktadır. Diğer iki köprü “Holkan ve Zırıl” Norduz Deresi üzerinde olup, dere üzerinde halen geçit veren yerlerdir.

Tırşın’de büyük taşlar üzerine yapılmış ağaç resimlerine ilaveten bu ağacın dalına ön ayağını uzatmış keçi resmi ile taş üzerindeki keçinin arkasında kurt resmi bulunan birkaç taş eser bulunmaktadır.

Kaynak: Diyarbakır Söz